Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Πήλινο ομοίωμα οικίας

Βρέθηκε στην Πλατιά Μαγούλα Ζάρκου και εκτίθεται στην ενότητα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας «Η Μνήμη της Πέτρας» (Νεολιθική περίοδος). Χρ...



Βρέθηκε στην Πλατιά Μαγούλα Ζάρκου και εκτίθεται στην ενότητα του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας «Η Μνήμη της Πέτρας» (Νεολιθική περίοδος).

Χρονολογείται στο τέλος της Μέσης Νεολιθικής και την αρχή της Nεότερης Nεολιθικής περιόδου (περ. 5700-5560 π.Χ.). 

Αδροπλασμένο, από τεφρό πηλό με φυτικές προσμίξεις, το σπίτι παριστάνεται χωρίς στέγη, με χαμηλά και ακανόνιστα τοιχώματα. Στο μέσο της μίας μακράς πλευράς υπάρχει είσοδος, απέναντί της θολωτός φούρνος και δίπλα του «θρανίο», ελαφρά υπερυψωμένο από το δάπεδο. Περιέχει οκτώ αποσπώμενα πήλινα σχηματικά ανθρωπόμορφα ειδώλια, τα οποία αναπαριστούν ίσως μία πυρηνική οικογένεια, που αποτελείται από ένα ζευγάρι γηραιότερων γονέων στα αριστερά, ένα δεύτερο νεότερο ζευγάρι γονέων, μικρότερου μεγέθους, στα δεξιά της εισόδου και τέσσερα μικρότερα ειδώλια, που πιθανόν παριστάνουν τα παιδιά. Το σπιτάκι βρέθηκε επιμελώς θαμμένο μέσα σε καμένα ερείπια της οικιστικής φάσης VIIa, ως επισφράγιση του τέλους και σύμβολο νέας αρχής για το νοικοκυριό.

Επισκεφθείτε το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας που λειτουργεί από το 2015 και παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά ευρήματα του θεσσαλικού πολιτισμού από την Προϊστορική εποχή έως και τον 19ο αιώνα.


Ωράριο Λειτουργίας: 

1η Απριλίου - 31η Οκτωβρίου: Δευτέρα - Κυριακή, 8:00 - 20:00

1η Νοεμβρίου - 31η Μαρτίου: Τετάρτη - Δευτέρα, 8:30 - 15:30

1η Απριλίου - 31η Οκτωβρίου: κανονικό εισιτήριο 6 ευρώ, μειωμένο εισιτήριο 3 ευρώ.

1η Νοεμβρίου - 31η Μαρτίου: γενική είσοδος 3 ευρώ.

Πληροφορίες:  τηλ. 2413 508242


Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια