Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρέθηκε το ξύλινο γεράκι της Ανν Μπολέιν, ένα από τα ελάχιστα προσωπικά της αντικείμενα που διασώθηκαν

Το ξύλινο γεράκι που πιθανότατα κοσμούσε τα ιδιωτικά διαμερίσματα της Ανν Μπολέιν. [Credit: Paul Fitzsimmons/Marhamchurch Antiques] Ένα ξύλι...

Το ξύλινο γεράκι που πιθανότατα κοσμούσε τα ιδιωτικά διαμερίσματα της Ανν Μπολέιν. [Credit: Paul Fitzsimmons/Marhamchurch Antiques]
Το ξύλινο γεράκι που πιθανότατα κοσμούσε τα ιδιωτικά διαμερίσματα της Ανν Μπολέιν. [Credit: Paul Fitzsimmons/Marhamchurch Antiques]

Ένα ξύλινο γεράκι, που είχε βγει σε δημοπρασία για 75 στερλίνες, αναγνωρίστηκε ως το εραλδικό έμβλημα της Ανν Μπολέιν από τον 16ο αιώνα. Πιθανότατα κοσμούσε τα ιδιωτικά της διαμερίσματα στο Hampton Court Palace και μετακινήθηκε από εκεί όταν ο ο Ερρίκος Η' διέταξε την εκτέλεσή της και την εξάλειψη κάθε ίχνους της. Η σημερινή του αξία είναι 200.000 στερλίνες.

Μόλις πριν δυο χρόνια κανένας δεν είχε εκτιμήσει το σκαλιστό γεράκι της άτυχης βασίλισσας. Το εξαίσιο και πλούσια διακοσμημένο γλυπτό από ξύλο βελανιδιάς βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και φέρει ακόμη και την αρχική του επιχρύσωση. Το 1536, μόλις τρία χρόνια μετά την κατασκευή του, η Μπολέιν αποκεφαλίστηκε μετά από ψευδείς κατηγορίες περί μοιχείας και αφού δεν είχε μπορέσει να του δώσει γιο ως κληρονόμο, παρά μόνο μια κόρη, την Ελισάβετ Α', μετέπειτα βασίλισσα της Αγγλίας.

Η Μπολέιν ήταν η δεύτερη από τις έξι συζύγους του πιο διάσημου βασιλιά της Αγγλίας, και ο γάμος τους αποτελεί μέρος μιας σημαντικής πολιτικής και θρησκευτικής αναταραχής, που έχει μείνει γνωστή ως η Αγγλική Μεταρρύθμιση, με την Άννα να πρωτοστατεί σε αυτή. Έχει χαρακτηριστεί ως η βασιλική σύζυγος που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της Αγγλίας.

Η Τρέισι Μπόρμαν, κορυφαία ιστορικός της δυναστείας των Τυδώρ και επιμελήτρια για τα Historic Royal Palaces, την οργάνωση που διαχειρίζεται το Hampton Court, είπε: «Η ειρωνεία είναι ότι η Ανν Μπολέιν είναι η πιο δημοφιλής από τις έξι συζύγους του Ερρίκου και πιθανώς αυτή με τα λιγότερα αποδεικτικά στοιχεία, επειδή τα εξαφάνισε ο σύζυγός της. Αυτό κάνει το ξύλινο πουλί, έναν αετό, πραγματικά πολύ ιδιαίτερο». Η Μπόρμαν πιστεύει ότι κάποιος υποστηρικτής της φρόντισε να αποθηκεύσει το πουλί για να το βρουν οι επόμενες γενεές.


Προσωπογραφία της Ανν Μπολέιν. Φωτο: Wikimedia Commons
Προσωπογραφία της Ανν Μπολέιν. [Credit: Wikimedia Commons]

Υπάρχουν δυο ακόμα γεράκια στην οροφή της Μεγάλης Αίθουσας στο Χάμπτον Κορτ, τόσο ψηλά, που ο Ερρίκος δε θα τα είχε ποτέ προσέξει, αλλά αυτό ήταν στα ιδιωτικά διαμερίσματά της όπου οποιοσδήποτε είχε εύκολη πρόσβαση θα ήθελε να το σώσει. «Αυτό είναι ένα στεφανωμένο γεράκι. Είναι συναρπαστικό γιατί όλο αυτό το διακοσμητικό σχέδιο έγινε προτού η Άννα γίνει βασίλισσα. Αλλά κατασκευάστηκε όταν εκείνη και ο Ερρίκος ήταν μαζί και επρόκειτο να γίνει βασίλισσα».

Τα γεράκια που είναι ζωγραφισμένα στην οροφή έγιναν πριν τον λαμπρό γάμο τους, όταν άρχισε να διακοσμείται το Χάμπτνς Κορτ για τη λαμπρή μέρα. Το ξύλινο γεράκι φορά αυτοκρατορικό στέμμα, κάτι που φανερώνει και τις φιλοδοξίες του Ερρίκου να γίνει αυτοκράτορας.


Το ξύλινο γλυπτό ήταν αρκετά μαυρισμένο από αιθάλη, κάτι που σημαίνει ότι βρισκόταν κοντά σε τζάκι.
Το ξύλινο γλυπτό ήταν αρκετά μαυρισμένο από αιθάλη, κάτι που σημαίνει ότι βρισκόταν κοντά σε τζάκι. [Credit: Paul Fitzsimmons/Marhamchurch Antiques]

Οι έμπειροι παλαιοπώλες που πήραν το γεράκι στα χέρια τους κατάλαβαν την αξία του και ότι είχε κάποια σχέση με τους βασιλικούς οίκους εξαιτίας του στέμματος και του σκήπτρου που έφερε. Ήταν αρκετά μαυρισμένο από αιθάλη, κάτι που σημαίνει ότι βρισκόταν κοντά σε τζάκι. Θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια κομμάτια του Οίκου των Τυδώρ που έχουν βρεθεί και έχει διαστάσεις 20 εκ.x20,5 εκ. Η ανακάλυψή  θα συμπεριληφθεί στο επερχόμενο βιβλίο της Μπόρμαν, Crown & Scepter, για την ιστορία της μοναρχίας, που θα δημοσιευθεί στις 18 Νοεμβρίου.


Πηγή: LiFO



Δεν υπάρχουν σχόλια