Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μια υπόγεια διάβαση αποκαλύφθηκε στο αρχαίο θέατρο της Σμύρνης

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα  vomitorium, μία υπόγεια διάβαση 2.000 ετών, μήκους 26 μέτρων και μορφής «L» στο θέατρο της αρχαίας πόλης της ...

Μια υπόγεια διάβαση αποκαλύφθηκε στο αρχαίο θέατρο της Σμύρνης

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα vomitorium, μία υπόγεια διάβαση 2.000 ετών, μήκους 26 μέτρων και μορφής «L» στο θέατρο της αρχαίας πόλης της Σμύρνης, που βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης Σμύρνης στη δυτική Τουρκία.

Το 2021 αποκαλύφθηκε ένα «αποχωρητήριο καλλιτεχνών», το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από 13 άτομα, καθισμένα δίπλα-δίπλα, στο κτήριο της σκηνής του αρχαίου θεάτρου. Μετά την συγκεκριμένη ανακάλυψη η ανασκαφική ομάδα βρήκε μία υπόγεια διάβαση μήκους 26 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων, χτισμένη σε σχήμα «L», που επιτρέπει στο κοινό να φτάσει στο θέατρο χωρητικότητας περίπου 20 χιλιάδων ατόμων. Η διάβαση ανακαλύφθηκε σε βάθος 6-7 μέτρων κάτω από τα σπίτια που κατεδαφίστηκαν με τη μέθοδο της απαλλοτρίωσης.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η διάβαση, που οι αρχαιολόγοι αποκαλούν «vomitorium», χτίστηκε με τη χρήση τόξων και θόλων για την ενίσχυση των σειρών των εδωλίων.


Μια υπόγεια διάβαση αποκαλύφθηκε στο αρχαίο θέατρο της Σμύρνης

Ο επικεφαλής της ανασκαφής Dr. Akın Ersoy,  καθηγητής του Τμήματος Τουρκοϊσλαμικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο İzmir Katip Çelebi (İKÇÜ) δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu Agency (AA) ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του 2021 βρέθηκαν δύο σημαντικά ευρήματα.

Το πρώτο από αυτά ήταν ο χώρος του αποχωρητηρίου στο κτήριο της σκηνής του θεάτρου, για το οποίο ο Ersoy σημείωσε τα εξής: «Αν το εκφράσουμε με αρχαιολογικούς όρους, εντοπίσαμε μία latrina, δηλαδή ένα αποχωρητήριο. Παράδειγμα αρχαίου θεάτρου με αποχωρητήριο στο κτήριο της σκηνής δεν υπάρχει σε κανένα άλλο θέατρο στην Μεσόγειο. Στην συνέχεια βρήκαμε ένα vomitorium, μία υπόγεια διάβαση. Αρχικά, το είχαμε παρατηρήσει σε κάποιες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τη δεκαετία του 1950 στην περιοχή. Επικεντρωθήκαμε στο τμήμα εισόδου του θεάτρου. Βρήκαμε μια υπόγεια διάβαση που χρησιμοποιούσε το κοινό για να φτάσει στις θέσεις του κοινού που ερχόταν έξω από το θέατρο».


Μια υπόγεια διάβαση αποκαλύφθηκε στο αρχαίο θέατρο της Σμύρνης

Επισημαίνοντας ότι αποκαλούν την διάβαση «Δυτικό  vomitorium», ο Ersoy δήλωσε: «Πρέπει να υπάρχει και Ανατολικό vomitorium. Ελπίζουμε ότι θα το αποκαλύψουμε κατά τις φετινές ανασκαφές και έτσι θα αποκαλύψουμε ένα άλλο αρχιτεκτονικό εύρημα που θα αναδείξει τη συνολική χωρητικότητα των 20 χιλιάδων θεατών του αρχαίου θεάτρου της Σμύρνης».

Ο Ersoy συμπλήρωσε ότι οι αρχιτεκτονικές τεχνικές του τόξου και του θόλου δεν χρησιμοποιήθηκαν στην Ανατολία και τη Μεσόγειο πριν από τη Ρωμαϊκή περίοδο, εκτός από μερικά παραδείγματα που προκύπτουν με την Ρωμαϊκή περίοδο.


Πηγή: ArkeoNews



Δεν υπάρχουν σχόλια