Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τρίκαλα : Συγκλονίζει η αρχαιολογική ανασκαφή, 150 τάφοι και οχύρωση μνημειακών διαστάσεων βρέθηκαν στην αρχαία Πέλιννα

Απρόσμενες ανακαλύψεις βιώνουν οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές που εξελίσσονται στην αρχαία Πέλιννα, απέναντι από τη Δημοτική Κοινότητα Πετροπ...

Τρίκαλα : Συγκλονίζει η αρχαιολογική ανασκαφή, 150 τάφοι και  οχύρωση μνημειακών διαστάσεων βρέθηκαν στην αρχαία Πέλιννα

Απρόσμενες ανακαλύψεις βιώνουν οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές που εξελίσσονται στην αρχαία Πέλιννα, απέναντι από τη Δημοτική Κοινότητα Πετροπόρου στα Τρίκαλα.

Πέρα από τους γνωστούς αρχαιολογικούς τόπους, έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα 150 τάφοι, δημόσια κτίρια, αρχαίοι δρόμοι και κυρίως το δυτικό τμήμα της οχύρωσης της αρχαίας Πέλιννας. 

Πρόκειται για μια ισχυρή κατασκευή μνημειακών διαστάσεων, ορατή σε μήκος εκατοντάδων μέτρων, με ισχυρούς τετραγώνους πύργους τοποθετημένους σε κανονικές αποστάσεις. 

Επίσης, η αρχαιολογική σκαπάνη ανέδειξε και έναν χριστιανικό ναό των μεταβυζαντινών χρόνων, από την εποχή της βυζαντινής κατοίκησης της θέσης.


Τρίκαλα : Συγκλονίζει η αρχαιολογική ανασκαφή, 150 τάφοι και  οχύρωση μνημειακών διαστάσεων βρέθηκαν στην αρχαία Πέλιννα

Τρίκαλα : Συγκλονίζει η αρχαιολογική ανασκαφή, 150 τάφοι και  οχύρωση μνημειακών διαστάσεων βρέθηκαν στην αρχαία Πέλιννα

Η αρχαία πολιτεία περιβάλλεται από τείχη, που έχουν επιβλητική μορφή, ενώ εντυπωσιακά είναι τα δημόσια κτήρια και οι αρχαίοι δρόμοι. Ένα πραγματικά τιτάνιο εγχείρημα, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων τ.μ και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η έρευνα βρίσκεται ακόμη στο 10% περίπου. H αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως αρχαίους δρόμους, ένας εκ των οποίων πιθανότατα αποτελούσε την κεντρική οδική αρτηρία της αρχαίας Πέλιννας, με ορατά ακόμα τα ίχνη την τροχήλατων αρμάτων. Επίσης, αποκαλύπτονται δημόσια οικοδομήτατα εκατέρωθεν του αρχαίου δρόμου.

Tον γενικό συντονισμό του έργου μαζί με την προισταμενη Κρυσταλία Μαντζανά, έχουν ο αρχαιολόγος και τμηματάρχης Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων Γ. Κολομπότσιος, ο κ. Kωνσταντίνος Κουτσαδέλης αρχαιολόγος, η αρχαιολόγος Ευθυμία Ρουκα, η πολιτικός μηχανικός υπεύθυνη τεχνικός ασφαλείας Μαρία Παπαστεργίου, η Δήμητρα Βλαχάβα αρχιτέκτων μηχανικός και η Ιριδα Κολτσίδα πολιτικός μηχανικός. Η αγαστή συνεργασία όλης της ομαδας με επικεφαλής την προϊσταμένη καταφέρνει να ξεπεράσει εμπόδια και δυσκολίες και να προχωρούν οι ανασκαφές απρόσκοπτα.


Πηγή: ΤρίκκηPress, Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια