Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι Βίκινγκς ήρθαν στη Βόρεια Αμερική πριν από τον Κολόμβο

Αν και η ανακάλυψη της Βόρειας Αμερικής είναι συνώνυμη με τον Χριστόφορο Κολόμβο, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι Βίκινγκς αποβιβάστηκαν στις ...

Περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι Βίκινγκς ήρθαν στη Βόρεια Αμερική πριν από τον Κολόμβο

Αν και η ανακάλυψη της Βόρειας Αμερικής είναι συνώνυμη με τον Χριστόφορο Κολόμβο, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι Βίκινγκς αποβιβάστηκαν στις ακτές της Βόρειας Αμερικής περίπου 700 χρόνια πριν από τον Κολόμβο.

Οι αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από ανάλυση ξύλου που ανακτήθηκε από πέντε σκανδιναβικά αγροκτήματα στη Γροιλανδία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Antiquity.

Η μικροσκοπική ανάλυση του ξύλου δείχνει ότι οι Σκανδιναβοί στη Γροιλανδία χρησιμοποιούσαν ξυλεία που προερχόταν από τη Βόρεια Αμερική πριν από περισσότερα από 700 χρόνια.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην ξυλεία που χρησιμοποιήθηκε σε σκανδιναβικές τοποθεσίες στη Γροιλανδία μεταξύ 1000 και 1400. Σύμφωνα με τα ευρήματα, μέρος της ξυλείας προήλθε από δέντρα που καλλιεργήθηκαν εκτός της Γροιλανδίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, εξετάστηκαν 8.552 κομμάτια ξύλου για να προσδιοριστεί η προέλευσή τους. Μόνο 26 τεμάχια, ή το 0,27% του συνόλου, ανήκαν σε δέντρα που εισήχθησαν οριστικά. Αυτά ήταν δρυς, κώνειο, οξιά και πεύκο.


Μια μελέτη του ξύλου αποκαλύπτει ότι οι Βίκινγκς ταξίδευαν στη Βόρεια Αμερική περίπου 500 χρόνια πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο. [Credit: The Antiquity]
Μια μελέτη του ξύλου αποκαλύπτει ότι οι Βίκινγκς ταξίδευαν στη Βόρεια Αμερική περίπου 500 χρόνια πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο. [Credit: The Antiquity]

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι Σκανδιναβοί Γροιλανδοί διέθεταν τα μέσα, τη γνώση και τα κατάλληλα πλοία για να διασχίσουν το Στενό Davis στην ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής, τουλάχιστον μέχρι τον 14ο αιώνα», λέει η αρχαιολόγος Lísabet Guðmundsdóttir από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.

«Τα είδη ξύλου που εντοπίστηκαν σε αυτή τη μελέτη δείχνουν, χωρίς αμφιβολία, ότι οι Σκανδιναβοί συγκέντρωναν πόρους ξυλείας στη Βόρεια Αμερική», είπαν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι τα δέντρα θα μπορούσαν να είχαν κοπεί κοντά στον Κόλπο του Αγίου Λαυρεντίου στον μακρινό ανατολικό Καναδά.

Τα λίγα κομμάτια αμερικανικού ξύλου βρέθηκαν μόνο σε ένα αγρόκτημα γνωστό ως Garðar, το πιο σημαντικό της ομάδας. «Αυτό υποδηλώνει ότι τα αγροκτήματα που ανήκαν σε άτομα υψηλής κοινωνικής θέσης όπως το Garðar ήταν πιθανώς οι μόνοι οικισμοί που είχαν τόσο την ανάγκη όσο και τα μέσα να αποκτήσουν ξυλεία από τη Βόρεια Αμερική», είπαν οι ερευνητές.

Τα ιστορικά αρχεία υποδηλώνουν από καιρό ότι η μεσαιωνική κοινωνία της Σκανδιναβικής Γροιλανδίας (985-1450 μ.Χ.) εισήγαγε ξυλεία από την Αμερική, αλλά αυτό είναι μερικά από τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη για την ξυλεία, αυτά τα επικά ταξίδια μπορεί να πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την αναζήτηση πόρων.

Σύμφωνα με ένα νορβηγικό κείμενο του 13ου αιώνα που ονομάζεται Konungsskuggsjá, «όλα όσα χρειάζονται για τη βελτίωση της γης πρέπει να αγοραστούν στο εξωτερικό, τόσο ο σίδηρος όσο και όλη η ξυλεία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή σπιτιών».

Το έπος Grænlendinga και Eiríks saga rauða, περιγράφουν ταξίδια μεταξύ της Γροιλανδίας στην ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής ήδη από το 1000 μ.Χ.


Τοποθεσίες περιοχών πόρων και πιθανές διαδρομές εισαγωγής.  [Credit: The Antiquity]
Τοποθεσίες περιοχών πόρων και πιθανές διαδρομές εισαγωγής. 
[Credit: The Antiquity]

Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση. Γραπτές πηγές από την Ιταλία του 14ου αιώνα μιλούν για Σκανδιναβούς που έρχονται σε άμεση επαφή με ένα μέρος που ονομάζεται Markland, που πιστεύεται ότι είναι μέρος της ακτής του Labrador στον Καναδά.

Όσον αφορά τα αδιάσειστα στοιχεία των σκανδιναβικών οικισμών στη Βόρεια Αμερική, αρχαιολόγοι τη δεκαετία του 1960 ανέσκαψαν ένα χωριό των Βίκινγκς στο νησί της Νέας Γης που χρονολογείται πριν από περίπου 1.000 χρόνια. Γνωστό ως L'Anse aux Meadows, θεωρείται ευρέως ως η πρώτη απόδειξη ευρωπαϊκής παρουσίας στη Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τα αποτελέσματα της μελέτης φαίνεται να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται σε μεσαιωνικά κείμενα ότι το ξύλο μεταφέρθηκε από τον Νέο Κόσμο στην Ευρώπη.


Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια