Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σύμπραξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου για την αποκατάσταση του παραθαλάσσιου τμήματος των Ενετικών Τειχών της πόλης

Το φρούριο Κούλες Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του παραθαλάσσιου τμήματος των Ενετικών...

Το φρούριο Κούλες
Το φρούριο Κούλες

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του παραθαλάσσιου τμήματος των Ενετικών Τειχών Ηρακλείου, αποτελεί η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, προϋπολογισμού 2.062.500 ευρώ, η οποία υπεγράφη από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Μηνά Παπαδάκη.

Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης, είναι η αποκατάσταση του τμήματος του παραθαλάσσιου τείχους του Ηρακλείου, από τον Κόλπο του Δερματά (ανατολικά) έως την Πλατεία 18 Άγγλων (δυτικά) και την ένωσή του με τον προσήνεμο μόλο προς το ενετικό φρούριο Roca a mare (Κούλες), η άρση της επικινδυνότητας και η θωράκισή του έναντι του σφοδρού κυματισμού του Κρητικού Πελάγους. Με αυτήν, καθορίζονται οι όροι συνεργασίας των φορέων, για την απρόσκοπτη υλοποίηση του ενταγμένου στο Ε.Π. «Κρήτη 2014-2020» έργου, από τον Δήμο Ηρακλείου.

Το έργο, που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Ε.Π. «Κρήτη 2014-2020» της Περιφέρειας Κρήτης, αποτελείται από 3 υποέργα, ένα από τα οποία υλοποιείται από τον Δήμο Ηρακλείου, ενώ τα άλλα δύο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


Παράκτιο Μέτωπο Φ2
Παράκτιο Μέτωπο Φ2

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Στο πλαίσιο των συστηματικών μας προσπαθειών για το στρατηγικό σχέδιο ανάδειξης και αξιοποίησης των Ενετικών Τειχών του Ηρακλείου, συνεχίζουμε τη σταθερή συνεργασία μας με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Ηρακλείου. Αποτελεί προτεραιότητα η αποκατάσταση της παραθαλάσσιας ενετικής οχύρωσης, καθώς η κατάσταση διατήρησης του μνημείου, λόγω της έκθεσής του στους σφοδρούς κυματισμούς του Κρητικού Πελάγους επιδεινώνεται κάθε χειμώνα, με προοδευτική αύξηση του ποσοστού απώλειας της λιθεπένδυσής του και επιδείνωση των σπηλαιώσεων και υποσκαφών στη βάση του. Συνεργαζόμαστε με τους φορείς της Κρήτης για την εκπόνηση των εργασιών στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης, καθώς και τη λήψη μέτρων προστασίας για τη στατική αποκατάσταση του παράκτιου ενετικού τείχους από την περιοχή της ιχθυόσκαλας μέχρι το Λιμενικό Περίπτερο. Το έργο περιλαμβάνει σημαντικές ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από το ΥΠΠΟΑ, ώστε το παραθαλάσσιο τμήμα των τειχών να αποδοθεί αποκατεστημένο στους πολίτες και στους επισκέπτες του Ηρακλείου».


Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την προστασία και ανάδειξη των ενετικών τειχών της πόλης του Ηρακλείου, και ιδίως του βόρειου σκέλους τους, που εκτείνεται από τον Κόλπο του Δερματά έως την Πλατεία 18 Άγγλων και το ενετικό Φρούριο του Κούλε. Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση, προϋπολογισμού 2.062.500,00 ευρώ, η οποία εντάσσεται στο πλέγμα των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Κρήτης και των συναρμοδίων φορέων, με στόχο την ανάδειξη και την προστασία της εμβληματικής ενετικής οχύρωσης του Ηρακλείου. Η άριστη, πολύμηνη συνεργασία των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Ηρακλείου και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την κοινή βούληση όλων για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, που, ιδίως για μας, αποτελεί προγραμματική δέσμευση, και προϋπόθεση ισόρροπης ανάπτυξης».


Η φθορά στα τείχη
Η φθορά στα τείχη

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός από την πλευρά του δήλωσε:

«Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΟΛΗ μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για την υλοποίηση ενός εξαιρετικά σημαντικού όσο και απαραίτητου έργου.

Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και μεθοδική δουλειά από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου ώστε να λάβουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις και να είμαστε πλέον  σε θέση να δημοπρατήσουμε την παρέμβαση για την αποκατάσταση του παράκτιου τείχους, το οποίο σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της διάβρωσης. Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και όλους όσους δούλεψαν για να φτάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης και να διαβεβαιώσω ότι θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε, πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Ηρακλείου».


Πηγή: ΥΠΠΟΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια