Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Έκκληση από Γαλλική πόλη στη Μαντόνα για παραχώρηση ενός πίνακα που χάθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η δήμαρχος της πόλης Αμιέν, στη βόρεια Γαλλία, έκανε έκκληση στην Μαντόνα να δανείσει στο μουσείο της ένα πίνακα που η τραγουδίστρια είχε αγ...

Έκκληση από Γαλλική πόλη στη Μαντόνα για παραχώρηση ενός πίνακα που χάθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η δήμαρχος της πόλης Αμιέν, στη βόρεια Γαλλία, έκανε έκκληση στην Μαντόνα να δανείσει στο μουσείο της ένα πίνακα που η τραγουδίστρια είχε αγοράσει το 1989 για 1,3 εκ. δολάρια μέσω του διεθνούς Οίκου δημοπρασιών Sotheby’s.

Η δήμαρχος θεωρεί ότι αυτός ο πίνακας πιθανότατα είναι η ζωγραφιά Diane et Endymion, του Jérôme-Martin Langlois (circa 1822) που εξαφανίστηκε από το μουσείο το 1918 κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια μήνυση κατατέθηκε το 2015 από το Μουσείο του Picardie (Picardie, ιστορική περιφέρεια με πρωτεύουσα το Αmiens) αλλά η υπόθεση δεν προχωράει.

Ο πίνακας «Άρτεμις και Ενδυμίων» του Jérôme-Martin Langlois αναγνωρίστηκε από ένα ειδικό με καταγωγή από το Αμιέν όταν διάβασε το 2015 ένα ρεπορτάζ για την Μαντόνα στο γαλλικό περιοδικό Paris Match που έγινε στο σπίτι της. Φωτογραφήθηκε με φόντο μεγάλο πίνακα ζωγραφικής που εμφανίζει τη γυμνή Άρτεμις να πετάει προς τον βοσκό Ενδυμίωνα, μια σκηνή της αρχαίας μυθολογίας.

O συγκεκριμένος πίνακας ήταν δάνειο του Μουσείου του Λούβρου προπολεμικά αλλά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο που ρήμαξε την βόρεια Γαλλία, χάθηκαν τα ίχνη του.

Χωρίς να γνωρίζει η δήμαρχος του Αμιέν αν πρόκειται για το πρωτότυπο, το έργο ήταν παραγγελία το 1817 για το Παλάτι των Βερσαλλιών αλλά κατέληξε στο Λούβρο κι από εκεί το δανείστηκε το Μουσείο Καλών Τεχνών του Αμιέν, το μετέπειτα Μουσείο Πικαρντί (Picardie).

Ειδικοί πιστεύουν ότι πιθανότητα πρόκειται για άλλη εκδοχή του ίδιου έργου από τον ίδιο τον ζωγράφο, χωρίς υπογραφή ή/και σφραγίδα αλλά είναι το μόνο που φέρεται να διατηρείται.

Η δήμαρχος Brigitte Fouré αποφάσισε να απευθυνθεί στην Μαντόνα μέσω βίντεο στο Facebook στις 16 Ιανουαρίου:

«Δεν αμφισβητούμε με κανέναν τρόπο την νόμιμη αγορά αυτού του έργου αλλά, για να καταλάβετε, είμαστε υποψήφιοι για την “Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα” το 2028. Λοιπόν θα ήθελα να μας δανείσετε τον πίνακα σας ώστε οι κάτοικοι του Αμιέν να μπορέσουν να ξαναβρούν το έργο και να το απολαύσουν. Σας ευχαριστώ για την προσοχή που θα δείξετε» είναι το μήνυμα της δημάρχου Μπριζίτ Φουρέ που εκτίμησε ότι ήταν ο πιο άμεσος και εύκολος τρόπος να επικοινωνήσει με την Μαντόνα.


Πηγή: ErtNews

Δεν υπάρχουν σχόλια