Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η κλεψύδρα του Μουσείου Ακρόπολης

Ένα παράξενο αγγείο του 6ου αι. π.Χ. βρίσκεται στην προθήκη 6 της αίθουσας των κλιτύων της Ακρόπολης. Διακοσμημένο με τη μελανόμορφη τεχνική...

Ένα παράξενο αγγείο του 6ου αι. π.Χ. βρίσκεται στην προθήκη 6 της αίθουσας των κλιτύων της Ακρόπολης. Διακοσμημένο με τη μελανόμορφη τεχνική, έχει και στις δύο όψεις την ίδια παράσταση: μία καθιστή γυναίκα που πλαισιώνεται από άλλες δύο, μία από τις οποίες της προσφέρει άνθος.

Βρέθηκε το 1957 σε θραύσματα στο ιερό της Νύμφης, στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης, συμπληρώθηκε και αποκαταστάθηκε εν μέρει. Μετά, όμως, από βιβλιογραφική έρευνα, προέκυψε η ανάγκη επανεξέτασης της μορφής του. Έτσι, το 2015 αποδομήθηκε, επιβεβαιώθηκε ότι διατηρεί στοιχεία που το κατατάσσουν σε μια κατηγορία τελετουργικών σκευών γνωστών ως «κλεψύδρες», συμπληρώθηκε και αποκαταστάθηκε εκ νέου.





Το αγγείο γέμιζε από τον πυθμένα όταν το βύθιζαν σε υγρό. Με το κλείσιμο της οπής που υπάρχει στην κορυφή της λαβής το υγρό συγκρατιόταν στο εσωτερικό του αγγείου, ενώ με την απελευθέρωσή της έρρεε από τον διάτρητο πυθμένα. Πιθανότατα προοριζόταν για τελετουργικό ραντισμό ή για άντληση και διήθηση κρασιού ή λαδιού.


Πηγή: Μουσείο Ακρόπολης



Δεν υπάρχουν σχόλια