Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νορβηγοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον αρχαιότερο λίθο με ρούνους στον κόσμο

Αρχαιολόγοι στη Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακάλυψαν έναν ρουνόλιθο, τον αρχαιότερο στον κόσμο, όπως ισχυρίζονται. Οι επιγραφές που αν...

Νορβηγοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον αρχαιότερο λίθο με ρούνους στον κόσμο


Αρχαιολόγοι στη Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανακάλυψαν έναν ρουνόλιθο, τον αρχαιότερο στον κόσμο, όπως ισχυρίζονται.

Οι επιγραφές που ανακαλύφθηκαν είναι ηλικίας έως και 2.000 ετών και χρονολογούνται από τις πρώτες ημέρες της αινιγματικής ιστορίας της ρουνικής γραφής.

Το επίπεδο, τετράγωνο εύρημα από καφέ ψαμμίτη έχει σκαλισμένα γραφήματα, που, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ενδέχεται να είναι το αρχαιότερο παράδειγμα λέξεων, που έχουν που έχουν αποτυπωθεί γραπτώς στη Σκανδιναβία, όπως ανέφερε το Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας στο Όσλο.

Ανέφερε ότι ήταν «από τις αρχαιότερες ρουνικές επιγραφές που έχουν βρεθεί ποτέ» και «η παλαιότερη πέτρα με ρούνο στον κόσμο».

«Αυτό το εύρημα θα μας παράσχει πολλές γνώσεις για τη χρήση των ρούνων στην πρώιμη εποχή του σιδήρου. 

»Αυτή μπορεί να είναι μια από τις πρώτες απόπειρες χρήσης ρούνων πάνω σε πέτρα στη Νορβηγία και τη Σκανδιναβία», δήλωσε στο Associated Press η Kristel Zilmer, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, όπου ανήκει το μουσείο.


Νορβηγοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον αρχαιότερο λίθο με ρούνους στον κόσμο

Αρχαίοι ρούνοι έχουν βρεθεί και σε άλλα αντικείμενα, αλλά όχι σε πέτρες.  Το αρχαιότερο μέχρι σήμερα, ρουνικό εύρημα βρίσκεται σε μια οστέινη χτένα, που ανακαλύφθηκε στη Δανία. 

Η Zilmer είπε ότι για να χαραχθούν οι ρούνοι στην επιφάνεια ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκε η άκρη ενός μαχαιριού ή μια βελόνα. Ο ρουνόλιθος ανακαλύφθηκε το φθινόπωρο του 2021 κατά την ανασκαφή ενός τάφου κοντά στο Tyrifjord, δυτικά του Όσλο.

Η περιοχή είναι γνωστή για πολλά μνημειώδη αρχαιολογικά ευρήματα ενώ αντικείμενα που βρέθηκαν στο σημείο, υποδεικνύουν ότι οι ρούνοι πιθανότατα γράφτηκαν μεταξύ 1 και 250 μ.Χ.

«Χρειαζόμασταν χρόνο για να αναλύσουμε και να χρονολογήσουμε τον ρουνόλιθο», είπε η Zilmer εξηγώντας γιατί το εύρημα ανακοινώθηκε μόλις σήμερα αν και ανακαλύφθηκε πριν από τόσο καιρό.

Ο ρουνόλιθος έχει διαστάσεις 31Χ32cm και φέρει διάφορους τύπους επιγραφών. Διευκρίνισε δε, ότι δεν είχαν όλες οι επιγραφές γλωσσική λογική. Οκτώ ρούνοι στο μπροστινό μέρος της πέτρας έγραφαν «idiberug», που θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως το όνομα κάποιας γυναίκας, ενός άνδρα ή μιας οικογένειας.


Νορβηγοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον αρχαιότερο λίθο με ρούνους στον κόσμο


Η Zilmer χαρακτήρισε την ανακάλυψη αυτή ως «το πιο εντυπωσιακό πράγμα που έχω δει, ως ακαδημαϊκός».

Ωστόσο, χρειάζεται να γίνει ακόμα περισσότερη έρευνα στο σημείο, που ονομάζεται πέτρα Svingerud, όνομα που έχει πάρει από την τοποθεσία όπου βρέθηκε.

«Αναμφίβολα, θα αποκτήσουμε πολύτιμες γνώσεις για την πρώιμη ιστορία της ρουνικής γραφής», είπε η Zilmer.

Ο ρουνόλιθος θα εκτεθεί για ένα μήνα, από την 21η Ιανουαρίου στο Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή ιστορικών ευρημάτων της Νορβηγίας, από την εποχή του λίθου έως τη σύγχρονη εποχή.

Οι ρούνοι είναι οι χαρακτήρες πολλών γερμανόφωνων αλφαβήτων που χρησιμοποιούνταν στη βόρεια Ευρώπη από την αρχαιότητα μέχρι την υιοθέτηση του λατινικού αλφαβήτου και έχουν ανακαλυφθεί σε πέτρες και διάφορα οικιακά αντικείμενα.


Πηγή: LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια