Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αγγλία: Θησαυρός νομισμάτων του 17ου αιώνα αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανακαίνισης κουζίνας

Το χρυσό νόμισμα του Καρόλου Α' που πωλήθηκε για 5.000 λίρες. [Credit: Duke's Auctioneers] Μια οικογένεια στην Αγγλία ανακάλυψε θαμμ...

Το χρυσό νόμισμα του Καρόλου Α' που πωλήθηκε για 5.000 λίρες. [Credit: Duke's Auctioneers]
Το χρυσό νόμισμα του Καρόλου Α' που πωλήθηκε για 5.000 λίρες.
[Credit: Duke's Auctioneers]

Μια οικογένεια στην Αγγλία ανακάλυψε θαμμένο θησαυρό σχεδόν 400 ετών κατά τη διάρκεια πρόσφατης ανακαίνισης του σπιτιού της. Το εύρημα περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 χρυσά και ασημένια νομίσματα που πιθανότατα είχαν κρυφτεί κατά τη διάρκεια του πρώτου αγγλικού εμφυλίου πολέμου.

Η Betty και ο Robert Fooks ανακάλυψαν απροσδόκητα τον θησαυρό του 17ου αιώνα στο εξοχικό τους στο South Poorton Farm, στο Ντόρσετ, το 2019. Τώρα, τα νομίσματα αυτά βγήκαν σε δημοπρασία και πωλήθηκαν για πάνω από 75.900 δολάρια (60.740 βρετανικές λίρες), σύμφωνα με τις τιμές που ανέφερε ο Duke's, ένας οίκος δημοπρασιών στο Ντόρτσεστερ που χειρίστηκε τις πωλήσεις.

Ο Robert Fooks έκανε την ανακάλυψη ενώ έσκαβε με αξίνα το πάτωμα της κουζίνας για να αφαιρέσει περίπου μισό μέτρο υλικού από το δάπεδο, συμπεριλαμβανομένου σύγχρονου σκυροδέματος, παλιάς πλάκας και γυμνού χώματος. Τότε, είδε ένα σπασμένο υαλωμένο κεραμικό αγγείο γεμάτο νομίσματα μέσα στο στρώμα του χώματος που χρονολογείται περίπου πριν από 400 χρόνια. Δεν είναι σαφές αν το αγγείο έσπασε πριν ή κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανακάλυψης, σύμφωνα με το Duke's.

Το ζευγάρι επικοινώνησε με έναν τοπικό υπεύθυνο για τα ευρήματα, ο οποίος κανόνισε την αποστολή των νομισμάτων στο Βρετανικό Μουσείο, όπου καθαρίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian. Το Βρετανικό Μουσείο σημείωσε ότι τα νομίσματα κατατέθηκαν πιθανότατα σε μία μόνο περίπτωση μεταξύ περίπου του 1642 και του 1644, ημερομηνίες που πιθανότατα βασίζονται στις ημερομηνίες κοπής των νομισμάτων. 

Τα νομίσματα της συλλογής, που ονομάστηκε Poorton Coin Hoard, κυμαίνονται από ταπεινά sixpences, τα οποία άξιζαν έξι πένες, μέχρι το πολυπόθητο χρυσό νόμισμα «unite» που άξιζε 20 σελίνια ή 1 λίρα, και απεικονίζουν τα πρόσωπα των Άγγλων μοναρχών Εδουάρδου ΣΤ΄, Μαρίας και του συζύγου της Φιλίππου, Ελισάβετ Α΄, Ιακώβου Α΄ και Καρόλου Α΄, οι οποίοι κυβέρνησαν διαδοχικά από το 1547 έως το 1649. 

Πολλά από τα νομίσματα πωλήθηκαν μεμονωμένα ή σε ομάδες σε δημοπρασία στις 23 Απριλίου. Ένα μεμονωμένο χρυσό νόμισμα του Καρόλου Α' απέφερε την υψηλότερη τιμή, 5.000 βρετανικές λίρες (6.260 δολάρια), ενώ ορισμένες παρτίδες πωλήθηκαν πολύ περισσότερο από την εκτιμώμενη αξία τους.


Τα νομίσματα βρέθηκαν σε ένα σπασμένο υαλωμένο κεραμικό σκεύος στο γυμνό δάπεδο της κουζίνας. [Credit: Duke's Auctioneers]
Τα νομίσματα βρέθηκαν σε ένα σπασμένο υαλωμένο κεραμικό σκεύος στο γυμνό δάπεδο της κουζίνας. [Credit: Duke's Auctioneers]

Η περίοδος κατά την οποία πιθανότατα κρύφτηκαν τα νομίσματα - 1642 έως 1644 - συμπίπτει με τον πρώτο αγγλικό εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος διήρκεσε από το 1642 έως το 1646. Οι τρεις εμφύλιοι πόλεμοι διεξήχθησαν μεταξύ των υποστηρικτών του Άγγλου μονάρχη, τότε Καρόλου Α', και του Κοινοβουλίου, για να καθοριστεί η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ του στέμματος και του Κοινοβουλίου. 

«Ίσως η πιο σημαντική βραχυπρόθεσμη σημασία των εμφύλιων πολέμων ήταν ότι κορυφώθηκαν με την εκτέλεση του βασιλιά Καρόλου Α' το 1649 και εγκαθιδρύθηκε για πρώτη φορά στην αγγλική ιστορία μια δημοκρατία, η οποία διήρκεσε 11 χρόνια», δήλωσε στο Live Science ο Waseem Ahmed, διδακτορικός φοιτητής ιστορίας στο University College του Λονδίνου, ο οποίος ειδικεύεται στη βρετανική πολιτική ιστορία του 17ου αιώνα, αλλά δεν συμμετείχε στην ανακάλυψη του θησαυρού.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι έκρυβαν τα χρήματά τους τότε, καθώς ο πόλεμος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου περιελάμβανε την κατάσχεση της περιουσίας των αντιπάλων, είπε χαρακτηριστικά. 

«Αν ήσουν βασιλόφρων ή ύποπτος, η κοινοβουλευτική πλευρά μπορούσε να κατασχέσει τα κτήματά σου και το αντίστροφο», εξήγησε ο Ahmed. Αυτό μπορεί να ισχύει για τον ιδιοκτήτη σπιτιού του 17ου αιώνα, καθώς το Ντόρσετ ήταν ένα σημείο εστίασης για τις μετακινήσεις στρατευμάτων και τις αναταραχές που ακολούθησαν.

Είναι πιθανό ότι κάποιος έθαψε το Poorton Coin Hoard με την ελπίδα να το διαφυλάξει και να το ανακτήσει αργότερα. Και ενώ ο θησαυρός ασφαλώς διαφυλάχθηκε, η ανάκτησή του πήρε τέσσερεις αιώνες περισσότερο χρόνο από ό,τι πιθανότατα επιθυμούσε ο ιδιοκτήτης του.

«Αν δεν είχαμε χαμηλώσει το δάπεδο, θα ήταν ακόμα κρυμμένα εκεί», δήλωσε η Betty Fooks στην εφημερίδα The Guardian. «Υποθέτω ότι το άτομο σκόπευε να τα ανακτήσει, αλλά δεν είχε ποτέ την ευκαιρία».


Πηγή: Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια