Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Η πανεπιστημιακή ανασκαφή της Τούμπας Θεσσαλονίκης δεν έχει διακοπεί»: Τι λέει η ομάδα της ανασκαφής

Μέσω της Voria.gr οι υπεύθυνοι της ανασκαφής διαβεβαιώνουν πως το εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο συνεχίζεται ως σήμερα. «Η πανεπιστημι...

«Η πανεπιστημιακή ανασκαφή της Τούμπας Θεσσαλονίκης δεν έχει διακοπεί» - Τι λέει η ομάδα της ανασκαφής

Μέσω της Voria.gr οι υπεύθυνοι της ανασκαφής διαβεβαιώνουν πως το εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο συνεχίζεται ως σήμερα.

«Η πανεπιστημιακή ανασκαφή της Τούμπας Θεσσαλονίκης δεν έχει διακοπεί και συνεχίζει μέχρι σήμερα το εκπαιδευτικό και ερευνητικό της έργο με στόχους την εκπαίδευση των δεκάδων φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και την διερεύνηση του προϊστορικού και ιστορικού παρελθόντος της περιοχής της πόλης από τους καθηγητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές και, υποψήφιους διδακτόρες του ΑΠΘ και άλλους ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό», επισημαίνουν οι υπεύθυνοι της πανεπιστημιακής ανασκαφής της Τούμπας, μετά από δημοσιεύματα που αφορούν την ερώτηση προς το υπουργείο Πολιτισμού 13 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με την οποία «έχει εγκαταλειφθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Τούμπας».

Την επιστολή που στάλθηκε στη Voria.gr υπογράφουν η Σεβαστή Τριανταφύλλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ και Διευθύντρια Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Τούμπας Θεσσαλονίκης και ο Στέλιος Ανδρέου, Ομότιμος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ και τέως Διευθυντής Πανεπιστημιακής Ανασκαφής Τούμπας Θεσσαλονίκης (2006-2019).

Σύμφωνα με αυτήν «η ανασκαφή εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), μολονότι τα κονδύλια έχουν μειωθεί δραστικά σε σχέση με το παρελθόν λόγω της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησης του πανεπιστημίου από το Υπουργείο Παιδείας. Σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης δαπανάται κάθε χρόνο για την προστασία του χώρου, τη συντήρηση του στεγάστρου από λαμαρίνες, την κάλυψη των ευπαθών αρχιτεκτονικών λειψάνων από άψητα πλιθιά με γεωύφασμα, και την αποψίλωση του χώρου κατά του καλοκαιρινούς μήνες (με την ουσιαστική βοήθεια της ΕΦΑΠΟΘ). Παράλληλα συνεχίζονται οι εργαστηριακές αναλύσεις για τη εύρεση των κατάλληλων υλικών συντήρησης για την προστασία των χωμάτινων κατασκευών και η μελέτη και δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ανασκαφής σε επιστημονικά έντυπα. Τα αποτελέσματα των ανασκαφικών δραστηριοτήτων ανακοινώνονται επίσης τακτικά στο Ετήσιο Συνέδριο για τη Μακεδονία και τη Θράκη που συνδιοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τις Υπηρεσίες Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, στον ιστότοπο της  ανασκαφής και σε διαλέξεις στην πόλη και αλλού (πρόσφατα η ανασκαφική ομάδα συμμετείχε σε κύκλο ομιλιών που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης). Δυστυχώς λόγω μείωσης της χρηματοδότησης η ανασκαφή διέκοψε τα δημοφιλή εκπαιδευτικά προγράμματα προς τους μαθητές και τους κατοίκους που πραγματοποιούσε στο παρελθόν».

Σύμφωνα πάντα με τις διευκρινίσεις των ανασκαφέων και τις πληροφορίες για την πορεία της ανασκαφής και για την πορεία του έργου της ανάδειξης και προστασίας του χώρου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης «καθ’ όλη τη διάρκειά της η πανεπιστημιακή ανασκαφή στην Τούμπα Θεσσαλονίκης έχει στενή και δημιουργική συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το προσωπικό της και ειδικά με την εποπτεύουσα Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΙΣΤ ΕΠΚΑ στο παρελθόν και Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια). Η συνεργασία αυτή έγινε στενότερη τα τελευταία δύο χρόνια με αντικείμενο την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Η Εφορεία εκτιμώντας την αρχαιολογική σημασία της Τούμπας Θεσσαλονίκης, τη θέση της εντός της πόλης και τις ειδικές δυσκολίες που παρουσιάζει αυτή ως προς την ευπάθεια των υλικών, τις δυσκολίες πρόσβασης των επισκεπτών, λόγω ύψους και απότομων πρανών του ανθρωπογενούς γηλόφου, αποφάσισε, με δική της πρωτοβουλία, να εντάξει το έργο της ανάδειξης στα έργα της ΕΦΑΠΟΘ και να προχωρήσει στην μελέτη προστασίας και ανάδειξης στου αρχαιολογικού χώρου. Η μελέτη αυτή, αποτέλεσμα εντατικής συνεργασίας που συντονίστηκε από την προϊσταμένη της Εφορείας, μεταξύ των ειδικών μελετητών, του προσωπικού της ΕΦΑΠΟΘ και του ερευνητικού προσωπικού της πανεπιστημιακής ανασκαφής ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2023 και προωθήθηκε προς έγκριση στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου».

Σημειώνεται πως στην ερώτηση που κατέθεσαν οι 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της βουλεύτριας Α΄ Θεσσαλονίκης, Ράνιας Θρασκιά, αναφέρουν πως «τα τελευταία χρόνια, η περιοχή του λόφου της Τούμπας, στην ομώνυμη συνοικία της Θεσσαλονίκης, παραμένει εγκαταλειμμένη και αναξιοποίητη» και ζητούν από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη να απαντήσει,

«τι προτίθεται να πράξει, ως προς:

1) Τη συνέχιση της ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο της Τούμπας Θεσσαλονίκης με στόχο την διαιώνιση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς;

2) Την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Τούμπας Θεσσαλονίκης, ώστε να καταστεί πόλος έλξης του πολιτιστικού τουρισμού;

3) Την άρση της εικόνας εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα ο σπουδαίος αυτός αρχαιολογικός χώρος;»

«Πιστεύουμε ότι οι παραπάνω πληροφορίες συμβάλλουν στην διαμόρφωση μιας πληρέστερης εικόνας για την πορεία της πανεπιστημιακής ανασκαφής και της ανάδειξης και προστασία της Τούμπας της Θεσσαλονίκης. Θέλουμε επίσης να πιστεύουμε ότι οι διαδικασίες για την υλοποίηση της ανάδειξης του εμβληματικού αυτού τοπόσημου της πόλης, θα προχωρήσουν σύντομα, και με την υποστήριξη της Πολιτείας», καταλήγει η επιστολή της ανασκαφικής ομάδας.


Πηγή: Voria

Δεν υπάρχουν σχόλια