Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αίγυπτος: Συνελήφθησαν αρχαιοκάπηλοι που θα έκλεβαν άγαλμα βάρους 10 τόνων

Ο χώρος της κλοπής του αγάλματος του Ραμσή Β' στο Ασουάν. [Credit: Al Ahram] Μια συνωμοσία που ξεπερνά και τα πιο ακραία κινηματογραφικά...

Ο χώρος της κλοπής του αγάλματος του Ραμσή Β' στο Ασουάν. [Credit: Al Ahram]
Ο χώρος της κλοπής του αγάλματος του Ραμσή Β' στο Ασουάν. [Credit: Al Ahram]

Μια συνωμοσία που ξεπερνά και τα πιο ακραία κινηματογραφικά σενάρια αποκάλυψαν οι αρχές στην Αίγυπτο, συλλαμβάνοντας τρία άτομα που σχεδίαζαν να κλέψουν ένα φαραωνικό άγαλμα βάρους 10 τόνων!

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για απόπειρα κλοπής ενός αγάλματος του φαραώ Ραμσή ΙΙ από τον αρχαιολογικό χώρο της πόλης του Ασουάν.

Οι τρεις συνελήφθησαν σε ένα αρχαίο λατομείο νοτίως του Ασουάν, έχοντας στην κατοχή τους εργαλεία για ανασκαφές, αλλά και έναν γερανό, όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή εισαγγελία.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές οι συλληφθέντες σχεδίαζαν να σηκώσουν στον αέρα, με τον γερανό, το κολοσσιαίων διαστάσεων άγαλμα του φαραώ Ραμσή ΙΙ και να αρχίσουν να σκάβουν στην περιοχή αναζητώντας διάφορα αρχαία αντικείμενα, ελπίζοντας ότι θα έβρισκαν κι άλλες αρχαιότητες αξίας- εκτός από το άγαλμα.

Οι συλληφθέντες έχουν προφυλακιστεί ενώ οι εισαγγελικές αρχές έδωσαν εντολή στην αστυνομία «για γρήγορη διερεύνηση της υπόθεση καθώς υπάρχουν κι άλλα άτομα που εμπλέκονται» στην απίστευτη συνωμοσία. Στα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων είχαν καταγραφεί βίντεο από τις ανασκαφές, στα οποία φαίνεται πως είχαν προλάβει να βρουν κάποια μικρά αγάλματα πριν από την σύλληψή τους.

Η Αίγυπτος έχει χάσει αμέτρητες αρχαιότητες εξαιτίας της δράσης των αρχαιοκάπηλων, κάποιοι από τους οποίους δούλευαν για λογαριασμό των αποικιοκρατικών δυνάμεων κατά το παρελθόν. Την περασμένη δεκαετία οι αιγυπτιακές αρχές εντόπισαν 29.000 αρχαία αντικείμενα τα οποία είχαν εξαχθεί στο εξωτερικό με παράνομους τρόπους.


Πηγή: Το Ποντίκι, NMena

Δεν υπάρχουν σχόλια