Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι επιστήμονες μάλλον έκαναν λάθος για τον T-Rex

Εδώ και καιρό η επιστημονική κοινότητα διαφωνεί για μια σημαντική λεπτομέρεια σχετικά με τον πιο φημισμένο δεινόσαυρο όλων, τον αιμοβώρο T-R...

Οι επιστήμονες μάλλον έκαναν λάθος για τον T-Rex

Εδώ και καιρό η επιστημονική κοινότητα διαφωνεί για μια σημαντική λεπτομέρεια σχετικά με τον πιο φημισμένο δεινόσαυρο όλων, τον αιμοβώρο T-Rex. Συγκεκριμένα, το debate αφορά τις νοητικές του ικανότητες, με ορισμένους επιστήμονες να πιστεύουν πως ο T-Rex μπορούσε ενδεχομένως να είναι το ίδιο έξυπνος όσο οι σύγχρονες μαϊμούδες και άλλους να θεωρούν ότι δεν ήταν και τόσο… “σπίρτο”.

Τώρα, καθώς η τρέχουσα επιστημονική αντιπαράθεση συνεχίζεται, μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη αμφισβητεί τους εντυπωσιακούς ισχυρισμούς ότι ο διαβόητος δεινόσαυρος μπορεί να ήταν τόσο έξυπνος διανοητικά όσο και τα σύγχρονα πρωτεύοντα θηλαστικά. Συγκεκριμένα, το 2023 δημοσιεύθηκε μια μελέτη που είχε υποστηρίξει ότι η εγκεφαλική επάρκεια του T-Rex θα μπορούσε να συναγωνιστεί εκείνη των σημερινών πιθήκων, προκαλώντας έντονες συζητήσεις μεταξύ των παλαιοντολόγων.

Ο Darren Naish, παλαιοντολόγος από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία, διατύπωσε τη γοητευτική αλλά και τρομακτική ιδέα ότι ο T-Rex μπορεί να διέθετε νοημοσύνη συγκρίσιμη με εκείνη των μπαμπουίνων. «Η προοπτική είναι ταυτόχρονα συναρπαστική και τρομακτική, ενδεχομένως να αναδιαμορφώσει την κατανόησή μας για τη συμπεριφορά των δεινοσαύρων», σημείωσε τότε ο Naish. Ωστόσο, τόνισε ότι τα δεδομένα από διάφορες άλλες μελέτες έρχονται σε έντονη αντίθεση με αυτή τη θεωρία, παρουσιάζοντας μια πιο παραδοσιακή άποψη για τις ικανότητες του δεινοσαύρου.


Τι ισχύει τελικά για τον T-Rex; Ήταν έξυπνος ή όχι;

Μια ολοκαίνουργια έρευνα με επικεφαλής τον Kai Caspar του Πανεπιστημίου Heinrich Heine της Γερμανίας ήρθε να τονίσει πως οι επιστήμονες μάλλον έκαναν λάθος για τον T-Rex. Συγκεκριμένα, επισημαίνει κρίσιμες ατέλειες στη μελέτη του 2023, ιδίως όσον αφορά την εκτίμηση του μεγέθους του εγκεφάλου και της χωρητικότητας των νευρώνων του T-Rex. Η αρχική μελέτη, σύμφωνα με τα ευρήματα του Caspar, υπερεκτίμησε την εγκεφαλική χωρητικότητα του δεινοσαύρου, υποθέτοντας ότι ο εγκέφαλός του καταλάμβανε σχεδόν όλο τον ενδοκρανιακό όγκο του - κάτι σπάνιο μεταξύ των δεινοσαύρων. Επιπλέον, η ομάδα του Caspar υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νευρώνων, η κύρια βάση των συμπερασμάτων της μελέτης του 2023, δεν αποτελεί αξιόπιστο μέτρο της νοημοσύνης, επικαλούμενη παραδείγματα από μελέτες πτηνών, όπου τα πτηνά παρουσιάζουν πολύπλοκες γνωστικές συμπεριφορές παρά τον μικρότερο εγκέφαλό τους.


Οι επιστήμονες μάλλον έκαναν λάθος για τον T-Rex

Η νέα αυτή έρευνα όχι μόνο αντικρούει τους προηγούμενους ισχυρισμούς σχετικά με τη νοημοσύνη του T-Rex, αλλά υπογραμμίζει επίσης την πολυπλοκότητα της αξιολόγησης της νοημοσύνης σε εξαφανισμένα είδη. Ο Caspar προτείνει ότι μια πολύπλευρη προσέγγιση, που περιλαμβάνει ανατομικές μελέτες και στοιχεία συμπεριφοράς, είναι απαραίτητη για την πραγματοποίηση πιο τεκμηριωμένων εκτιμήσεων σχετικά με τις γνωστικές ικανότητες των προϊστορικών πλασμάτων.

Ενώ πράγματι κάποια πρόσφατα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο T-Rex μπορεί να είχε κάποιες πιθανές κοινωνικές συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα το κυνήγι σε αγέλες, δεν υποδηλώνουν νοημοσύνη επιπέδου πρωτευόντων.


Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 26 Απριλίου του 2024 στο The Anatomical Record.


Πηγή: Unboxholics

Δεν υπάρχουν σχόλια