Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βασίλης Σταθάκης: «Τα Ιστορικά Καφέ είναι […] οι πρεσβευτές κάθε πόλης…»

Το Ιστορικό Καφέ «Πανελλήνιον», Μυτιλήνη, Ελλάδα Τη μεγαλύτερη αναγνώριση στη μέχρι τώρα πορεία του είναι έτοιμος να κατακτήσει ο Δρόμος Ιστ...

Το Ιστορικό Καφέ «Πανελλήνιον», Μυτιλήνη, Ελλάδα
Το Ιστορικό Καφέ «Πανελλήνιον», Μυτιλήνη, Ελλάδα

Τη μεγαλύτερη αναγνώριση στη μέχρι τώρα πορεία του είναι έτοιμος να κατακτήσει ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ, μια πολιτιστική διαδρομή που στις αρχές Μαΐου θα παρουσιαστεί μπροστά στο Συμβούλιο της Ευρώπης, προκειμένου να υποστηρίξει τον φάκελο για την πιστοποίησή του.

Στόχος του Βασίλη Σταθάκη, Ιδρυτή και Προέδρου του Δρόμου Ιστορικών Καφέ ήταν από την αρχή της ιδέας του, το 2014, να διεκδικήσει την πιστοποίηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μια αρκετά δύσκολη διαδικασία, με πολλά προαπαιτούμενα.

Οι πιστοποιημένες από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) διαδρομές προβάλλουν με τον ιδανικότερο τρόπο τις πόλεις απ’ όπου περνούν και  έχουν αποδεδειγμένα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και τουριστική πρόοδο.


Το Ιστορικό Καφέ «Κήπος», Χανιά, Ελλάδα
Το Ιστορικό Καφέ «Κήπος», Χανιά, Ελλάδα

Κάθε πιστοποιημένη διαδρομή, οφείλει να επαναπιστοποιείται κάθε 3 χρόνια, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να παραμένει δραστήρια, να εξελίσσεται, να βελτιώνεται.

Ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ είναι η δεύτερη ελληνικής εμπνεύσεως Πολιτιστική Διαδρομή που αιτείται πιστοποίηση από το ΣτΕ. Επί του παρόντος, ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ έχει 65 Καφέ - μέλη από 15 χώρες.

Ήδη ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ έχει εκπονήσει και καταθέσει έναν ογκοδέστατο φάκελο στο ΣτΕ με όλα τα προαπαιτούμενα για την πιστοποίηση.  Ο φάκελος έχει εξεταστεί και έχει περάσει την πρώτη επιτροπή κρίσης, στα τέλη Φεβρουαρίου 2022. Πλέον, μένει να περάσει με θετική εισήγηση τη δεύτερη επιτροπή κρίσης, στις 5 και 6 Μαΐου. Μετά και από αυτή την επιτροπή θα καθοριστεί εάν ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ θα πιστοποιηθεί από το ΣτΕ.


Το Ιστορικό Καφέ Λέσχη Κομοτηναίων, Κομοτηνή, Ελλάδα
Το Ιστορικό Καφέ Λέσχη Κομοτηναίων, Κομοτηνή, Ελλάδα

Μιλώντας στη «Ν», ο Βασίλης Σταθάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά για την πορεία του Δρόμου Ιστορικών Καφέ: «Κάθε ταξίδι έχει απρόοπτα, καθυστερήσεις, ενίοτε δυσκολίες, αλλά και ανείπωτη συγκίνηση, γνώση, ικανοποίηση. Για μένα, το ταξίδι στο  Δρόμο Ιστορικών Καφέ ήταν πάντα ένας γοητευτικός μονόδρομος, τον οποίο αισθανόμουν χρέος να δημιουργήσω και να ακολουθήσω. Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Ήταν το όνειρό μου, το όραμά μου και τώρα το ζω. Ο Τόμας Μαν έλεγε πως “αν σε διακατέχει έμμονα μια ιδέα, τη βρίσκεις να εκδηλώνεται παντού”. Αυτό συνέβη με μένα και τα Ιστορικά Καφέ. Σκεφτείτε: πού χτυπά η καρδιά κάθε πόλης; Πού λαμβάνουν χώρα οι πιο ενδιαφέρουσες οσμώσεις; Πού αναπνέει ο πολιτισμός; Τα Ιστορικά Καφέ είναι διαχρονικά και διεθνώς χώροι δημιουργικών συζητήσεων. Έχουν “παίξει” σε ταινίες, έχουν εμπνεύσει ζωγράφους, μουσικούς, επιστήμονες, πολιτικούς, συγγραφείς. Και τούτο δεν είναι τυχαίο. Όλοι απελευθερωνόμαστε στα Καφέ. Μιλάμε ελεύθερα, συμφωνούμε ή διαφωνούμε, ανταλλάσουμε απόψεις... Με ένα φλιτζάνι καφέ, ένα ποτήρι κρασί, εμπνεόμαστε, αν θέλετε σκεφτόμαστε καλύτερα, πιο καθαρά, πιο πρωτοποριακά.


Βασίλης Σταθάκης: «Τα Ιστορικά Καφέ είναι […] οι πρεσβευτές κάθε πόλης…»

Τα Ιστορικά Καφέ είναι θεματοφύλακες πολιτισμού, λίκνα δημιουργίας, αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο την άυλη πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου, και, τελικά, του κόσμου όλου. Είναι σύγχρονα διαδραστικά “Μουσεία” στα οποία, ωστόσο, μπορείς να αγγίξεις, να νιώσεις, να απολαύσεις. Είναι ζωντανοί οργανισμοί, είναι οι πρεσβευτές κάθε πόλης, η ταυτότητά της. Έχουν παρελθόν, παρόν και λαμπρό μέλλον. Έχουν ιστορία, έχουν ψυχή... ».


Τι είναι οι Πολιτιστικές Διαδρομές

Το πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών που εγκαινίασε το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1987 τονίζει τη συμβολή των χωρών και των πολιτισμών της Ευρώπης σε μία κοινή κληρονομιά μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο, καθώς επίσης και τη σημασία της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Η διευρυμένη μερική συμφωνία, που έχουν υπογράψει 35 κράτη-μέλη, συμπεριλαμβάνει –μέχρι σήμερα- περί τις 47 πιστοποιημένες Πολιτιστικές Διαδρομές με ποικίλα θέματα, όπως προσκυνηματικά, ιστορικά, αρχαιολογικά, καλλιτεχνικά κ.ά.


Το Ιστορικό Καφέ Μεγάλο Καφενείο, Τρίπολη, Ελλάδα
Το Ιστορικό Καφέ Μεγάλο Καφενείο, Τρίπολη, Ελλάδα

Η Διευρυμένη Μερική Συμφωνία (EPA) για τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, με έδρα στο Aββαείο του Neumünster στο Λουξεμβούργο από το 2011, επιδιώκει να ενισχύσει το δυναμικό των Πολιτιστικών Διαδρομών για πολιτιστική συνεργασία, βιώσιμη εδαφική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε θέματα συμβολικής σημασίας για την ενότητα, την ιστορία, τον πολιτισμό της Ευρώπης και την ανακάλυψη λιγότερο γνωστών προορισμών.

Βοηθά στην ενίσχυση της δημοκρατικής διάστασης της πολιτιστικής ανταλλαγής και του τουρισμού μέσα από την συνεργασία με δίκτυα και οργανώσεις, τοπικές και περιφερειακές αρχές, πανεπιστήμια και οργανισμούς. Συμβάλλει στην διατήρηση μίας πολύμορφης κληρονομιάς μέσα από θεματικές και εναλλακτικές τουριστικές διαδρομές και πολιτιστικές δράσεις.


Το Ιστορικό Καφέ Μεγάλο Καφενείο 1929, Άμφισσα, Ελλάδα
Το Ιστορικό Καφέ Μεγάλο Καφενείο 1929, Άμφισσα, Ελλάδα

Η πιστοποίηση δίνεται σε διακρατικά δίκτυα που έχουν αποδεδειγμένους πολιτιστικούς δεσμούς σχετικά με μία θεματική διαδρομή. Τα δίκτυα αυτά πρέπει επίσης να διεξάγουν έρευνα, να οργανώνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και ανταλλαγές για τους νέους Ευρωπαίους, να ενισχύουν τη δημιουργικότητα και την ενθάρρυνση του πολιτιστικού τουρισμού.


Πηγή: Γ. Κουλουβάρης, Ναυτεμπορική



Δεν υπάρχουν σχόλια