Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο εγκέφαλος ως έργο και εργαλείο πολιτισμού

« Ο εγκέφαλος ως έργο και εργαλείο πολιτισμού» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Ομότιμος Καθηγητής Γιώργος Χ. Παπαδόπουλος (Αριστοτέλε...

Ο εγκέφαλος ως έργο και εργαλείο πολιτισμού

«Ο εγκέφαλος ως έργο και εργαλείο πολιτισμού» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Ομότιμος Καθηγητής Γιώργος Χ. Παπαδόπουλος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, και ώρα 19:00, στο πλαίσιο του Παλαιολιθικού Σεμιναρίου.

«Ο Homo sapiens, μακρινός απόγονος της μονοκύτταρης μητέρας της ζωής στον πλανήτη μας, έχει τη δική του αξιοθαύμαστη φυλογενετική ιστορία» αναφέρει ο Γιώργος Παπαδόπουλος σχετικά με το θέμα της διάλεξής του. «Ποιες είναι οι κύριες εξελικτικές καινοτομίες που διαφοροποίησαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τον κατέστησαν ικανό για την εντυπωσιακή πληθυσμιακή και οικολογική μεγέθυνση; Είναι όλες βιολογικές; Σε τι διαφέρει ο ανθρώπινος εγκέφαλος από τον εγκέφαλο των άλλων θηλαστικών; Μπορεί το περιβάλλον, η κοινωνία και ο πολιτισμός να επέμβουν στη βιολογία και να τροποποιήσουν τη δομική οργάνωση και τη λειτουργική έκφραση του εγκεφάλου; Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της από μακρού εγκατεστημένης αλληλεξάρτησης εγκεφάλου-πολιτισμού σε ένα αύριο που απαιτεί να εξελίσσεται γρηγορότερα από τη δυνατότητά μας να αξιολογούμε και να υιοθετούμε επιλεκτικά, ατομικά και συλλογικά, αυτά που μας υπόσχεται;


Για το Παλαιολιθικό Σεμινάριο

Το Παλαιολιθικό Σεμινάριο συνδιοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συντονισμός διοργάνωσης: Καθηγήτρια Νένα Γαλανίδου (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και Δρ Ανδρέας Ντάρλας (Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας).


Το φετινό σεμινάριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης Οι απαρχές της γλυπτικής Αρχαιολογικά ευρήματα από τον παλαιό κόσμο και τη Λέσβο, 2,5 εκατομμύρια έως 50.000 χρόνια πριν από σήμερα που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (27.09.2023 έως 07.01.2024) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Μουσείο Μπενάκη και την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.


Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας) και είναι ανοιχτά στο κοινό δωρεάν. Για την παρακολούθηση απαιτείται προκράτηση θέσης εδώ.


Πηγή: Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια