Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ρωμαϊκό θέατρο αποκαλύφθηκε στο Ικόνιο

Στις ανασκαφές που ξεκίνησαν φέτος στην αρχαία πόλη Σαύατρα στο Ικόνιο της Τουρκίας, αποκαλύφθηκε ένα θέατρο που χρονολογείται στη ρωμαϊκή π...

Ρωμαϊκό θέατρο αποκαλύφθηκε στο Ικόνιο

Στις ανασκαφές που ξεκίνησαν φέτος στην αρχαία πόλη Σαύατρα στο Ικόνιο της Τουρκίας, αποκαλύφθηκε ένα θέατρο που χρονολογείται στη ρωμαϊκή περίοδο.

Το αρχαίο θέατρο, που εντοπίστηκε κατά τις έρευνες που έγιναν το 2017, αποκαλύφθηκε μερικώς με τις ανασκαφές που ξεκίνησαν φέτος στην περιοχή.

Αρχικά, η αρχαιολογική ομάδα άρχισε να εργάζεται για την αποκάλυψη της σκηνής του θεάτρου. Μετά την αποκάλυψη των τοίχων του κτηρίου της σκηνής, οι ανασκαφικές εργασίες θα συνεχιστούν στα σκαλιά της ορχήστρας και στο κοίλο.

Ο İlker Işık, αρχαιολόγος και επικεφαλής των ανασκαφών, αφού επισήμανε ότι η πόλη βρίσκεται στην αρχαία Λυκαονία, δήλωσε: «Πρόκειται για μία πόλη φρούριο αλλά ταυτόχρονα και μια αυτόνομη πόλη. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι το θέατρο ίσως λειτουργούσε και ως διοικητικό κτήριο. Θεωρήσαμε σκόπιμο να ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε από εδώ».


Ρωμαϊκό θέατρο αποκαλύφθηκε στο Ικόνιο

Αν και είναι γνωστή η ύπαρξη αρχαίων θεάτρων στη Δυτική Ανατολία, η ανακάλυψη μιας τέτοιας δομής στην Κεντρική Ανατολία είναι ένα σπάνιο παράδειγμα. Σύμφωνα με τον Işık: «Ξεκίνησε η πρώτη ανασκαφή στην αρχαία πόλη, η οποία έχει κυρίως ρωμαϊκές οικίες, για να αποκαλύψουμε το θέατρο που χτίστηκε εκείνη την εποχή και να προσελκύσουμε τουρισμό»

«Επιπλέον, υπάρχει ήδη μια σημαντική κατασκευή ενός τύμβου στην περιοχή. Με άλλα λόγια, η ιστορία της περιοχής χρονολογείται από την προϊστορική εποχή. Σε προηγούμενες μελέτες αναφέρθηκε ότι ο τύμβος χρονολογείται στην αρχαϊκή περίοδο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, χρονολογείται από την εποχή του Χαλκού. Το γεγονός ότι σε αυτή την περιοχή υπάρχει μια σημαντική αρχαία πόλη και ένας τύμβος μας δείχνει ότι πρόκειται για έναν περίπλοκο οικισμό με σημαντικό και ιστορικό βάθος».

«Οι εργασίες ανασκαφής ξεκίνησαν με την υποστήριξη του δήμου Ικονίου με μια ομάδα 20 ατόμων. Σκοπεύουμε να αυξήσουμε τον αριθμό του προσωπικού στο επόμενο έτος. Ελπίζουμε ότι οι ανασκαφικές εργασίες θα διαρκέσουν πολλά χρόνια γιατί υπάρχουν αρκετές αρχιτεκτονικές δομές και ευρήματα. Είναι μια πολύ σημαντική αρχαία πόλη. Υπάρχουν σημαντικά ευρήματα που θα μας αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες».


Πηγή: Arkeofili


Δεν υπάρχουν σχόλια