Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαίο νόμισμα απέδειξε ότι ένας «ψεύτικος» Ρωμαίος αυτοκράτορας τελικά ήταν… αληθινός

Το πρόσωπο του Σπονσιaνού, ο οποίος εξαφανίστηκε από την ιστορία τον 19ο αιώνα. Οι αρχαιολόγοι έχουν πλέον διαπιστώσει ότι ήταν ένας χαμένος...

Αρχαίο νόμισμα απέδειξε ότι ένας «ψεύτικος» Ρωμαίος αυτοκράτορας τελικά ήταν… αληθινός
Το πρόσωπο του Σπονσιaνού, ο οποίος εξαφανίστηκε από την ιστορία τον 19ο αιώνα. Οι αρχαιολόγοι έχουν πλέον διαπιστώσει ότι ήταν ένας χαμένος Ρωμαίος αυτοκράτορας.

Ένα αρχαίο χρυσό νόμισμα αποδεικνύει ότι ένας Ρωμαίος αυτοκράτορας του 3ου αιώνα μ.Χ., ο οποίος μέχρι σήμερα θεωρείτο προϊόν φαντασίας, τελικώς υπήρξε.

Το νόμισμα, το οποίο φέρει το όνομα Σπονσιανός και το πορτρέτο του, ανακαλύφθηκε πριν από 300 και πλέον χρόνια στην Τρανσυλβανία, πάλαι ποτέ μεθόριο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Είχε θεωρηθεί πλαστό και κλειδώθηκε σε ντουλάπι μουσείου.

Ωστόσο σήμερα οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι γρατσουνιές που φέρει -ορατές κάτω από ένα μικροσκόπιο- αποδεικνύουν πως ήταν σε κυκλοφορία πριν από 2.000 χρόνια.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Πολ Πίρσον, από το University College του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC News έκπληκτος από την ανακάλυψη.

«Βρήκαμε έναν αυτοκράτορα. Μέχρι σήμερα θεωρείτο πως επρόκειτο για “πλαστή” φιγούρα, την οποία οι ειδικοί δεν είχαν πάρει σοβαρά. Ομως θεωρούμε πως ήταν πραγματικό πρόσωπο και διαδραμάτισε ρόλο στην Ιστορία» τόνισε.


Ανακαλύφθηκε το 1713

Το νόμισμα ήταν κομμάτι ενός μικρού θησαυρού που ανακαλύφθηκε το 1713. Εθεωρείτο γνήσιο ρωμαϊκό νόμισμα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν οι ειδικοί υποψιάστηκαν πως, λόγω του πρόχειρου σχεδιασμού του, μπορεί να είχε παραχθεί από πλαστογράφους της εποχής.


Τα ερείπια του ρωμαϊκού οχυρού που ήταν η έδρα του ρωμαϊκού στρατού στην Τρανσυλβανία από όπου βασίλευε ο Σπονσιaνός.
Τα ερείπια του ρωμαϊκού οχυρού που ήταν η έδρα του ρωμαϊκού στρατού στην Τρανσυλβανία από όπου βασίλευε ο Σπονσιaνός.

Μάλιστα, το 1863, ο Χένρι Κοέν, ο κορυφαίος νομισματογνώστης της εποχής στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, εξέτασε το νόμισμα προκειμένου να δει αν αξίζει να το εντάξει στον κατάλογό του με τα ρωμαϊκά νομίσματα. Ο Κοέν δεν το χαρακτήρισε απλώς ψεύτικο, αλλά και κακοφτιαγμένο. Μαζί του συμφώνησαν και άλλοι ειδικοί, με συνέπεια μέχρι σήμερα ο Σπονσιανός να είναι «εξόριστος» από την Ιστορία.

Αλλά ο καθηγητής Πίρσον υποψιάστηκε το αντίθετο όταν είδε φωτογραφίες του νομίσματος, ενώ πραγματοποιούσε έρευνα για ένα βιβλίο σχετικά με την ιστορία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μπορούσε να διακρίνει γρατσουνιές στην επιφάνειά του, οι οποίες πίστευε ότι ενδεχομένως να είχαν δημιουργηθεί από την κυκλοφορία του νομίσματος.

Ο καθηγητής επικοινώνησε με το Μουσείο Hunterian στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, όπου το νόμισμα ήταν κλειδωμένο σε ντουλάπι μαζί με άλλα τρία από τον αρχικό θησαυρό, και ρώτησε αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με τους ερευνητές εκεί.


Κάτω από ένα ισχυρό μικροσκόπιο, οι ερευνητές είδαν γρατσουνιές που προκλήθηκαν από τα νομίσματα που κυκλοφορούσαν.
Κάτω από ένα ισχυρό μικροσκόπιο, οι ερευνητές είδαν γρατσουνιές που προκλήθηκαν στα νομίσματα κατά την χρήση τους.


Τελικά εξέτασαν και τα τέσσερα νομίσματα κάτω από ένα ισχυρό μικροσκόπιο και επιβεβαίωσαν ότι υπήρχαν πράγματι γρατσουνιές που θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από την τριβή με άλλα νομίσματα μέσα σε κάποιο πουγκί ή πορτοφόλι.

Μια χημική ανάλυση έδειξε επίσης πως τα νομίσματα ήταν θαμμένα στο χώμα για εκατοντάδες χρόνια, σύμφωνα με τον Τζέσπερ Ερικσον, ο οποίος είναι ο επιμελητής νομισμάτων του μουσείου και συνεργάστηκε με τον καθηγητή Πίρσον στην έρευνα.


Ποιος ήταν ο αυτοκράτορας Σπονσιανός;

Οι ερευνητές πλέον καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: Ποιος ήταν ο Σπονσιανός; Πιστεύουν πως πρόκειται για στρατιωτικό διοικητή που αναγκάστηκε να στεφθεί αυτοκράτορας της απομακρυσμένης και δύσκολης στην υπεράσπιση επαρχίας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με το όνομα Δακία.

Σύμφωνα με αρχαιολογικές μελέτες, η Δακία αποκόπηκε από την υπόλοιπη ρωμαϊκή αυτοκρατορία γύρω στο 260 μ.Χ. Υπήρχε πανδημία, εμφύλιος πόλεμος και η αυτοκρατορία κατακερματιζόταν.

Περικυκλωμένος από εχθρούς και αποκομμένος από τη Ρώμη, ο Σπονσιανός πιθανότατα ανέλαβε ανώτατος διοικητής σε μια περίοδο χάους και εμφυλίου, προστατεύοντας τους στρατιώτες και τον άμαχο πληθυσμό της Δακίας μέχρι την αποκατάσταση της τάξης. Σύμφωνα με τον Τζέσπερ Ερικσον, η επαρχία εκκενώθηκε μεταξύ 271 και 275 μ.Χ.


Πηγή: Καθημερινή, με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια