Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άνθρωποι και Νεάντερταλ κυνηγούσαν καμήλες ύψους τριών μέτρων

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Frontiers in Earth Science» ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες της Σχολής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημ...

Άνθρωποι και Νεάντερταλ κυνηγούσαν καμήλες ύψους τριών μέτρων

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Frontiers in Earth Science» ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες της Σχολής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα περιγράφουν ένα άγνωστο όσο και εντυπωσιακό σκηνικό που διαδραματιζόταν στις νοτιοδυτικές περιοχές της Μογγολίας.

Σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ασίας στα σημεία που ενώνονται σήμερα η Ρωσία, η Μογγολία και η Κίνα ζούσαν οι καμήλες του είδους C. Knoblochi που έφτανε σε ύψος τα τρία μέτρα και σε βάρος τον ένα τόνο. Το είδος αυτό εξαφανίστηκε πριν από περίπου 27 χιλιάδες έτη πιθανότατα εξαιτίας κλιματικών αλλαγών που έκαναν την εμφάνιση τους εκείνη την χρονική περίοδο αλλά όπως αναφέρεται σε νέα μελέτη ρόλο στην εξαφάνιση έπαιξε το κυνήγι αυτών των ζώων από τους ανθρώπους, τους Νεάντερταλ αλλά πιθανότατα και το μυστηριώδες ανθρώπινο είδος των Ντενίσοβαν που ζούσε στην οροσειρά Αλτάι της Ανατολικής-Κεντρικής Ασίας.

Οι ερευνητές μελέτησαν οστά αυτής της καμήλας που εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικές περιοχές. Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι τεράστιες καμήλες ζούσαν τόσο σε ορεινές περιοχές όσο και στέπες και προτιμούσαν λιγότερο ξηρά περιβάλλοντα από ότι τα σημερινά είδη καμήλας. Όμως το κλίμα στις περιοχές που ζούσαν αυτές οι καμήλες μεταβλήθηκε προοδευτικά μετατρέποντας τις σε ερήμους οδηγώντας στην εξαφάνιση τα τεράστια ζώα. Οι ερευνητές μελέτησαν ανάμεσα στα άλλα τα οστά μιας τέτοιας καμήλας που ζούσε πριν από περίπου 50 χιλιάδες έτη και όπως φαίνεται μετά την εξόντωση της από τους ανθρώπους δέχτηκε και την «επίσκεψη» μιας αγέλης από ύαινες.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Ναυτεμπορική



Δεν υπάρχουν σχόλια