Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τεγέα: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στις εργασίες για τη δημιουργία του περιπάτου στην Αλέα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο για τη βελτίωση της λειτουργίας και ανάδειξης του ευρύτερου χώρου που περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο της Αλέα...

Τεγέα: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στις εργασίες για τη δημιουργία του περιπάτου στην Αλέα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο για τη βελτίωση της λειτουργίας και ανάδειξης του ευρύτερου χώρου που περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο της Αλέας Αθηνάς και το μουσείο, με τη δημιουργία αρχαιολογικού περιπάτου προϋπολογισμού 1,2 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΤΑΠΤΟΚ. 

Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο που θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής. Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Δημητρακόπουλος Παναγιώτης μίλησε για το έργο και για το πόσο αυτό θα ωφελήσει την περιοχή. Όπως αποκάλυψε, αυτή τη στιγμή οι εργασίες έχουν σταματήσει λόγω εύρεσης αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή.

Καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών έρχονται στο φως νέα αρχαιολογικά ευρήματα, αφού, ως γνωστόν, η περιοχή έχει πλούσια ιστορία. Η Αλέα υπήρξε η πόλη που είχε κτισθεί το ιερό της Αλέας Αθηνάς το οποίο είχε κατασκευάσει ο Σκόπας την εποχή που άρχοντας της Αθήνας ήταν ο Διόφαντος.


Τεγέα: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στις εργασίες για τη δημιουργία του περιπάτου στην Αλέα

Ο Αρχαίος Ναός της Αλέας Αθηνάς στην Τεγέα είναι ο δεύτερος, σε μέγεθος, ναός της Πελοποννήσου μετά το ναό του Ολυμπίου Διός στην Ολυμπία.

Το ιερό χτίστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα, αλλά οι ανασκαφές έδειξαν πως υπήρχε στην ίδια θέση σπουδαίο μυκηναϊκό ιερό, πάλι αφιερωμένο σε θηλυκή θεότητα. Ο αρχαιότερος ναός πρέπει να καταστράφηκε από πυρκαγιά το 395 π.Χ. Ο νεώτερος ναός είναι έργο του Παριανού γλύπτη Σκόπα.

Η αρχαιολογική σκαπάνη φαίνεται ότι έχει φέρει στο φως ένα βυζαντινό νεκροταφείο, δίπλα ακριβώς από τον ναό της Αλέας Αθηνάς. Βέβαια αυτά ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί, αφού η όλη ανασκαφή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ακόμα δεν είναι επίσημες οι όποιες αναφορές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το σπουδαίο αυτό έργο έχει προταθεί από την τοπική κοινότητα Αλέας και περιλαμβάνει μία σειρά έργων όπως  η την ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων (οδών και πλατειών) του ανατολικού άξονα, που συνδέει το Μουσείο με τον Αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Αλέας Αθηνάς και τμήμα του Δυτικού άξονα, από το Μουσείο έως την πλατεία πίσω από το Μουσείο.


Τεγέα: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στις εργασίες για τη δημιουργία του περιπάτου στην Αλέα

Λόγω των αρχαιολογικών ανασκαφών που εκτελούνται, το έργο έχει πάρει παράταση μέχρι το καλοκαίρι.

Η τοπική κοινότητα έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, την επέκταση των έργων, όπως και την αναστήλωση του ναού, έτσι ώστε η συνολική εικόνα της περιοχής να βελτιωθεί και να προσελκύσει ακόμα περισσότερους επισκέπτες.

Οι παρεμβάσεις αφορούν την δημιουργία ροών και στάσεων:

• Ροών με διαμόρφωση πεζοδρομήσεων εκατέρωθεν του Μουσείου και ιδιαιτέρως του ανατολικού άξονα, που οδηγεί στο Ιερό της Αλέας Αθηνάς και

• Στάσεων με διαμορφώσεις στην υπάρχουσα πλατεία πίσω από το Μουσείο, στο πλάτωμα μπροστά από το Μουσείο, μπροστά από το Ναό του Αγ. Νικολάου και στο πλάτωμα του υπάρχοντος πηγαδιού.

Η πράξη αποτελείται από 4 υποέργα:

• Υποέργο 1: Βελτίωση της λειτουργικότητας και ανάδειξη του ευρύτερου χώρου, που περιβάλλει τον Αρχαιολογικό Χώρο Αλέας Αθηνάς και το Μουσείο, με τη δημιουργία Αρχαιολογικού Περιπάτου.

• Υποέργο 2: Υπογειοποίηση του εναέριου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του συγκεκριμένου χώρου.

• Υποέργο 3: Προμήθεια εξοπλισμού του ανωτέρω χώρου.

• Υποέργο 4: Αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες.


Τεγέα: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στις εργασίες για τη δημιουργία του περιπάτου στην Αλέα

Μετά την ανάδειξη του οριστικού αναδόχου του πρώτου υποέργου, ακολουθεί η συμβασιοποίηση των υπόλοιπων υποέργων που είναι αναγκαία για την εκτέλεση της πράξης.

Όπως έχει αναφέρει ο δήμαρχος Τρίπολης Κ. Τζιούμης στόχος της δημοτικής αρχής, είναι στο επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα να ενταχθεί η ολοκλήρωση του έργου και να γίνει ενοποίηση του έργου της Αλέας με την χώρο της Επισκοπής.


Πηγή: Arcadia Portal



1 σχόλιο

  1. Ευκαιρία να απαλλοτριωθούν και μερικά σπίτια δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο που ασφυκτιά . Αλλά πού θάρρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή