[Credit : English Heritage] Μια σκαλισμένη ξύλινη πόρτα που βρέθηκε τυχαία στην κορυφή ενός μεσαιωνικού πυργίσκου διαπιστώθηκε ότι είναι ένα...
[Credit : English Heritage] |
Μια σκαλισμένη ξύλινη πόρτα που βρέθηκε τυχαία στην κορυφή ενός μεσαιωνικού πυργίσκου διαπιστώθηκε ότι είναι ένα «εκπληκτικό» κειμήλιο, καλυμμένο με γκράφιτι, από τους Πολέμους της Γαλλικής Επανάστασης - συμπεριλαμβανομένου ενός σκαλίσματος που θα μπορούσε να απεικονίζει τον κατά φαντασία απαγχονισμό του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.
Πάνω από 50 μεμονωμένα σκαλιστά γκράφιτι διαθέτει η πόρτα της δεκαετίας του 1790 και εικάζεται ότι λαξεύτηκαν από βαριεστημένους Άγγλους στρατιώτες, που διανυκτέρευαν στο Κάστρο Ντόβερ του Κεντ, όταν η Βρετανία βρισκόταν σε πόλεμο με τη Γαλλία στον απόηχο της Γαλλικής Επανάστασης.
Το Κάστρο του Ντόβερ, που συχνά αναφέρεται ως το «Κλειδί της Αγγλίας», είναι ένα μεσαιωνικό κάστρο στο Ντόβερ της Αγγλίας. Το κάστρο φυλάει τη θαλάσσια διάβαση μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας για πάνω από εννέα αιώνες, με εκτεταμένες περιόδους τροποποίησης και επέκτασης ως απάντηση στις αλλαγές στις πολεμικές επιχειρήσεις από τη μεσαιωνική στη σύγχρονη εποχή.
[Credit : English Heritage] |
Με την άνοδο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη και τη Γαλλική Επανάσταση, η εξωτερική άμυνα του κάστρου αναδιαμορφώθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και συμπεριέλαβε ένα μεγάλο πέταλο, τους προμαχώνες Hudson's, East Arrow και East Demi-Bastions, τον προμαχώνα Constable's Bastion και μια μόνιμη φρουρά στρατιωτών για τη φύλαξη των αγγλικών ακτών.
Ένα έργο συντήρησης στο πλαίσιο της έκθεσης «Dover Castle Under Siege» αποκάλυψε γκράφιτι σε μια πόρτα που βρισκόταν αρχικά στον πύργο του Αγίου Ιωάννη. Ο πύργος του Αγίου Ιωάννη, ο οποίος βρίσκεται στη μεγάλη εξωτερική τάφρο του κάστρου, θα φιλοξενούσε μια φρουρά 6 έως 12 στρατιωτών για τη φύλαξη του ευάλωτου βόρειου άκρου του κάστρου.
Ανάμεσα στα γκράφιτι περιλαμβάνεται το λεπτομερές σκάλισμα ενός ιστιοφόρου, η ημερομηνία της Γαλλικής Επανάστασης (1789), χαρακτικά με διάφορα αρχικά γράμματα, ένας περίτεχνος σταυρός και εννέα μεμονωμένες σκηνές ατόμων που απαγχονίζονται - το ένα εκ των οποίων φορά ένα καπέλο ίδιο με αυτό του Ναπολέοντα. Οι περισσότερες από τις απεικονίσεις απαγχονισμών δείχνουν έναν άνδρα που φοράει στρατιωτική στολή και καπέλο με δικέφαλο, πιθανώς αντιπροσωπεύοντας πραγματικές απαγχονίσεις που έλαβαν χώρα στο Κάστρο του Ντόβερ, ή είναι πιθανές απεικονίσεις του ίδιου του Ναπολέοντα. Πολλά από τα γκράφιτι υποδηλώνουν την ενασχόληση των στρατιωτών με τις δημόσιες εκτελέσεις - κάτι συνηθισμένο για εκείνη την εποχή.
[Credit : English Heritage] |
Η απλή ξύλινη πόρτα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά πριν από αρκετά χρόνια στην κορυφή του πύργου του Αγίου Ιωάννη, στην οποία για περισσότερο από έναν αιώνα ήταν αδύνατη η πρόσβαση. Όταν πρωτοβρέθηκε ήταν καλυμμένη με παχιά στρώματα μπογιάς που έκρυβαν πολλά από τα «γκράφιτι». Μόνο όταν αφαιρέθηκε πρόσφατα για συντήρηση, με την προσεκτική απομάκρυνση του χρώματος, ήρθαν στο φως οι πλήρεις λεπτομέρειες των σκαλισμάτων της πόρτας.
Το συγκεκριμένο μεσαιωνικό δωμάτιο στην κορυφή του κάστρου είχε χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 18ου αιώνα ως παρατηρητήριο. Μέλη των πολιτοφυλακών που στάθμευαν εκεί πιθανότατα θα είχαν τοποθετηθεί εντός του για ώρες και θα στράφηκαν σε καλλιτεχνικές «δημιουργίες» για να περάσει η ώρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα γκράφιτι έγιναν πιθανότατα από τους στρατιώτες χρησιμοποιώντας μαχαίρια ή ενδεχομένως ξιφολόγχες, με το παλαιότερο παράδειγμα να χρονολογείται από το 1789 και το πιο πρόσφατο από το 1855.
[Credit : English Heritage] |
Ο Paul Pattison, Senior Properties Historian της English Heritage, δήλωσε: «Το να σκαρφαλώσουμε με μια σκάλα στον επάνω όροφο του Πύργου του Αγίου Ιωάννη και να δούμε αυτά τα αξιοσημείωτα γκράφιτι στην πόρτα ήταν μια εκπληκτική ανακάλυψη. Αυτά τα γκράφιτι δίνουν μια μοναδική ματιά στο μυαλό αυτών των στρατιωτών, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας τόσο φορτισμένης περιόδου».
Δεν υπάρχουν σχόλια