Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βρέθηκε ο μεγαλύτερος σε μέγεθος ευρωπαίος «πολίτης»

Καλλιτεχνική απεικόνιση του τεράστιου δεινόσαυρου που ανακαλύφθηκε στα Πυρηναία. [ Credit: Oscar Sanisidro, Museu de la Conca Dellà] Ένα άγν...

Καλλιτεχνική απεικόνιση του τεράστιου δεινόσαυρου που ανακαλύφθηκε στα Πυρηναία. [ Credit: Oscar Sanisidro, Museu de la Conca Dellà]
Καλλιτεχνική απεικόνιση του τεράστιου δεινόσαυρου που ανακαλύφθηκε στα Πυρηναία. [Credit: Oscar Sanisidro, Museu de la Conca Dellà]

Ένα άγνωστο είδος τεράστιων δεινόσαυρων ανακαλύφθηκε σε μια περιοχή των Πυρηναίων στην Καταλονία. Πρόκειται για ένα είδος τιτανόσαυρου που ζούσε πριν από 70.5 εκατ. έτη. 

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση  «Nature Ecology & Evolution» η ομάδα παλαιοντολόγων που έκανε την ανακάλυψη αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό αυτός ο δεινόσαυρος να είναι το μεγαλύτερο ον που έχει ζήσει στην Ευρώπη.

Ο Abditosaurus kuehnei όπως ονομάστηκε ο δεινόσαυρος ήταν φυτοφάγος . Το μήκος του άγγιζε τα 18 μέτρα και είχε βάρος 14 τόνων. Ο μακρύς λαιμός του A. kuehnei του επέτρεπε να σηκώνει το κεφάλι του σε ύψος τέσσάρων μέτρων από το έδαφος ώστε να μπορεί να φτάνει την τροφή του ακόμη και σε ψηλά δέντρα. Οι ερευνητές δηλώνουν έκπληκτοι από την ανακάλυψη αφού δεν είχε εντοπιστεί στο παρελθόν η παρουσία τέτοιου μεγέθους δεινόσαυρων όχι μόνο στην ιβιρική χερσόνησο και την ευρύτερη περιοχή αλλά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.


Σκελετική ανατομία του Abditosaurus kuehnei.  [Credit: Oscar Sanisidro, Museu de la Conca Dellà]
Σκελετική ανατομία του Abditosaurus kuehnei. 
[Credit: Oscar Sanisidro, Museu de la Conca Dellà]

Συνολικά 53 σκελετικά στοιχεία του Abditosaurus kuehnei βρέθηκαν στον παλαιοντολογικό χώρο του Orcau-1 στην Καταλονία της Ισπανίας.

Αντιπροσωπεύουν τον πιο ολοκληρωμένο σκελετό τιτανόσαυρου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής στην Ευρώπη.

«Ήμασταν πραγματικά τυχεροί, είναι ασυνήθιστο να βρούμε τέτοια πλήρη δείγματα στα Πυρηναία λόγω της προβληματικής γεωλογικής τους ιστορίας», δήλωσε ο Δρ Àngel Galobart, διευθυντής του Museu de la Conca Dellà και παλαιοντολόγος του Ινστιτούτου Català de Paleontologia Miquel Crusafont στο Universitat Autònoma de Barcelona.

Οι παλαιοντολόγοι πιστεύουν ότι ο Abditosaurus kuehnei αντιπροσώπευε τους Saltasaurinae, μια ομάδα τιτανόσαυρων από τη Νότια Αμερική και την Αφρική, διαφορετική από τους μικρότερους ευρωπαίους τιτανόσαυρους.

Αυτό το είδος πιθανότατα έφτασε στο νησί της Ιβηρο-Αρμορικής πριν από περίπου 70,5 εκατομμύρια χρόνια, πιθανώς ως αποτέλεσμα μιας παγκόσμιας πτώσης της στάθμης της θάλασσας που επανενεργοποίησε αρχαίες διαδρομές διασποράς μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης.

«Και άλλα στοιχεία υποστηρίζουν την υπόθεση της μετανάστευσης», είπε ο Δρ. Albert Sellés, παλαιοντολόγος του Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont στο Universitat Autònoma de Barcelona και στο Museu de la Conca Dellà.

«Στην ίδια τοποθεσία, βρήκαμε τσόφλια αυγών από είδη δεινοσαύρων που είναι γνωστό ότι κατοικούσαν στη Gondwana, τη νοτιότερη ήπειρο. Κατά τη διάρκεια της Ιουρασικής και του Κρητιδικής περιόδου, η Ιβηρία ήταν το σημείο σύνδεσης μεταξύ της Ευρασίας, της Αφρικής και της Βόρειας Αμερικής», είπε ο Δρ. Miguel Moreno, παλαιοντολόγος στη Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας NOVA στο Universidade Nova de Lisboa, το Museu de Lourinhã. και το Facultad de Ciencias στο Universidad de Zaragoza.

«Η μελέτη του τρόπου με τον οποίο ο Abditosaurus kuehnei σχετίζεται με την πανίδα αυτών των ηπείρων μας βοηθά να καταλάβουμε πότε υπήρχαν σχέσεις μεταξύ τους και πότε απομονώθηκαν».

Την εποχή των δεινοσαύρων η Ευρώπη ήταν σύμφωνα με τους ειδικούς ένα αρχιπέλαγος χωρισμένο σε πολλά μικρότερα και μεγαλύτερα νησιά που αργότερα κάποια από αυτά ενώθηκαν και δημιούργησαν την ηπειρωτική Ευρώπη και κάποια δημιούργησαν χερσονήσους όπως η Σκανδιναβία. Ο περιορισμένος χώρος και κυρίως η περιορισμένη τροφή στις νησιωτικές περιοχές δεν επιτρέπουν γενικότερα την επιβίωση μεγάλου μεγέθους ζώων για αυτό τον λόγο θεωρούνταν απίθανο να ζούσαν στο ευρωπαϊκό περιβάλλον δεινόσαυροι σαν τον A. kuehnei. 

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Ναυτεμπορική, Sci-news



Δεν υπάρχουν σχόλια