Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Περουβιανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κεραμικά αγγεία από τον πολιτισμό Chancay στη Λίμα

[Credit: Ministry of Culture of Peru] Αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού του Περού αποκάλυψαν μια συλλογή δέκα προϊσπανικών κεραμικών αγγ...

Περουβιανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κεραμικά αγγεία από τον πολιτισμό Chancay στη Λίμα
[Credit: Ministry of Culture of Peru]

Αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού του Περού αποκάλυψαν μια συλλογή δέκα προϊσπανικών κεραμικών αγγείων από τον πολιτισμό Chancay στην περιοχή Chancay της Λίμα.

Η ανακάλυψη αυτή προήλθε από αναφορές για παράνομες ανασκαφές, ένα διαδεδομένο ζήτημα στην περιοχή γνωστή ως «Huaqueo», όπου οι αρχαιολογικοί χώροι σκάβονται λαθραία για την εύρεση αρχαίων αντικειμένων που πωλούνται στη μαύρη αγορά. Το Υπουργείο Πολιτισμού υπογράμμισε ότι περίπου 20.000 αρχαιολογικά αντικείμενα εξορύσσονται παράνομα και διακινούνται εκτός Περού ετησίως, αποτελώντας συνεχή απειλή για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

Η ανακάλυψη, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, έγινε στον αρχαιολογικό χώρο Lauri, που βρίσκεται στο Chancay, μια περιοχή που συνδέεται ιστορικά με τον πολιτισμό Chancay κατά την Ύστερη Ενδιάμεση Περίοδο από το 1100 μ.Χ. έως το 1450 μ.Χ.. Τα κεραμικά αγγεία, τα οποία περιλαμβάνουν πιθάρια, αγγεία και πιάτα, παρουσιάζουν τη δεξιοτεχνία των αρχαίων τεχνιτών που χρησιμοποιούσαν τεχνικές μοντελοποίησης και καλούπια, αναδεικνύοντας μια χρωματική γκάμα λευκού και μαύρου χρώματος.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, η αρχική αξιολόγηση αυτών των αντικειμένων αποκάλυψε σημαντική φθορά και κατακερματισμό, που πιθανώς οφείλεται στην έκθεση σε δυσμενείς περιβαλλοντικές συνθήκες ή σε βίαιο χειρισμό. Κατά συνέπεια, τα ανακτηθέντα κομμάτια έχουν μεταφερθεί στη θεσμική έδρα του Υπουργείου Πολιτισμού για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα συντήρησης.


Περουβιανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν κεραμικά αγγεία από τον πολιτισμό Chancay στη Λίμα
[Credit: Ministry of Culture of Peru]

Οι προσπάθειες του Υπουργείου προήλθαν από αναφορές κατοίκων της περιοχής. Μέσω κοινών επιθεωρήσεων που πραγματοποιήθηκαν με αξιωματούχους του Δήμου Chancay, οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να ανακτήσουν αυτά τα ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικά αντικείμενα.

Ο πολιτισμός Chancay εμφανίστηκε μετά την παρακμή του πολιτισμού Wari γύρω στο 1000 μ.Χ. κατά μήκος της κεντρικής ακτής του Περού. Οι επακόλουθες αλληλεπιδράσεις με τους πολιτισμούς των Chimú και Inca επηρέασαν το πολιτιστικό τοπίο της περιοχής, όπως μαρτυρούν τα κεραμικά αγγεία που κοσμούνται με το χαρακτηριστικό στυλ «μαύρο σε άσπρο» που συνδέεται με την παράδοση των Chimú.

Το Υπουργείο Πολιτισμού του Περού επανέλαβε την έκκλησή του για τη συνεργασία του κοινού στην υπεράσπιση και την προστασία της εθνικής κληρονομιάς, προτρέποντας τους πολίτες να αναφέρουν τυχόν ευρήματα ή απειλές για πολιτιστικούς χώρους μέσω της επίσημης οδού.


Πηγή: Archaeology News

Δεν υπάρχουν σχόλια