Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ έκλεψε θησαυρούς από τον τάφο του Τουταγχαμών, σύμφωνα με νέα στοιχεία

Εκατό χρόνια μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών, μια επιστολή επιβεβαιώνει τις υποψίες που κυκλοφορούσαν εδώ και δεκαετίες. Οι Αιγ...

Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ έκλεψε θησαυρούς από τον τάφο του Τουταγχαμών, σύμφωνα με νέα στοιχεία

Εκατό χρόνια μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών, μια επιστολή επιβεβαιώνει τις υποψίες που κυκλοφορούσαν εδώ και δεκαετίες.

Οι Αιγύπτιοι υποπτεύονταν ότι ο Χάουαρντ Κάρτερ, ο αρχαιολόγος που ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών το 1922, είχε αφαιρέσει θησαυρούς πριν από το επίσημο άνοιγμα της κρύπτης. Ωστόσο, ενώ οι φήμες κυκλοφορούσαν για πολλά χρόνια, ήταν δύσκολο να επιβεβαιωθούν.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, τις υποψίες έρχεται να επιβεβαιώσει μια επιστολή του 1934 που αναφέρει ότι ο Κάρτερ κατείχε ιδιοκτησία που ήταν «αναμφίβολα κλεμμένη από τον τάφο». Την επιστολή υπογράφει ο διακεκριμένος μελετητής και συνεργάτης της αρχαιολογικής ομάδας του Κάρτερ, σερ Άλαν Γκάρντινερ. Ο Κάρτερ είχε επιστρατεύσει τον Γκάρντινερ για να μεταφράσει τα ιερογλυφικά που βρέθηκαν στον τάφο ηλικίας 3.300 ετών και αργότερα του έδωσε ένα φυλαχτό, που χρησιμοποιείτο ως προσφορά στους νεκρούς, διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν προερχόταν από τον τάφο.

Ο Γκάρντινερ έδειξε το φυλαχτό στον Ρεξ Ένγκελμπαχ, τον τότε Βρετανό διευθυντή του Αιγυπτιακού Μουσείου στο Κάιρο, ο οποίος τον πληροφόρησε ότι το κόσμημα προερχόταν από τον τάφο, καθώς ταίριαζε με άλλα αντικείμενα τα οποία ήταν όλα φτιαγμένα από το ίδιο καλούπι.

Στέλνοντας μια επιστολή στον Κάρτερ, επισύναψε την καταδικαστική ετυμηγορία του Ένγκελμπαχ, η οποία έλεγε: «Το φυλαχτό που μου δείξατε έχει αναμφίβολα κλαπεί από τον τάφο του Τουταγχαμών».

«Λυπάμαι βαθύτατα που βρέθηκα σε τόσο δύσκολη θέση. Φυσικά δεν είπα στον Ένγκελμπαχ ότι πήρα το φυλαχτό από εσάς», πρόσθεσε.

Οι επιστολές που ανήκουν σε ιδιωτική συλλογή, θα δημοσιευθούν σε ένα επερχόμενο βιβλίο από το Oxford University Press, με τίτλο «Ο Τουταγχαμών και ο Τάφος που Άλλαξε τον Κόσμο» (Tutankhamun and the Tomb that Changed the World). Ο συγγραφέας του βιβλίου, Μπομπ Μπράιερ, κορυφαίος αιγυπτιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λονγκ Άιλαντ, δήλωσε στον Observer πως οι φήμες ότι ο Κάρτερ έκλεψε θησαυρούς που κυκλοφορούσαν εδώ και δεκαετίες, πλέον δεν αμφισβητούνται.


Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ έκλεψε θησαυρούς από τον τάφο του Τουταγχαμών, σύμφωνα με νέα στοιχεία

Φέτος συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών, ο οποίος ήταν γεμάτος θρόνους, άρματα και χιλιάδες αντικείμενα. Τη δεκαετία μετά την ανακάλυψη, ο Κάρτερ ανέλαβε την επίβλεψη της απομάκρυνσης και μεταφοράς του θησαυρού από τον Νείλο στο Μουσείο του Καϊρου, όπου και εκτέθηκαν.

Ορισμένοι αιγυπτιολόγοι έχουν αμφισβητήσει τον ισχυρισμό του Κάρτερ ότι οι θησαυροί του τάφου είχαν λεηλατηθεί στην αρχαιότητα. Το 1947, σε ένα άγνωστο επιστημονικό περιοδικό του Καΐρου, ο Άλφρεντ Λούκας, ένας από τους υπαλλήλους του Κάρτερ, ανέφερε ότι ο αρχαιολόγος έσπασε κρυφά την πόρτα του ταφικού θαλάμου, προτού την ξανασφραγίσει και καλύψει το άνοιγμα.

«Υπήρχαν υπόνοιες ότι είχαν διαρρήξει τον τάφο πριν από τα επίσημα εγκαίνιά του και ότι είχαν κλέψει αντικείμενα, όπως κοσμήματα, τα οποία πουλήθηκαν μετά τον θάνατό τους. Ήταν γνωστό ότι ο Κάρτερ είχε στην κατοχή του αντικείμενα και οι άνθρωποι υποπτεύονταν ότι μπορεί να τα είχε κλέψει, αλλά αυτές οι επιστολές είναι η απόλυτη απόδειξη», δήλωσε ο Μπράιερ.

«Φυσικά δεν το παραδέχτηκε ποτέ. Δεν υπάρχει καμία επίσημη διάψευση. Ωστόσο, η αιγυπτιακή κυβέρνηση του είχε απαγορεύσει την πρόσβαση στον τάφο για ένα διάστημα. Υπήρχε πολύ κακό κλίμα και πίστευαν ότι έκλεβε αντικείμενα», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει στο βιβλίο του, οι Αιγύπτιοι δεν μπορούσαν να αποδείξουν τις υποψίες τους και ήταν πεπεισμένοι ότι ο Κάρτερ σχεδίαζε να κλέψει ένα ξύλινο κεφάλι του Τουταγχαμών που βρέθηκε στην κατοχή του.

«Οι αιγυπτιακές αρχές είχαν εισέλθει και επιθεωρήσει τον τάφο αριθ. 4, τον οποίο ο Κάρτερ και η ομάδα του είχαν χρησιμοποιήσει για την αποθήκευση αρχαιοτήτων. Εκεί, ανακάλυψαν μια όμορφη ξύλινη κεφαλή του Τουταγχαμών ως νέος. Είχε πακεταριστεί σε ένα κιβώτιο του Fortnum & Mason, αλλά δεν είχε καταχωρηθεί ποτέ στα αρχεία ευρημάτων του Κάρτερ, ούτε στον τόμο όπου περιγράφεται το περιεχόμενο του προθαλάμου. Ο Κάρτερ υποστήριξε ότι είχε απλώς ανακαλυφθεί στα ερείπια του κατηφορικού περάσματος. Αργότερα, βρήκαμε αντικείμενα από την περιουσία του, στην αγορά αιγυπτιακών αρχαιοτήτων που προέρχονται σαφώς από τον τάφο», τόνισε ο συγγραφέας.

Κάποια κατέληξαν σε μουσεία, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, το οποίο ανακοίνωσε το 2010 ότι θα στείλει πίσω στην Αίγυπτο 19 αντικείμενα που απέκτησε μεταξύ 1920 και 1940, καθώς «μπορούν να αποδοθούν με βεβαιότητα στον τάφο του Τουταγχαμών».


Πηγή: Ε. Τσιριγωτάκη, ErtNews, με πληροφορίες από Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια