Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τάφοι της κλασικής περιόδου βρέθηκαν στην αρχαία Άντανδρο

Φωτογραφία από τον χώρο της ανασκαφής στην αρχαία νεκρόπολη. [Credit: AA] Τάφοι της κλασικής περιόδου βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφής πο...

Φωτογραφία από τον χώρο της ανασκαφής στην αρχαία νεκρόπολη. [Credit: AA]
Φωτογραφία από τον χώρο της ανασκαφής στην αρχαία νεκρόπολη. [Credit: AA]

Τάφοι της κλασικής περιόδου βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφής που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια κατασκευαστικών εργασιών σε εργοτάξιο κοντά στην αρχαία πόλη Άντανδρος, που βρίσκεται στο Αδραμύττιο της δυτικής επαρχίας Balıkesir της  σημερινής Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών βρέθηκαν λείψανα τάφων σε βάθος 2,5 μέτρων. Μετά την ανακάλυψη ενημερώθηκε η Διεύθυνση του Μουσείου Balıkesir και ο Aytekin Yılmaz, διευθυντής του Μουσείου μαζί με ομάδα αρχαιολόγων που ερεύνησαν την περιοχή.

Η έρευνα οδήγησε στην έναρξη αρχαιολογικής ανασκαφής υπό την επίβλεψη του καθηγητή Gürcan Polat, επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Άντανδρου και ακαδημαϊκού στο τμήμα Αρχαιολογίας της Σχολής Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Ege. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν πίθους, σαρκοφάγους και ταφές αποτέφρωσης που χρονολογούνται στον 3ο, 4ο και 5ο αιώνα π.Χ.


Οι αρχαιολόγοι εργάζονται στην αρχαία πόλη της Άντανδρου. [Credit: AA]
Οι αρχαιολόγοι εργάζονται στην αρχαία πόλη της Άντανδρου. [Credit: AA] 

Οι αρχαιολόγοι εργάζονται στην αρχαία πόλη της Άντανδρου.
Οι αρχαιολόγοι εργάζονται στην αρχαία πόλη της Άντανδρου. [Credit: AA] 

Ο Polat δήλωσε σχετικά: «Έχουμε αποκαλύψει 549 τάφους μέχρι στιγμής στις ανασκαφές της αρχαίας νεκρόπολης και με τα μέχρι τώρα στοιχεία θεωρούσαμε ότι η σημερινή θέση Melis ήταν το όριο της. Ωστόσο, οι τάφοι που ανακαλύφθηκαν σήμερα στο εργοτάξιο απέχουν τουλάχιστον 150 μέτρα από τη νεκρόπολη της Άντανδρου, στοιχείο που αποδεικνύει ότι συνεχίζει δυτικότερα».

«Οι τάφοι στο εργοτάξιο είναι σημαντικοί γιατί δείχνουν ότι ο χώρος της νεκρόπολης της αρχαίας πόλης συνεχίζεται 150 μέτρα δυτικά από όσο γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Ταυτόχρονα, αποτελεί σημαντική απόδειξη ότι από την περιοχή αυτή περνούσε ο δρόμος που ένωνε την Άντανδρο με την πόλη Γάργαρα του Τσανάκκαλε. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν τάφοι που χρονολογούνται στον 3ο-4ο και 5ο αιώνα π.Χ. Σε αυτούς βρέθηκαν πίθοι, σαρκοφάγος, κεραμοσκεπής τάφος και τεφροδόχος. Υπάρχουν και τάφοι ενηλίκων, αλλά οι περισσότεροι είναι παιδιών. Υπάρχουν τάφοι ενηλίκων, αλλά οι περισσότεροι ανήκουν σε παιδιά, κάτι που είναι ενδιαφέρον».

Ο Polat πρόσθεσε ότι τα ευρήματα θα επαναξιολογηθούν μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών στην περιοχή.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία Άντανδρο ξεκίνησαν το 2000 και συνεχίστηκαν και το 2021. Οι ανασκαφές αυτές πραγματοποιούνται σε δύο διαφορετικές περιοχές. Η πρώτη περιλαμβάνει αρχαίες οικίες ενώ η δεύτερη μία νεκρόπολη. Η νεκρόπολη βρίσκεται στα δυτικά του αρχαίου οικισμού της Άντανδρου και εκτείνεται παράλληλα με τη θάλασσα.


Πηγή: Daily Sabah, Arkeofili




Δεν υπάρχουν σχόλια