Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Κλεμμένα ακόντια των Αβορίγινων επιστρέφουν στην Αυστραλία μετά από 240 χρόνια

[Credit: The Museum of Archaeology and Anthropology/University of Cambridge] Τέσσερα ακόντια Αβορίγινων που έκλεψε ο Βρετανός εξερευνητής Τζ...

Κλεμμένα ακόντια των Αβορίγινων επιστρέφουν στην Αυστραλία πάνω από 240 χρόνια μετά
[Credit: The Museum of Archaeology and Anthropology/University of Cambridge]

Τέσσερα ακόντια Αβορίγινων που έκλεψε ο Βρετανός εξερευνητής Τζέιμς Κουκ το 1770 θα επαναπατριστούν στην κοινότητα ιθαγενών του La Perouse στην Αυστραλία, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Τα ακόντια αποτελούσαν αρχικά μέρος μιας ομάδας 40 δοράτων που είχε πάρει ο Κουκ από το Kamay, γνωστό και ως Botany Bay. Τα αρχεία του Κουκ δείχνουν ότι πήρε τα δόρατα από τους Αβορίγινες που ζούσαν στην ανατολική Αυστραλία χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Αφού ο Κουκ επέστρεψε στην Αγγλία, τέσσερα από τα δόρατα παρουσιάστηκαν από τον λόρδο Σάντουιτς στο Trinity College. Από το 1914 υπάγονταν Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Κέιμπριτζ.

Σε ανακοίνωση, η πρόεδρος του Συμβουλίου των Αβοριγίνων του La Perouse, Νόιλιν Τίμπερι, χαρακτήρισε τα δόρατα ως «εξαιρετικά σημαντικά».

«Αποτελούν μια σημαντική σύνδεση με το παρελθόν μας, τις παραδόσεις και τις πολιτιστικές μας πρακτικές. Οι γηραιότεροι εργάστηκαν για πολλά χρόνια για να δουν την ιδιοκτησία τους να μεταβιβάζεται στους αρχικούς ιδιοκτήτες του Botany Bay», πρόσθεσε. 

Ο Κουκ ταξίδεψε στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία με το HMS Endeavour, σηματοδοτώντας την πρώτη γνωστή ευρωπαϊκή εξερεύνηση της ανατολικής Αυστραλίας. Ο επακόλουθος βρετανικός αποικισμός της Αυστραλίας συνοδεύτηκε με την είσοδο νέων ασθενειών στην Αυστραλία καθώς και τον εκτοπισμό και τις σφαγές των Αβορίγινων. 

Τα ακόντια αναμένεται να φτάσουν στην Αυστραλία μέσα στους επόμενους μήνες. Η τοπική κοινότητα κατασκευάζει επί του παρόντος ένα νέο κέντρο επισκεπτών που θα φιλοξενήσει τα αντικείμενα αλλά αρχικά τα δόρατα θα φιλοξενηθούν στο Εθνικό Μουσείο της Αυστραλίας στην Καμπέρα.


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια