Την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά στην προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων στην πλατεία Υπαπαντής στην Καλαμάτα, που αποκαλύφ...
Την εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά στην προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων στην πλατεία Υπαπαντής στην Καλαμάτα, που αποκαλύφθηκαν εκ νέου το 2022 κατά τις σωστικές ανασκαφικές έρευνες, ανέθεσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στον αρχιτέκτονα μηχανικό από την Αθήνα, Γεώργιο Νίνο.
Η εν λόγω ανάθεση καλύπτει τις ανάγκες του έργου «Αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή της πλατείας Υπαπαντής Δήμου Καλαμάτας», της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης που έχει υπογραφεί μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Καλαμάτας και Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Διαμόρφωση και ανάδειξη
Η αρχιτεκτονική μελέτη που ήδη ανατέθηκε θα περιλαμβάνει τα εξής:
-Μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης των αποκαλυφθέντων αρχαίων μνημείων
-Μελέτη διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου, προκειμένου τα αρχαία μνημεία να είναι προσβάσιμα από το κοινό, συμπεριλαμβανόμενων των ΑμεΑ και με γνώμονα την προστασία των αρχαίων και την ασφάλεια των επισκεπτών. Η πρόταση για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των αρχαιοτήτων πρέπει να εναρμονίζεται με το υπόλοιπο αποκατεστημένο τμήμα της πλατείας Υπαπαντής και με τις λοιπές διαμορφώσεις που προβλέπονται στην εγκεκριμένη μελέτη ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας
-Σχεδιασμό χώρων ανάπαυσης, σκίασης και θέασης και υπαίθριων καθιστικών για τους επισκέπτες
-Σχεδιασμό πορείας περιήγησης προς θέαση των αρχαίων μνημείων με πρόνοια για ΑμεΑ
-Πρόταση για την προστασία των αρχαίων από τις καιρικές συνθήκες και τα πλημμυρικά φαινόμενα
-Πρόταση για την υποστήριξη των πρανών του ανασκαφικού χώρου λαμβάνοντας υπόψη την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του υφιστάμενου οδικού δικτύου της πόλης
-Πρόταση για το είδος και τη θέση επαρκούς πληροφοριακού υλικού σχετικά με τα αρχαία μνημεία.
Τεχνικές εκθέσεις
Το πρώτο παραδοτέο της αρχιτεκτονικής μελέτης θα περιλαμβάνει τεχνική έκθεση που θα αναλύει την υφιστάμενη κατάσταση των προς ανάδειξη αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντος αυτών χώρου. Θα περιγράφονται τυχόν προβλήματα ως προς την κατάσταση διατήρησης των μνημείων, τους δυσμενείς φυσικούς ή τεχνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ακεραιότητα, την προστασία και την προσβασιμότητά τους, αλλά και ως προς την υφιστάμενη κατάσταση του περιβάλλοντος χώρου, συμπεριλαμβανομένων δεδομένων που αφορούν στο οδικό αστικό δίκτυο, τις υποδομές κοινής ωφελείας (ύδρευση, αποχέτευση, δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης) και την υφιστάμενη αποκατεστημένη μορφή της πλατείας Υπαπαντής.
Θα περιγράφεται το φυσικό και οικοδομικό ανάγλυφο της περιοχής λαμβάνοντας υπόψη τη θέση εύρεσης των αρχαιοτήτων και την ανάγκη διαμόρφωσης υποδομών πρόσβασης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων. Αυτή η τεχνική έκθεση θα συνοδεύεται από γενικά σχέδια που θα τεκμηριώνουν την υφιστάμενη κατάσταση του προς ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου και του περιβάλλοντος αυτού χώρου.
Το δεύτερο παραδοτέο θα είναι τεχνική έκθεση που θα περιλαμβάνει τη βασική επίλυση των μορφολογικών, τεχνικών και λειτουργικών προβλημάτων του χώρου και των μνημείων, ήτοι διατύπωση και αιτιολόγηση πρότασης (ενδεχομένως και εναλλακτικών προτάσεων), αφού προηγηθεί αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και λαμβάνοντας υπόψη τη δεοντολογία των επεμβάσεων σε μνημεία, για την αρχιτεκτονική αποκατάσταση, όπως την προσθήκη νέου υλικού, τη διατήρηση των στοιχείων όλων των φάσεων του μνημείου ή την επιλογή μιας από τις ιστορικές φάσεις του και ενδεχομένως τμημάτων άλλων φάσεων, που θα αποκατασταθούν και αναδειχθούν με την προτεινόμενη επέμβαση και την εφαρμογή τυχόν νέας χρήσης στα μνημεία.
Θα περιέχει, επίσης, τεχνική περιγραφή για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ώστε τα μνημεία να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι προσβάσιμα από το ευρύ κοινό με κατάλληλες πορείες περιήγησης, καθώς και πρόταση για την πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τα αρχαία μνημεία.
Επίσης, θα περιλαμβάνει περιγραφή των προβλεπόμενων εργασιών και μεθόδων, αναφορά των υλικών και αιτιολόγηση της επιλογής τους.
Το τρίτο παραδοτέο θα περιλαμβάνει σχέδια προτάσεων, τα οποία θα αποδίδουν γραφικώς τα αναφερόμενα στην τεχνική έκθεση και στα οποία θα γίνεται σαφής αναφορά σε άλλες μελέτες που τυχόν χρησιμοποιήθηκαν.
Το τέταρτο και τελευταίο παραδοτέο θα περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό του έργου.
Με την ολοκλήρωσή της η μελέτη θα υποβληθεί για γνωμοδότηση στο αρμόδιο συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο χρόνος που είχε ορισθεί είναι 20 ημερολογιακές ημέρες για την εκπόνηση της τεχνικής έκθεσης που προβλέπεται στο πρώτο παραδοτέο (Στάδιο Α) και 60 ημερολογιακές ημέρες από την έγκριση και παραλαβή του Α΄ Σταδίου, για την εκπόνηση της υπόλοιπης αρχιτεκτονικής μελέτης (υπόλοιπα παραδοτέα).
Πηγή: Β. Βετουλάκη, Θάρρος News
Δεν υπάρχουν σχόλια