Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιράν: Aρχαιολόγοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο που επιτρέπει το εμπόριο αρχαιοτήτων

Ιρανοί καθηγητές αρχαιολογίας δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή καλώντας το κοινοβούλιο να αποσύρει ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε το εμπόριο αρχ...

Ιράν:Aρχαιολόγοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο που επιτρέπει το εμπόριο αρχαιοτήτων

Ιρανοί καθηγητές αρχαιολογίας δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή καλώντας το κοινοβούλιο να αποσύρει ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε το εμπόριο αρχαιοτήτων, ανέφεραν ιρανικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

Αυτό μετέδωσε και το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, το οποίο ανέφερε ότι,ομάδα καθηγητών αρχαιολογίας από όλη τη χώρα ζήτησε την απόσυρση νομοσχεδίου που θα επέτρεπε το εμπόριο αρχαίων αντικειμένων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, 46 από τους 290 βουλευτές πρότειναν το νομοσχέδιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, που ονομάζεται «βέλτιστη χρήση αρχαίων κτιρίων και θησαυρών».

Οι νομοθέτες είπαν ότι ελπίζουν να μετατρέψουν το Ιράν σε «περιφερειακό κόμβο» για το εμπόριο αρχαιοτήτων, με στόχο την αποτροπή «ελεύθερου λαθρεμπορίου εθνικής κληρονομιάς», ανέφερε το ISNA, επικαλούμενο το προσχέδιο. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τακτικά συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο αντικειμένων στο εξωτερικό.

Στην επιστολή τους οι καθηγητές επέκριναν δριμύτατα τους βουλευτές ότι πρότειναν το νομοσχέδιο «χωρίς καμία συνεννόηση με τους επίσημους αρχαιολογικούς φορείς».

Αυτό το σχέδιο όχι μόνο δεν αποτρέπει την καταστροφή της κληρονομιάς και τις αντιεπαγγελματικές ανασκαφές, αλλά εξουσιοδοτεί νομικά τους ληστές να καταστρέψουν την κληρονομιά μας.

Το Ιράν φιλοξενεί 26 τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και 53 άλλες τοποθεσίες στον προσωρινό κατάλογο.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα στη Σαουδική Αραβία ένα καλοδιατηρημένο οδικό δίκτυο 4.500 ετών που συνέδεε αρχαίους τάφους.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας διεξήγαγαν εκτεταμένες έρευνες τον περασμένο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων εναέριων που πραγματοποιήθηκαν με ελικόπτερο, επίγειες, ανασκαφές και εξετάσεις δορυφορικών εικόνων.

Αυτές οι ανακαλύψεις και τα ευρήματα είναι αρκετά σημαντικά γιατί συνήθως αποτελούν ουσιαστική απόδειξη της χιλιετούς ιστορίας.


Πηγή: Στ. Ευάγγελου, ErtNews



Δεν υπάρχουν σχόλια