Πήλινος τεφρόχρωμος κάνθαρος συγκολλημένος και συμπληρωμένος. Χρονολογείται στον 6ο αι. π.Χ. Το αγγείο έχει σφαιρικό σώμα με ελλειπτικό στόμ...
Πήλινος τεφρόχρωμος κάνθαρος συγκολλημένος και συμπληρωμένος.
Χρονολογείται στον 6ο αι. π.Χ.
Το αγγείο έχει σφαιρικό σώμα με ελλειπτικό στόμιο, ταινιωτές λαβές και επίπεδη βάση. Φέρει στο λαιμό διακόσμηση ζεύγους εγχάρακτων γραμμών σε σχήμα σταυρού και μεταξύ ζεύγους εγχάρακτων παράλληλων γραμμών, στη γένεση του λαιμού, εγχάρακτη επιγραφή ΕVMAXOS.
Βρέθηκε το 1931 στην αρχαία Άντισσα, στην τομή που η W. Lamb ονόμασε με λατινικούς χαρακτήρες P. Σύμφωνα με την ανασκαφέα πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του αγγείου. Η Lamb χρονολόγησε το αγγείο στον 6ο αι. π.Χ., από την χάραξη του σίγμα με τρείς παύλες, παραπέμποντας σε υστερότερο νόμισμα της Μήθυμνα του 480 π.Χ., όπου εκεί το σίγμα εμφανίζεται με τέσσερις παύλες.
Η Άντισσα σημειώνεται από τον γεωγράφο Κλαύδιο Πτολεμαίο στο πρώτο μισό του 2ου αι. μ.Χ. ως ατείχιστος οικισμός που φαίνεται να έμεινε στη θέση του ως το Μεσαίωνα. Εκεί εγκαταστάθηκε πιθανότατα ένα από τα κύρια οχυρά του νησιού στη Βυζαντινή Εποχή, το Κάστρο των Αγίων Θεοδώρων.
Στα 1931 και 1932 η αγγλίδα αρχαιολόγος Winifred Lamb πραγματοποίησε στην περιοχή της αρχαίας Άντισσας δοκιμαστικές τομές. Τα συμπεράσματα που συνοψίζονται από την ανασκαφή αυτή είναι ότι θέση κατοικήθηκε από την ύστερη εποχή του Χαλκού, από τους τελευταίους αιώνες της 2ης χιλιετίας π.Χ. έως και τους υστεροβυζαντινούς χρόνους.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης στεγάζεται σε δύο κτήρια, το Παλαιό, ένα αρχοντικό, όπου πρώτη φορά φιλοξενήθηκε έκθεση αρχαίων το 1967 και το Νέο Κτήριο. Αυτή την περίοδο το ΥΠΠΟ βρίσκεται στη διαδικασία του εκσυγχρονισμού, της αποκατάστασης και της αναδιαρρύθμισης του κτηρίου του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Στο Παλαιό Μουσείο προβλέπεται η δημιουργία νέας μόνιμης έκθεσης, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να αποκομίσει μια συνολική εικόνα για την ιστορία και την αρχαιολογία του νησιού, στη μεγάλη διαχρονία.
Πληροφορίες: 22510 22087
Πηγή: ΥΠΠΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια