Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Φινλανδία: Αρχαιολόγοι βρίσκουν σπαθί και νεκροταφείο της Εποχής των Σταυροφόρων

[Credit: Riikka Saarinen] Αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στην πόλη Salo της Φινλανδίας αποκάλυψαν ένα νεκροταφείο που περιέχει ταφ...

Φινλανδία: Αρχαιολόγοι βρίσκουν σπαθί και νεκροταφείο της Εποχής των Σταυροφόρων
[Credit: Riikka Saarinen]

Αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στην πόλη Salo της Φινλανδίας αποκάλυψαν ένα νεκροταφείο που περιέχει ταφές της εποχής των Σταυροφόρων.

Η εποχή των Σταυροφόρων στη Φινλανδία αναφέρεται στην περίοδο που οι Σουηδοί έφεραν τον Χριστιανισμό στη Φινλανδία, γνωστή ως Πρώτη Σουηδική Σταυροφορία. Οι ακαδημαϊκοί συζητούν εάν αυτή η σταυροφορία έλαβε χώρα, καθώς δεν υπάρχουν επιβεβαιωτικά αρχαιολογικά δεδομένα και οι αρχαιότερες γραπτές πηγές της σταυροφορίας προέρχονται από τα τέλη του 13ου αιώνα.

Τον Αύγουστο του 2023, ένας ντόπιος ιδιοκτήτης οικοπέδου στην περιοχή παρατήρησε ένα σιδερένιο αντικείμενο στο χώμα που αφαιρέθηκε για να κατασκευαστεί μια τάφρος από σωλήνες κοντά σε μια μεσαιωνική πέτρινη εκκλησία. Μετά από πιο προσεκτική εξέταση, το αντικείμενο φάνηκε να ήταν ένα ξίφος, το οποίο αναφέρθηκε σε αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο Turku και το Μουσείο Turku.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ξίφος, το οποίο χρονολογείται από το 1050 έως το 1150 μ.Χ. κατά την εποχή των Σταυροφόρων, βρέθηκε με μια λυγισμένη λεπίδα, μια ίσια λαβή που μοιάζει με ράβδο και μια τρίπλευρη οβάλ λαβή. Στο σωρό του χώματος, οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης μέρος της θήκης, επιπλέον κομμάτια λεπίδας από το σπαθί, σιδερένια αντικείμενα και ανθρώπινα λείψανα.


Ένα από τα χάλκινα στολίδια με μοτίβο ροζέτας που διακοσμούσε ζώνη που βρέθηκε στον τάφο. [Credit: Juha Ruohonen / Turun yliopisto ]
Ένα από τα χάλκινα στολίδια με μοτίβο ροζέτας που διακοσμούσε ζώνη που βρέθηκε στον τάφο. [Credit: Juha Ruohonen / Turun yliopisto ]

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα είναι μια δερμάτινη ζώνη με τριάντα τετράγωνα μπρούτζινα στολίδια με μοτίβο ροζέτας. Βρέθηκε με μια πόρπη, πολλές πόρπες από κεφάλια ζώων, διαχωριστικά λουριών και δερμάτινα μέρη που σώζονται ακόμη.

Μια ευρύτερη μελέτη της περιοχής έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη ενός νεκροταφείου, που αποδεικνύεται από το ταφικό σχέδιο κατά μήκος της τάφρου του σωλήνα που υποδηλώνει πιθανώς δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες ακόμη ταφές παραμένουν επί τόπου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Turk: «Η παρατήρηση μπορεί να θεωρηθεί πολύ σημαντική από ερευνητική άποψη, επειδή τα νεκροταφεία αποτέφρωσης από την εποχή των Σταυροφοριών είναι σαφώς λιγότερο γνωστά στη Φινλανδία από τα νεκροταφεία αποτέφρωσης που προηγήθηκαν χρονικά. Μέχρι στιγμής, αυτή είναι επίσης η μόνη επιβεβαιωμένη ταφή που χρονολογείται στο τέλος της Εποχής του Σιδήρου από την κοιλάδα Salon ή Uskelanjoki. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι οι νεκροί έχουν ταφεί στο νεκροταφείο με χριστιανικά έθιμα».

«Η τοποθεσία του χώρου, σε άμεση γειτνίαση με μεσαιωνική πέτρινη εκκλησία, μπορεί να θεωρηθεί ως απόδειξη μιας πολύ προγενέστερης εκκλησιαστικής οργάνωσης στην περιοχή από ό,τι πιστεύαμε παλαιότερα. Θεωρείται ότι η ενορία Pertteli ιδρύθηκε με την ίδρυση του παρεκκλησίου της  Uskela τον 15ο αιώνα».

Η έρευνα θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2024. Διενεργείται χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα στο οστό που ανακτήθηκε από την τοποθεσία. Η ζώνη και η θήκη του ξίφους ακτινογραφούνται, μελετώνται περαιτέρω και συντηρούνται.


Πηγή: Heritage Daily, ArkeoNews

Δεν υπάρχουν σχόλια