Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Υπολείμματα σχοινιού 4.500 ετών βρέθηκε στην Κιουτάχεια

Τα υπολείμματα του σχοινιού που βρέθηκαν στον λόφο Seyitomer στη Κιουτάχεια [Credit: AA] Στις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στον λόφο Seyi...

Τα υπολείμματα του σχοινιού που βρέθηκαν στον λόφο Seyitomer στη Κιουτάχεια [Credit: AA]
Τα υπολείμματα του σχοινιού που βρέθηκαν στον λόφο Seyitomer στη Κιουτάχεια
[Credit: AA]

Στις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στον λόφο Seyitomer στην Κιουτάχεια οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπολείμματα σχοινιού 4.500 ετών.

Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στον τύμβο από τη Διεύθυνση Μουσείων της Κουτάχειας, υπό την επίβλεψη του αρχαιολόγου Serdar Unan εδώ και τρία χρόνια. Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu Agency (AA), ο Nazan Unan, ακαδημαϊκός του Πανεπιστημίου Κιουτάχειας Dumlupinar (DPU), δήλωσε ότι οι ανασκαφικές εργασίες στον τύμβο πραγματοποιούνται από ομάδα 50 ατόμων αποτελούμενη από αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες και ειδικούς στην κεραμική καθώς και μια ομάδα 250 εργατών.

Σημειώνοντας ότι έχουν αποκαλύψει οικισμούς που χρονολογούνται από τη δεύτερη και τρίτη περίοδο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή περίοδο, ο Unan πρόσθεσε ότι ανακάλυψαν επίσης περίπου 6.000 αρχαιολογικά ευρήματα που ρίχνουν φως στο παρελθόν του λόφου.

Δηλώνοντας ότι το πιο εκπληκτικό εύρημα για το 2021 ήταν τα υπολείμματα ενός σχοινιού 4.500 ετών, συνέχισε: «Βρήκαμε αυτά τα υπολείμματα σε μια περιοχή όπου ξέσπασε φωτιά στο παρελθόν. Θεωρούμε ότι το σχοινί παραμένει σημαντικό γιατί έχει σχεδόν το ίδιο πάχος και ύφανση με τα σχοινιά που χρησιμοποιούμε σήμερα».


Τα υπολείμματα του σχοινιού που βρέθηκαν στον λόφο Seyitomer στη Κιουτάχεια [Credit: AA]
Τα υπολείμματα του σχοινιού που βρέθηκαν στον λόφο Seyitomer στη Κιουτάχεια
[Credit: AA]

Ο Unan εξήγησε επίσης ότι τα υπολείμματα του σχοινιού μαζί με πολλά άλλα οργανικά αντικείμενα έχουν επιζήσει μέχρι σήμερα επειδή κάηκαν.

Ο λόφος του Seyitomer που χρονολογείται στην 3η χιλιετία π.Χ., βρίσκεται στην περιοχή εργασιών της εταιρείας Celikler Seyitomer Electricity Generation Corporation, 26 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Η ανασκαφή του λόφου, που είχε αρχικό ύψος 26 μέτρα, πλάτος 140 μέτρα και μήκος 150 μέτρων, ξεκίνησε από τη Διεύθυνση Μουσείων του Εσκισεχίρ το 1989 προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες εξόρυξης 12 εκατομμυρίων τόνων λιγνίτη που βρίσκονται κάτω από αυτόν.


Γενική άποψη της ανασκαφής στην περιοχή Seyitomer Hoyuk, στην Κιουτάχεια της Kutahya, δυτικής Τουρκίας [Credit: AA]
Γενική άποψη της ανασκαφής στην περιοχή Seyitomer Hoyuk, στην Κιουτάχεια της Kutahya, δυτικής Τουρκίας [Credit: AA]

Ο λόφος ανασκάφηκε από τη Διεύθυνση Μουσείων του Αφιόν Καραχισάρ μεταξύ των ετών 1990 και 1995. Το Τμήμα Αρχαιολογίας της DPU ανέλαβε τις ανασκαφές το 2006. Η ανασκαφική ομάδα αποτελούμενη από ακαδημαϊκό προσωπικό, φοιτητές και εργάτες συνέχισε να εργάζεται στον τύμβο μέχρι το 2014. Περισσότερα από 17.000 αντικείμενα που έχουν ανασκαφεί από τον τύμβο έχουν παραδοθεί στη Διεύθυνση Μουσείων για έκθεση στο κοινό.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν και πάλι, υπό τη Διεύθυνση Μουσείων της Κιουτάχειας το 2019.


Πηγή: The Archaeology News Network



Δεν υπάρχουν σχόλια