Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Περιρραντήριο διακοσμημένο με μυθολογικές σκηνές και αρματοδρομίες βρέθηκε στις Κλαζομενές

Μοναδικά κεραμικά θραύσματα αγγείων ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν φέτος στην αρχαία πόλη των Κλαζομενών στην περιοχή Βο...

Περιρραντήριο διακοσμημένο με μυθολογικές σκηνές και αρματοδρομίες βρέθηκε στις Κλαζομενές

Μοναδικά κεραμικά θραύσματα αγγείων ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν φέτος στην αρχαία πόλη των Κλαζομενών στην περιοχή Βουρλά της Σμύρνης. Μεταξύ των ευρημάτων είναι και σπάνιο περιρραντήριο, 2.500 ετών και η βάση του διακοσμημένη με αρματοδρομίες.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους δεν έχει βρεθεί ποτέ μέχρι σήμερα αντίστοιχο παράδειγμα ζωγραφισμένου κεραμεικού θραύσματος σε αυτή την περιοχή.

Το περιρραντήριο είναι ένας ειδικός τύπος λουτήρα (νεροδοχείο) που χρησιμοποιούταν για τελετουργικό πλύσιμο σε ιερούς χώρους. Αν και σε προηγούμενες ανασκαφές βρέθηκαν πολλά δείγματα μαρμάρου και οστράκων κεραμικής, δεν είχαν ποτέ βρεθεί δείγματα με απεικονίσεις φανταστικών μυθολογικών πλασμάτων και αρματοδρομιών που ανήκουν στον 6ο αιώνα π.Χ.


Κατά τις φετινές ανασκαφές στην aρχαία πόλη των Κλαζομενών βρέθηκε ένα περιρραντήριο του 6ου αι. π.Χ. [Credit: DHA]
Κατά τις φετινές ανασκαφές στην aρχαία πόλη των Κλαζομενών βρέθηκε ένα περιρραντήριο του 6ου αι. π.Χ. [Credit: DHA]

Η αρχαία πόλη των Κλαζομενών  ήταν  μια από τις 12 πόλεις της Ιωνίας και βρίσκεται στο νησί Καραντίνα. Η αρχαία πόλη εκτείνεται από το Λιμαντέπε, σε όλο το νησί Καραντίνα έως τις δυτικές παρυφές των λόφων Ayyıldız και Cankurtaran.

Οι Κλαζομενές ήταν μια από τις πρώτες πόλεις που έκοψαν ασημένια νομίσματα.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται στην αρχαία πόλη από το 1981, με επικεφαλής τον  καθηγητή Yaşar Ersoy, που δήλωσε: «Οι φετινές ανασκαφές αποκάλυψαν την βάση ενός περιρραντηρίου διακοσμημένη με φανταστικά μυθολογικά πλάσματα και αρματοδρομίες. Αυτό το εύρημα, που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ., είναι περίπου 2.500 ετών. Δεν γνωρίζουμε άλλα παρόμοια ζωγραφισμένα όστρακα που να περιλαμβάνουν φιγούρες όπως αυτές, να έχουν βρεθεί στην περιοχή».


Μοναδικά κεραμικά αγγεία βρέθηκαν στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν φέτος στην αρχαία πόλη των Κλαζομενών στην περιοχή Βούρλα της Σμύρνης. [Credit: DHA]
Μοναδικά κεραμικά αγγεία βρέθηκαν στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν φέτος στην αρχαία πόλη των Κλαζομενών στην περιοχή Βουρλά της Σμύρνης. [Credit: DHA]

Οι Κλαζομενές ήταν ένα από τα κέντρα παραγωγής κεραμικής της αρχαίας περιόδου. Ο σημαντικότερος τομέας παραγωγής της πόλης ήταν το ελαιόλαδο όπου η παραγωγή ήταν ευρείας κλίμακας. Έχει βρεθεί ένα ελαιοτριβείο με 15 λάκκους για διαφορετικές λειτουργίες σχετικές με την παραγωγή λαδιού, λαξευμένο στο βράχο. Οι αμφορείς που βρέθηκαν από αυτές τις ανασκαφές, έφεραν διακόσμηση με μια χαρακτηριστική ταινία που παραπέμπει στην αρχαία πόλη και χρησιμοποιήθηκαν για την αποθήκευση και τη μεταφορά ελαιολάδου και κρασιού, αποτελούν την απόδειξη ότι το εξωτερικό εμπόριο της πόλης ήταν ανεπτυγμένο ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ.

«Τα προϊόντα που παράγονται εδώ τα συναντάμε επίσης στις ιωνικές αποικίες της Μαύρης Θάλασσας, στη Νότια Γαλλία, στη Βόρεια Αφρική ή σε διάφορα κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου. Τα έργα αυτά μεταφέρθηκαν στα προαναφερθέντα κέντρα με εμπορικά μέσα. Παράλληλα, ένας συγκεκριμένος τύπος αγγείου που ταυτίζεται με τις Κλαζομενές είναι οι εμπορικοί αμφορείς. Σε αυτούς τους αμφορείς μεταφέρονται τα προϊόντα που λαμβάνονται, είτε είναι ελαιόλαδο είτε κρασί», δηλώνει ο καθηγητής Yaşar Ersoy.


Ο καθηγητής Yaşar Ersoy. [Credit: DHA]
Ο καθηγητής Yaşar Ersoy. [Credit: DHA]

Οι Κλαζομενές θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής κεραμικής στην περιοχή, ιδιαίτερα κατά την αρχαϊκή περίοδο, τον 6ο αιώνα π.Χ. Στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν εδώ, βρίσκουμε επίσης πολλά διακοσμημένα κεραμικά και σαρκοφάγους που παράγονται από εργαστήρια που συνδέονται με την πόλη.

Η αρχαία πόλη των Κλαζομένων ήταν γνωστή για τις ζωγραφισμένες σαρκοφάγους της από τερακότα (6ος αιώνας π.Χ.).


Πηγή: ArkeoNews, Arkeofili

Δεν υπάρχουν σχόλια