Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η τελευταία ρωμαϊκή αρένα μονομάχων που χτίστηκε ποτέ ανακαλύφθηκε στην Ελβετία

Αεροφωτογραφία από drone δείχνει το πρόσφατα ανακαλυφθέν αμφιθέατρο Kaiseraugst στις όχθες του ποταμού Ρήνου. [Credit: Kantonsarchäologie Aa...

Αεροφωτογραφία από drone δείχνει το πρόσφατα ανακαλυφθέν αμφιθέατρο Kaiseraugst στις όχθες του ποταμού Ρήνου. [Credit: Kantonsarchäologie Aargau; © Kanton Aargau]
Αεροφωτογραφία από drone δείχνει το πρόσφατα ανακαλυφθέν αμφιθέατρο Kaiseraugst στις όχθες του ποταμού Ρήνου.
[Credit: Kantonsarchäologie Aargau; © Kanton Aargau]

Οι αρχαιολόγοι στην Ελβετία ανακάλυψαν τα ερείπια ενός αμφιθεάτρου της ρωμαϊκής εποχής —πιθανόν το νεότερο που έχει καταγραφεί— όπου οι θεατές παρακολουθούσαν αγώνες μονομάχων και κυνήγι ζώων με κομμένη την ανάσα.

«Το ωοειδές αμφιθέατρο χτίστηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο ρωμαϊκό λατομείο που ήταν σε χρήση μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Αυτή η ένδειξη, σε συνδυασμό με την ανακάλυψη ενός νομίσματος που χρονολογείται μεταξύ 337 και 341 μ.Χ. στον χώρο, δείχνει ότι το αμφιθέατρο χρονολογείται στον 4ο αιώνα μ.Χ., γεγονός που θα το έκανε το νεότερο αμφιθέατρο στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία», δηλώνει στο Live Science ο Jakob Baerlocher, αρχαιολόγος και επικεφαλής των ανασκαφών στο Kaiseraugst της Ελβετίας.

Κι άλλες ενδείξεις υποδεικνύουν τον 4ο αιώνα μ.Χ., μεταξύ άλλων η σύνθεση των οικοδομικών υλικών του αμφιθεάτρου, όπως οι πέτρινοι λίθοι και το κονίαμα, που «θυμίζουν αυτό του τείχους του αρχαίου οχυρού της Ύστερης περιόδου», είπε ο Baerlocher.


Περίπου το 1/4 του περιμετρικού τείχους του αμφιθεάτρου έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής. [Credit: Kantonsarchäologie Aargau; © Kanton Aargau]
Περίπου το 1/4 του περιμετρικού τείχους του αμφιθεάτρου έχει αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής. 
[Credit: Kantonsarchäologie Aargau; © Kanton Aargau]

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το αμφιθέατρο κατά την παρακολούθηση των εργασιών κατασκευής ενός νέου λεμβοστασίου στην όχθη του ποταμού Ρήνου τον Δεκέμβριο του 2021. Το αμφιθέατρο — στο Kaiseraugst, έναν δήμο που πήρε το όνομά του από την αρχαία ρωμαϊκή πόλη Augusta Raurica, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Ελβετίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία — είναι το τρίτο ρωμαϊκό αμφιθέατρο που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα στην Augusta Raurica, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού στο ελβετικό καντόνι Aargau, το οποίο ανακοίνωσε το εύρημα στις 19 Ιανουαρίου.

Οι αρχαιολόγοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Aargau γνώριζαν ήδη για το αρχαίο ρωμαϊκό λατομείο της τοποθεσίας, αλλά δεν περίμεναν να βρουν ένα αμφιθέατρο εκεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το αμφιθέατρο, το οποίο έχει μήκος περίπου 50 μέτρα και πλάτος 40 μέτρα, βρίσκεται στην κοιλάδα του λατομείου. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Castrum Rauracense, ένα ρωμαϊκό οχυρό που βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του 300 μ.Χ., σε απόσταση αναπνοής από τη Γερμανία.


Ένας επιχρισμένος τοίχος περικλείει την οβάλ αρένα του αμφιθεάτρου.  [Credit: Kantonsarchäologie Aargau; © Kanton Aargau]
Ένας επιχρισμένος τοίχος περικλείει την οβάλ αρένα του αμφιθεάτρου.
 
[Credit: Kantonsarchäologie Aargau; © Kanton Aargau]

Το κατώφλι της πλαϊνής εισόδου αποτελείται από ογκόλιθο ψαμμίτη.   [Credit: Kantonsarchäologie Aargau; © Kanton Aargau]
Το κατώφλι της πλαϊνής εισόδου αποτελείται από ογκόλιθο ψαμμίτη.  
[Credit: Kantonsarchäologie Aargau; © Kanton Aargau]

Η αρχαιολογική ομάδα αποκάλυψε μια μεγάλη πύλη στα νότια του αμφιθεάτρου, η οποία πλαισιωνόταν από δύο εισόδους.  Οι εσωτερικοί τοίχοι της αρένας ήταν επιχρισμένοι ενώ το αποτύπωμα ενός στύλου από ξύλινες εξέδρες ή καθίσματα ήταν επίσης ορατό.

«Όλα τα στοιχεία μαζί — το ωοειδές σχήμα, οι είσοδοι και η τοποθέτηση της κερκίδας [των επισήμων] — μιλούν για την ερμηνεία της κατασκευής ως αμφιθεάτρου», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.

Η ανακάλυψη ενός αρχαίου ρωμαϊκού αμφιθεάτρου δεν είναι σπάνια. Για παράδειγμα, την άνοιξη του 2021, αρχαιολόγοι στην Τουρκία ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός ρωμαϊκού αμφιθεάτρου που θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 20.000 θεατές. Ωστόσο, τα νεοανακαλυφθέντα αμφιθέατρα σε Τουρκία και Ελβετία είναι μικρά σε μέγεθος συγκρινόμενα με το Κολοσσαίο της Ρώμης. Αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα, που χτίστηκε περίπου το 70 μ.Χ., φιλοξενούσε περίπου 50.000 άτομα και η κεντρική του αρένα έχει διαστάσεις περίπου 87 επί 55 μέτρα — μεγαλύτερη από ολόκληρο το αμφιθέατρο που μόλις βρέθηκε στην Ελβετία.


Πηγή: L. Geggel, LiveScience



Δεν υπάρχουν σχόλια