Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Αγγελική Κοτταρίδη απαντά στις εικασίες της Αρβελέρ για τον τάφο του Μεγαλέξανδρου

Λίγες μέρες πριν, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου,η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως ο Μέγας Αλέξανδρος -και όχ...

Η Αγγελική Κοτταρίδη απαντά στις εικασίες της Αρβελέρ για τον τάφο του Μεγαλέξανδρου

Λίγες μέρες πριν, την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου,η βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, εξέφρασε τη βεβαιότητά της πως ο Μέγας Αλέξανδρος -και όχι ο Φίλιππος ο Β- είναι θαμμένος στη Βεργίνα. Με  συνέντευξή της στο δεύτερο τεύχος των Τετραδίων Πολιτισμού, τοποθετήθηκε απέναντι στην κρατούσα άποψη των Ελλήνων αρχαιολόγων που επί μακρόν ερευνούν την περιοχή. 

Διαβάστε εδώ την συνέντευξη της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Μια απολύτως εμπεριστατωμένη απάντηση με τους λόγους για τους οποίους, με βεβαιότητα και πάντα με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, ο νεκρός που είναι θαμμένος στη Βεργίνα είναι ο Φίλιππος, εξέφρασε με δηλώσεις της η Αγγελική Κοτταρίδη. 

Η προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Ημαθίας, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ3 «Μέρα με χρώμα» και μεταξύ άλλων ρωτήθηκε και για την πρόσφατη τοποθέτηση της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ που εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι ο Αλέξανδρος είναι αυτός που είναι θαμμένος στη Βεργίνα και όχι ο Φίλιππος. 

Η Αγγελική Κοτταρίδη ανέφερε: 

«Στην επιστήμη έχουμε δύο κατηγορίες. Το ένα δεδομένα και στοιχεία. Στην αρχαιολογική επιστήμη αυτά είναι υπαρκτά. Το άλλο είναι οι ερμηνείες των στοιχείων. Στο ενδιάμεσο υπάρχουν και οι υποθέσεις που μπορεί να αποδειχθούν ή να απορριφθούν. 

Εμείς δουλεύουμε με στοιχεία, όχι με θεωρητικές προσεγγίσεις. 

Τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα για τον τάφο. 

Έχουμε έναν τάφο με έναν νεκρό άνδρα στο θάλαμο και μια γυναίκα στον προθάλαμο. 

Τα οστά έχουν μελετηθεί από ανθρωπολόγους. Μπορείς από τη μελέτη τους να προσδιορίσεις την ηλικία του νεκρού και το φύλο. 

Ο συγκεκριμένος νεκρός διένυε την πέμπτη δεκαετία της ζωής του. Ήταν στα 45 έτη ή κάπου μεταξύ 43-47. 

Αποκλείεται σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους να είναι μεταξύ 30-33. Δεν μπορεί να υπάρχει ένας τέτοιος άνθρωπος στον τάφο. Είναι στοιχείο μετρήσιμο. Δεν έχουμε στον τάφο άτομο που να είναι 33. Αποκλείεται λοιπόν να είναι ο Αλέξανδρος που πέθανε πριν κλείσει τα 33 χρόνια του. 

Πολύ θα χαιρόμασταν να τον είχαμε, να βρίσκαμε τα οστά του, αλλά έχουμε τη μνήμη του ζωντανή και δύο απεικονίσεις του σωζώμενες, που είμαστε βέβαιοι ότι τις είδε ο ίδιος. Το πολύ μικρό, μήκους 2,5 εκατοστών κεφαλάκι από τη ζωοφόρο κυνηγιού και την εικόνα του από την τοιχογραφία.

Ο Αλέξανδρος έθαψε τον πατέρα του και έφτιαξε τον τάφο. 

Η κηδεία του ηγεμόνα είναι πολιτικό γεγονός καθώς από την κηδεία εδραιώνεται η πολιτική κατάσταση. 

Αποδεικνύεται ότι είναι ο Φίλιππος μέσα από μια συνδυαστική ερμηνεία γεγονότων.

Είναι σίγουρα βασιλιάς ο νεκρός. Το έλεγε ο Ανδρόνικος ακόμη και όταν δεν είχε πολλά στοιχεία. Όταν πέθανε ο δάσκαλος μας, σκάψαμε άλλους 2.000 τάφους στις Αίγες. Βρήκαμε πάρα πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν την αρχική υπόθεση ότι ο νεκρός κάηκε εκεί δίπλα. Έχουμε τα κατάλοιπα της πυράς. Έχουμε το χρυσό στεφάνι που άρχισε να λιώνει και έπεσαν μερικά βελανίδια στην πυρά. Μπήκαν τα κόκκαλά του στο κουτί το χρυσό, το χρυσό κουτί στο μαρμάρινο και έκλεισε ο τάφος. 

Αποκλείεται ο νεκρός να είναι ο Φίλιππος ο Αριδαίος που εκτελέστηκε από την Ολυμπιάδα και ανακομίστηκε αργότερα ως οστά, όχι ως σώμα, που κάηκε από τον Κάσσανδρο στις Αίγες. Ήταν και αυτός κοντά στα 40. 

Ο αρχαιολόγος δεν είναι όπως ο ιστορικός. Ο ιστορικός κάνει θεωρίες. Ο αρχαιολόγος μπορεί και αυτός να κάνει θεωρίες, αλλά τα πράγματα μπορεί να σε ρεζιλέψουν. 

Είναι απολύτως βέβαιο ότι είναι ο Φίλιππος. Υπήρξαν αντιδράσεις, καθαρά επιστημονικές που έλεγαν ότι είναι ο Αριδαίος και άλλες που ήταν υποκινούμενες γιατί είχαμε και το θέμα του μακεδονικού. Μια μεγάλη προσπάθεια από ξένα κέντρα να αποκόψουν τους Μακεδόνες από τον ελληνικό κορμό και να τεκμηριωθούν νεογενή μορφώματα».


Πηγή: Parallaxi

Δεν υπάρχουν σχόλια