Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Δισέγγονα του Καθιστού Ταύρου: Γενετικές αναλύσεις αποκαλύπτουν τους απογόνους θρυλικού Ινδιάνου ηγέτη

Φωτογραφία του θρυλικού Καθιστού Ταύρου το 1885 [Credit: National Portrait Gallery, Smithsonian Institution] Ο Καθιστός Ταύρος, του οποίου τ...

Φωτογραφία του θρυλικού Καθιστού Ταύρου το 1885 [Credit: National Portrait Gallery, Smithsonian Institution]
Φωτογραφία του θρυλικού Καθιστού Ταύρου το 1885
[Credit: National Portrait Gallery, Smithsonian Institution]

Ο Καθιστός Ταύρος, του οποίου το όνομα στην γλώσσα των αυτοχθόνων ήταν Τατάνκα-Ιγιοτάκε, ένωσε τις φυλές των Σιού εναντίον των λευκών αποίκων και των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Μια τούφα από τα μαλλιά του Καθιστού Ταύρου, θρυλικού ηγέτη των αυτοχθόνων της Αμερικής στον πόλεμο με τους Ευρωπαίους, αποκάλυψε τέσσερις ζώντες συγγενείς του.

Γενετικό υλικό που απομονώθηκε από την τούφα έπειτα από πολυετείς προσπάθειες επιβεβαίωσε ότι ο Έρνι Λαπόιντ, 73χρονος κάτοικος της Νότιας Ντακότα, είναι πράγματι δισέγγονο του Καθιστού Ταύρου, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1890. Απόγονοί του είναι και οι τρεις αδελφές του Λαπόιντ.

«Πιστεύω ότι αυτή η γενετική μελέτη προσφέρει έναν ακόμα τρόπο να επιβεβαιωθεί η σχέση μου με τον προπάππου μου» δήλωσε στο Reuters ο Λαπόιντ. «Πολύς κόσμος αμφισβητεί τη σχέση μου με τους προγόνους μας από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου […] Πιθανότατα θα αμφισβητήσουν και τα νέα ευρήματα».


Ο Έρνι Λεπόιντ με το τυφέκιο του προπάππου του
Ο Έρνι Λεπόιντ με το τυφέκιο του προπάππου του 

Από επιστημονική άποψη, πάντως, η μελέτη που δημοσιεύεται στο Science Advances δείχνει αδιαμφισβήτητη.

Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2007, όταν ο Έσκε Βίλερσλεβ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ διάβασε ότι το Ίδρυμα Σμιθσόνιαν επρόκειτο να παραδώσει στον Λεπόιντ μια τούφα από τα μαλλιά του Καθιστού Ταύρου, οπότε ζήτησε ένα δείγμα από τις πολύτιμες τρίχες.

Πριν δεχθεί να παραδώσει την τούφα, ο Λεπόιντ ζήτησε από τον Βίλερσλεβ να συμμετάσχει σε μια τελετή, όπου το πνεύμα του Καθιστού Ταύρου έδωσε τη συγκατάθεσή του στη μελέτη.

Χρειάστηκαν όμως 14 χρόνια προσπαθειών πριν καταφέρει η ομάδα του Βίλερσλεβ να αναπτύξει κατάλληλη μέθοδο για την απομόνωση DNA, καθώς το γενετικό υλικό είχε σπάσει σε κομμάτια έπειτα από δεκαετίες αποθήκευσης σε θερμοκρασία δωματίου στο Σμιθσόνιαν.

Σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες μελέτες, οι οποίες εξέταζαν τα φυλετικά χρωμοσώματα Χ και Υ, η ομάδα του Βίλερσλεβ εξέτασε το λεγόμενο αυτοσωμικό DNA, το οποίο αφορά τα υπόλοιπα 22 ανθρώπινα χρωμοσώματα.


Η τούφα μαλλιών του Καθιστού Ταύρου, από την οποία πάρθηκε το δείγμα για ανάλυση [Credit: Eske Willerslev]
Η τούφα μαλλιών του Καθιστού Ταύρου, από την οποία πάρθηκε το δείγμα για ανάλυση [Credit: Eske Willerslev]

Η προσέγγιση αυτή αποδείχθηκε απαραίτητη, καθώς η τούφα περιείχε DNA σε εξαιρετικά μικρές ποσότητες, οι οποίες δεν θα επαρκούσαν για άλλες, πιο συμβατικές γενετικές αναλύσεις.

Ο Καθιστός Ταύρος, του οποίου το όνομα στην γλώσσα των αυτοχθόνων ήταν Τατάνκα-Ιγιοτάκε, ένωσε τις φυλές των Σιού εναντίον των λευκών αποίκων και των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που εξεδίωξαν τους αυτόχθονες από τα εδάφη τους. Έμεινε στην ιστορία ως ηγέτης των «Ινδιάνων» που νίκησαν τις δυνάμεις του στρατηγού Τζορτζ Κλάστερ στη Μάχη του Λιτλ Μπίγκχορν το 1876, στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η πολιτεία της Μοντάνα.

Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την «Αστυνομία των Ινδιάνων» με εντολή της κυβέρνησης των ΗΠΑ.


Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: in.gr, LiveScience




Δεν υπάρχουν σχόλια