Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ξεκινά η συντήρηση και αποκατάσταση του Ηγουμενείου στη Μονή Επανωσήφη

Το Ηγουμενείο της Μονής Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη [Credit: Περιφέρεια Κρήτης] Η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου συντήρησης και αποκατάσταση...

Το Ηγουμενείο της Μονής Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη [Credit: Περιφέρεια Κρήτης]
Το Ηγουμενείο της Μονής Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη [Credit: Περιφέρεια Κρήτης]

Η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου συντήρησης και αποκατάστασης του Ηγουμενείου της ιστορικής ιεράς Μονής Αγίου  Γεωργίου Επανωσήφη, προϋπολογισμού 1.407.000,00 €, υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Η υπογραφή της σύμβασης από τον περιφερειάρχη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «Α.Τ.Ε.Σ.Ε. Α.Ε.» Ανδρέα Κατσαρό έγινε στην Ιερά Μονή   παρουσία του ηγουμένου κ.  Βαρθολομαίου, αδελφών της Μονής, του αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, του δημάρχου Αρχανών  Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη, του διευθυντή της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γ. Μαυρογιάννη και  των υπηρεσιακών στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηρακλείου Χαράς Τριαματάκη και Άννας Ροβίθη.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020» και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023.

Στην αναγκαιότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου αλλά και στη σημαντικότητα του στη διάσωση και ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο ηγούμενος κ. Βαρθολομαίος, επισημαίνοντας το ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό, αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον της Μονής. Παράλληλα, ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε θερμά τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την αποτελεσματική του συμβολή στη δρομολόγηση και υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, όπως και τους συνεργάτες του, τον κ. Φασουλάκη κ.ά.


Το Καθολικό της Μονής Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη [Credit: Περιφέρεια Κρήτης]
Το Καθολικό της Μονής Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη [Credit: Περιφέρεια Κρήτης]

Η ιστορική Μονή και το Ηγουμενείο

Η Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, είναι ένα από τα πιο σπουδαία προσκυνήματα της Κρήτης, τόσο λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ως αρχιτεκτονικό σύνολο, όσο και λόγω της σημαντικής ιστορικής του πορείας. Η ίδρυσή της τοποθετείται στα χρόνια της Ενετοκρατίας (τέλη 16ου – αρχές 17ου αιώνα), ενώ κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας είχε ιδιαίτερη ανάπτυξη.

Το Ηγουμενείο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της κεντρικής αυλής του μοναστηριού, απέναντι από την είσοδο του Καθολικού. Πρόκειται για ένα επιβλητικό διώροφο κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα με στοιχεία αστικής αρχιτεκτονικής.

Το Ηγουμενείο είναι ένα από τα πιο αξιόλογα κτίσματα της μονής. Το επιβλητικό λόγω της κεντρικής του θέσης, του μεγέθους του και του μνημειακού του χαρακτήρα, κτήριο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη, αφενός της αρχιτεκτονικής του μοναστηριού αφετέρου της κρητικής αστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα.

Η αξία του κτηρίου είναι ακόμη μεγαλύτερη δεδομένου ότι δεν έχει υποστεί νεότερες επεμβάσεις που να έχουν αλλοιώσει την αρχική μορφή του, ενώ το αντικείμενο του έργου είναι η στερέωση και αποκατάσταση του παλαιού Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.


Πηγή: Πατρίς



Δεν υπάρχουν σχόλια