Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ένα χριστιανικό μοναστήρι, που χρονολογείται πιθανότατα πριν την επικράτηση του Ισλάμ, βρέθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ένα χριστιανικό μοναστήρι ανακαλύφθηκε στο νησί Siniyah στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), που πιθανώς χρονολογείται από τα χ...

Ένα χριστιανικό μοναστήρι, που χρονολογείται πιθανότατα πριν την επικράτηση του Ισλάμ, βρέθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα


Ένα χριστιανικό μοναστήρι ανακαλύφθηκε στο νησί Siniyah στα ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), που πιθανώς χρονολογείται από τα χρόνια πριν από τη διάδοση του Ισλάμ στην Αραβική Χερσόνησο.

Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει παρόμοιες εκκλησίες και μοναστήρια στο Ιράν και σε άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου. Οι πρώτες εκκλησίες και μοναστήρια πιστεύεται ότι εξαπλώθηκαν από τον Περσικό Κόλπο στις ακτές του σύγχρονου Ομάν και μέχρι την Ινδία.

Το μοναστήρι του νησιού Siniyah ρίχνει νέο φως στην ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού κατά μήκος των ακτών του Περσικού Κόλπου.

Το μοναστήρι βρίσκεται στο Siniyah, ένα νησί που προστατεύει τους βάλτους Khor al-Beida στο Umm al-Quwain, το εμιράτο που εκτείνεται κατά μήκος της ακτής του Περσικού Κόλπου περίπου 48 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ντουμπάι. Η χρονολόγηση με άνθρακα των δειγμάτων που βρέθηκαν στα θεμέλια της μονής δίνει χρονολόγηση μεταξύ 534 και 656 μ.Χ.

Πρόκειται για το δεύτερο μοναστήρι που έχει βρεθεί στα Εμιράτα και που χρονολογείται πριν από 1.400 χρόνια - πολύ πριν οι εκτάσεις της στην έρημο γεννήσουν μια ακμάζουσα βιομηχανία πετρελαίου που οδήγησε σε ένα ενοποιημένο έθνος, το σπίτι των πολυώροφων πύργων του Άμπου Ντάμπι και του Ντουμπάι.

Οι μελετητές πιστεύουν ότι τα δύο μοναστήρια χάθηκαν στην ιστορία καθώς οι χριστιανοί σταδιακά ασπάστηκαν το Ισλάμ που διαδόθηκε στην περιοχή.


Παρατηρητές επισκέπτονται ένα αρχαίο χριστιανικό μοναστήρι στο νησί Siniyah στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. [Credit: Kamran Jebreili]
Παρατηρητές επισκέπτονται ένα αρχαίο χριστιανικό μοναστήρι στο νησί Siniyah στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. [Credit: Kamran Jebreili]

Για τον Timothy Power, αναπληρωτή καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που βοήθησε στη διερεύνηση του μοναστηριού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, τα ΗΑΕ σήμερα είναι ένα «χωνευτήρι εθνών».

«Το γεγονός ότι κάτι παρόμοιο συνέβαινε εδώ πριν από 1.000 χρόνια είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, και αυτή είναι μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί», είπε.

Η κάτοψη του μοναστηριού στο νησί Siniyah υποδηλώνει ότι οι πρώτοι χριστιανοί μπορεί να προσεύχονταν μέσα σε μια μονόκλιτη εκκλησία. Στους διαμορφωμένους χώρους φαίνεται να υπάρχει κολυμβήθρα βαπτίσματος καθώς και φούρνος για το ψήσιμο ψωμιού που θα χρησιμοποιούταν για τελετές κοινωνίας. Επιπλέον, ένας βωμός και μια εγκατάσταση για την τοποθέτηση του κρασιού της κοινωνίας πιθανότατα βρίσκονταν μέσα στον κύριο ναό.

Δίπλα στο μοναστήρι υπάρχει μια δεύτερη κατασκευή με τέσσερα δωμάτια διατεταγμένα γύρω από μια αυλή, η οποία θα μπορούσε να ήταν το σπίτι ενός ηγούμενου ή ενός επισκόπου στην πρώτη εκκλησία.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πρώτο χριστιανικό μοναστήρι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο νησί Sir Bani Yas, το οποίο είναι τώρα ένα φυσικό καταφύγιο και φιλοξενεί πολυτελή ξενοδοχεία στα ανοικτά των ακτών του Άμπου Ντάμπι, κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία. Χρονολογείται στην ίδια περίοδο με το νέο εύρημα στο Umm al-Quwain.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια