Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Από που ήταν τελικά ο Κολόμβος; Από «χίλια κύματα» η γέννηση του θαλασσοπόρου

Το DNA θα εξαχθεί από τα επτά θραύσματα οστών που ανέσυραν από τον τάφο Ερευνητές στη Γαλικία άνοιξαν τάφο του 15ου αιώνα για να ελέγξουν μι...

Το DNA θα εξαχθεί από τα επτά θραύσματα οστών που ανέσυραν από τον τάφο
Το DNA θα εξαχθεί από τα επτά θραύσματα οστών που ανέσυραν από τον τάφο


Ερευνητές στη Γαλικία άνοιξαν τάφο του 15ου αιώνα για να ελέγξουν μια θεωρία που συνδέεται με τον Χριστόφορο Κολόμβο.  

Επιστήμονες ανέσυραν τα οστά του σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τη θεωρία αν ο Χριστόφορος Κολόμβος καταγόταν από τη βορειοδυτική ισπανική περιοχή της Γαλικίας και όχι από τη Δημοκρατία της Γένοβας.

Αν και γενικά θεωρείται πως ο θαλασσοπόρος γεννήθηκε στην Ιταλία το 1451, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα είχε γεννηθεί στην Ισπανία - είτε στη Γαλικία, είτε στην Καταλονία, είτε στη Βαλένθια, είτε στη Μαγιόρκα, είτε στη Γουαδαλαχάρα - ενώ άλλοι έχουν υποστηρίξει ότι ήταν Πορτογάλος.

Τη Δευτέρα μια ομάδα συντηρητών, αρχαιολόγων και ιατροδικαστών ανθρωπολόγων που εργάζονταν στην εκκλησία του San Martín de Sobrán στην πόλη Vilagarcía de Arousa της Γαλικίας άνοιξε τον τάφο του Johan Marinho de Soutomaior, ενός ευγενούς και αρχιδιακόνου, ο οποίος ενδέχεται να ήταν ξάδελφος του θαλασσοπόρου.

Το DNA θα εξαχθεί από τα επτά θραύσματα οστών που ανέσυραν από τον τάφο και στη συνέχεια θα συγκριθεί με δείγματα, τα οποία ελήφθησαν από τα λείψανα του Κολόμβου και από εκείνα του αδελφού και του γιου του. Οι ερευνητές έχουν επίσης συλλέξει δείγματα οστών από μια άλλη εκκλησία της περιοχής, όπου πιστεύεται ότι έχουν ταφεί και άλλοι πιθανοί συγγενείς του εξερευνητή.

Η «Ένωση Κολόμβου» της Γαλικίας, η οποία υποστηρίζει τη θεωρία ότι ο Κολόμβος καταγόταν από την περιοχή γύρω από τις εκβολές της Ποντεβέντρα, επισημαίνει ότι το επώνυμο Colón (ισπανικά για τον Κολόμβο) είναι καλά τεκμηριωμένο στην περιοχή. Υπάρχει επίσης ο ισχυρισμός ότι ο Κολόμβος μπορεί να ήταν ο ιππότης της Γαλικίας Pedro Álvarez de Soutomaior, γνωστός και με το παρατσούκλι Pedro Madruga.

«Φαίνεται ότι είμαστε πιο κοντά στο να πάρουμε το DNA ενός Soutomaior», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης, Eduardo Esteban Meruéndano, στη La Voz de Galicia.

Ο Κολόμβος πέθανε στην ισπανική πόλη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506, αλλά ήθελε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα, το οποίο σήμερα μοιράζονται η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, μεταφέρθηκαν στην Κούβα το 1795 και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Σεβίλλη το 1898, όταν η Ισπανία έχασε την Κούβα μετά τον ισπανοαμερικανικό πόλεμο.

Παρόλο που συλλέχθηκαν δείγματα από τα λείψανα του Κολόμβου μεταξύ 2004 και 2005, οι ερευνητές έπρεπε να περιμένουν 16 χρόνια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας που απαιτείται για την κατάλληλη ανάλυση ώστε να προσδιοριστεί η πραγματική καταγωγή του εξερευνητή.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία εκ μέρους μας [για την ιταλική καταγωγή του], αλλά μπορούμε να παράσχουμε αντικειμενικά δεδομένα που μπορούν να ... κλείσουν μια σειρά από υπάρχουσες θεωρίες», δήλωσε πέρυσι ο José Antonio Lorente, επικεφαλής της μελέτης του DNA του Κολόμβου στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας.


Πηγή: LiFO, News247

Δεν υπάρχουν σχόλια