Ο Νικ Λόνγκριτς ποζάρει μπροστά στο κρανίο του Θαλασσοτιτάνα. [Credit: University of Bath] Το θαλάσσιο ερπετό, μήκους 9,1 μέτρων με κρανίο 1...
Ο Νικ Λόνγκριτς ποζάρει μπροστά στο κρανίο του Θαλασσοτιτάνα. [Credit: University of Bath] |
Το θαλάσσιο ερπετό, μήκους 9,1 μέτρων με κρανίο 1,5 μέτρο, τρομοκρατούσε τα πλάσματα στους ωκεανούς στο τέλος της εποχής των δεινοσαύρων και είναι το πρώτο απολίθωμα του είδους που ανακαλύπτουν οι επιστήμονες.
Τι προκύπτει αν διασταυρώσετε έναν Δράκο του Κόμοντο με έναν μεγάλο λευκό καρχαρία, μετά με έναν Τυραννόσαυρο και μετά με μια φάλαινα δολοφόνο;
Η απάντηση δεν είναι ανέκδοτο ούτε κάποια θεωρία, αλλά η νέα εντυπωσιακή ανακάλυψη των επιστημόνων στην έρημο του Μαρόκου: ένας Θαλασσοτιτάνας, το τρομερό τέρας των θαλασσών που τρομοκρατούσε όλα τα ζωντανά πριν 66 εκατ. χρόνια, την εποχή του τέλους των δεινοσαύρων.
Επιστήμονες από τέσσερις χώρες ανακάλυψαν το απολίθωμα του ζώου σε άριστη κατάσταση.
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Θαλασσοτιτάνα, με τις οδηγίες των επιστημόνων. |
Πρόκειται για έναν τεράστιο νέο μοσάσαυρο, τον «τρομερό Τιτάνα της Θάλασσας» (Thalassotitan atrox), που είχε πολύ μεγάλα σαγόνια και δόντια, με τα οποία κυνηγούσε άλλα θαλάσσια ερπετά.
Τα θαλάσσια «τέρατα» ζούσαν πριν από δεκάδες εκατομμύρια χρόνια: όταν στην ξηρά κυριαρχούσαν οι δεινόσαυροι, στη θάλασσα είχαν το «πάνω χέρι» οι μοσάσαυροι, γιγάντια θαλάσσια ερπετά.
Οι μοσάσαυροι δεν ήταν δεινόσαυροι, αλλά τεράστιες θαλάσσιες σαύρες που έφταναν σε μήκος τα 12 μέτρα –το συγκεκριμένο ήταν 9,1 μέτρα– και αποτελούσαν μακρινούς συγγενείς των σημερινών ιγκουάνα και ορισμένων σαυρών. Υπήρχαν πολλά είδη μοσάσαυρων, που έτρωγαν μικρά ψάρια, αμμωνίτες ή άλλα θαλάσσια ερπετά.
Το κρανίο του φοβερού και τρομερού Θαλασσοτιτάνα που βρέθηκε στο Μαρόκο. [Credit: University of Bath] |
Η ανακάλυψη του νέου είδους, που είχε ένα κρανίο μήκους 1,5 μέτρων με μεγάλα κωνικά δόντια όπως της σύγχρονης όρκας, έγινε σε απόσταση μιας ώρας από την Καζαμπλάνκα, σε μια περιοχή την οποία είχε πλημμυρίσει ο Ατλαντικός προς το τέλος της Κρητιδικής περιόδου.
Ο Θαλασσοτιτάνας ζούσε στα τελευταία εκατομμύρια χρόνια της εποχής των δεινοσαύρων και ήταν σύγχρονος ζώων όπως ο Τυραννόσαυρος (T.rex) και ο Τρικεράτωψ.
Εκτιμάται ότι ο Θαλασσοτιτάνας βρισκόταν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας ως ο πιο τρομερός θηρευτής, κατέχοντας θέση ανάλογη με τις σημερινές φάλαινες δολοφόνους (όρκες) και τους μεγάλους λευκούς καρχαρίες.
Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και το Μαρόκο με επικεφαλής τον Νικ Λόνγκριτς του Κέντρου Μίλνερ για την Εξέλιξη, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ.
Το κρανίο του Θαλασσοτιτάνα έχει μήκος σχεδόν 1,5 μέτρο και ολόκληρο το μήκος του ήταν περίπου 9 μέτρα, παρόμοιο σε μέγεθος με τις σύγχρονες φάλαινες δολοφόνους. [Credit: University of Bath] |
Οι ειδικοί, που δημοσίευσαν την έρευνά τους στο παλαιοντολογικό περιοδικό «Cretaceous Research», εκτιμούν ότι ο Θαλασσοτιτάνας συνιστούσε απειλή για ό,τι κολυμπούσε εκείνη την εποχή, ακόμα και για άλλους Θαλασσοτιτάνες και γενικότερα μοσάσαυρους.
«Ο Θαλασσοτιτάνας ήταν ένα εντυπωσιακό τρομερό ζώο. Φανταστείτε έναν Δράκο του Κόμοντο διασταυρωμένο με έναν μεγάλο λευκό καρχαρία διασταυρωμένο με ένα Τυραννόσαυρο διασταυρωμένο με μια φάλαινα δολοφόνο», είπε χαρακτηριστικά ο Λόνγκριτς.
Στο ίδιο σημείο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι βρήκαν και ίχνη από τα δύσμοιρα ζώα που είχαν καταλήξει στο στομάχι του τέρατος, πριν πεθάνει, κυρίως άλλες θαλάσσιες σαύρες.
Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.
Πηγή: Protagon
Δεν υπάρχουν σχόλια