Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Εθελοντής των ανασκαφών της Vindolanda βρίσκει άθικτη πόρπη

Ένας εθελοντής στη φετινή ανασκαφή του ρωμαϊκού οχυρού της Vindolanda, νότια του τείχους του Αδριανού, ανακάλυψε μια δισκοειδής πόρπη διακοσ...

Εθελοντής των ανασκαφών της Vindolanda βρίσκει άθικτη πόρπη

Ένας εθελοντής στη φετινή ανασκαφή του ρωμαϊκού οχυρού της Vindolanda, νότια του τείχους του Αδριανού, ανακάλυψε μια δισκοειδής πόρπη διακοσμημένη με έντονο χρώμα, με άθικτη την πλάκα σύλληψης, τις προεξοχές της πόρπης και την ίδια την καρφίτσα. Η καρφίτσα είναι ακόμη αιχμηρή και εξακολουθεί να ταιριάζει καλά στην αγκράφα της. Χρονολογείται στα τέλη του 3ου, αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ.

Η καρφίτσα είναι στρογγυλή με χαμηλό τοίχωμα που περιγράφει ένα στρογγυλό κεντρικό πλαίσιο και μια κορυφογραμμή γύρω από το εξωτερικό άκρο. Είναι κατασκευασμένη από ορείχαλκο και αρχικά θα ήταν επιχρυσωμένη. Το χυτευμένο γυάλινο ένθετο που είναι τοποθετημένο στο κεντρικό πλαίσιο είναι τύπου ντόνατ: ένα πεπλατυσμένο ημισφαίριο με ένα βαθούλωμα στο κέντρο που ολοκληρώνεται με ένα μικρό γυάλινο βύσμα που σχηματίζει μια θηλή. Είναι πολύχρωμο, με κόκκινες, μπλε και κίτρινες λωρίδες που στροβιλίζονται γύρω από μια κίτρινη θηλή.

Στρογγυλές καρφίτσες όπως αυτή έχουν βρεθεί και στο παρελθόν, συχνά με το γυάλινο ένθετο να λείπει. Τα στηρίγματα στο στρογγυλό σχέδιο φαίνεται ότι ήταν επιρρεπή - περισσότερα ένθετα έχουν διασωθεί στην οβάλ μορφή. Ήταν βρετανικής κατασκευής και έχουν βρεθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στη Βρετανία σε ποικίλες τοποθεσίες (στρατιωτικές, αστικές, θρησκευτικές, αγροτικές κ.λπ.). Μόνο περίπου δώδεκα από τις δισκοειδείς πόρπες σε παρόμοιο σχήμα είναι γνωστές στη Βρετανία και από τις περισσότερες από 600 οβάλ και στρογγυλές πόρπες που βρέθηκαν, μόνο 26 από αυτές ανακαλύφθηκαν σε αρχαιολογικά ανασκαμμένα και στρωματογραφικά χρονολογημένα πλαίσια.

Το αντικείμενο είναι τόσο όμορφο και σε τόσο άριστη κατάσταση, που ακόμη και όταν ανασύρθηκε πρόσφατα ήταν σαφές ότι ήταν το σημαντικότερο εύρημα της φετινής ανασκαφικής περιόδου. Αφού καθαριστεί και συντηρηθεί, θα εκτεθεί στο μουσείο της Vindolanda.

Δείτε τη Marta Alberti-Dunn, αναπληρώτρια διευθύντρια ανασκαφών, να συζητά για την πόρπη με τον εθελοντή που την βρήκε στο παρακάτω βίντεο:


Πηγή: The History Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια