Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

H αθηναϊκή τοπογραφία του Ερρίκου Σλήμαν

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την ιστορικό και αρχειονόμο Ελευθερία Δαλέζιου για τη Σοφία και τον Ερρίκο Σλήμαν και το αποτύπωμά τους στην πό...

H αθηναϊκή τοπογραφία του Ερρίκου Σλήμαν

Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με την ιστορικό και αρχειονόμο Ελευθερία Δαλέζιου για τη Σοφία και τον Ερρίκο Σλήμαν και το αποτύπωμά τους στην πόλη με αφορμή την ψηφιακή έκθεση για τον Σλήμαν στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.

Γεννημένος στα βόρεια της Γερμανίας πριν από ακριβώς 200 χρόνια, το 1822, ο Ερρίκος Σλήμαν έμελλε να αποτελέσει έναν από τους εμβληματικότερους αρχαιολόγους και ανασκαφείς στην ιστορία της μεσογειακής αρχαιολογίας: η σκαπάνη του έφερε στο φως την Τροία και τις Μυκήνες.

Κοσμοπολίτης, πολυταξιδεμένος, πολύγλωσσος, έζησε στη Ρωσία και πολιτογραφήθηκε Αμερικανός προτού επιλέξει τον μόνιμο τόπο διαμονής του: την Αθήνα.

Η ανακάλυψη της Τροίας κατά τα έτη 1870-1873 και του διάσημου Θησαυρού του Πριάμου έμελλε να είναι η ανασκαφή για την οποία θα περηφανευόταν περισσότερο. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Σλήμαν ανακαλύπτει τις Μυκήνες.

Μόλις 3 μήνες μετά το διαζύγιό του με την πρώτη του σύζυγο, παντρεύεται τη Σοφία Εγκαστρωμένου: Εκείνος ήταν 47 ετών, και εκείνη 17.

H ιστορικός Ελευθερία Δαλέζιου, που επιμελήθηκε μαζί με την Ναταλία Βογκέικωφ-Brogan την ψηφιακή έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών αφιερωμένη στον Ερρίκο Σλήμαν, μας βοηθά να εισχωρήσουμε μέσα στο συναρπαστικό του σύμπαν.

Ακούστε το podcast εδώ.


Πηγή: Αγ. Μπενάρδου, LiFO



Δεν υπάρχουν σχόλια