Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Οι Σαρακατσάνοι της Κορινθίας» στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Μια μοναδική εκδήλωση ετοιμάζεται στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με τον Πολιτ...

«Οι Σαρακατσάνοι της Κορινθίας» στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας


Μια μοναδική εκδήλωση ετοιμάζεται στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Όμιλο Λαογραφικής και Καλλιτεχνικής Ανάδειξης Σικυώνας «Εύχαρις». «Οι Σαρακατσάνοι της Κορινθίας» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2022, από τις 12:00 έως τις 14:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, αφιερωμένη στην κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των Μοραϊτών σκηνιτών κτηνοτρόφων.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ  «Οι δρόμοι των κοπαδιών» (2006-61’), του Ηλία Ιωσηφίδη. Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στους νομάδες κτηνοτρόφους που μοιράζουν τη ζωή τους ανάμεσα σε δύο πατρίδες και περιέχει σπάνιες εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς. Οι μεταναστεύσεις των κοπαδιών αποτελούν πλέον σπάνιο φαινόμενο στην Ευρώπη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον λαϊκό πολιτισμό και την ιστορία.

Ακόμα, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του εκπαιδευτικού-λαογράφου Λεωνίδα Πετρόπουλου, με τίτλο «Μοραΐτες Σκηνίτες Κτηνοτρόφοι», βασισμένη σε πολυετή έρευνα και μελέτη του ιδίου, με στόχο την ανάδειξη της ιδιαίτερης κουλτούρας και του τρόπου ζωής των Σαρακατσάνων της Ορεινής Κορινθίας. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και την παρουσίαση φορεσιών από την προσωπική συλλογή του κ. Πετρόπουλου και άλλες ιδιωτικές συλλογές, καθώς και επίδειξη παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό Όμιλο Λαογραφικής και Καλλιτεχνικής Ανάδειξης Σικυώνας «Εύχαρις».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 27470 22296 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-17:00).


Πηγή: Anagnostis

Δεν υπάρχουν σχόλια