Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Εκανε φτερά» επιτύμβια στήλη του 4ου π.Χ. αιώνα

Τμήμα της αρχαίας Αμβρακίας , από όπου αφαιρέθηκε  το θραύσμα της επιτύμβιας στήλης Τμήμα επιτύμβιας στήλης του 4ου π.Χ. αιώνα από τη...

Τμήμα της αρχαίας Αμβρακίας
, από όπου αφαιρέθηκε
 το θραύσμα της επιτύμβιας στήλης


Τμήμα επιτύμβιας στήλης του 4ου π.Χ. αιώνα από τη νεκρόπολη της αρχαίας Αμβρακίας στην Αρτα, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς και αγνοείται για περισσότερο από έναν μήνα.




Η στήλη φωτογραφήθηκε και καταχωρίστηκε στην αρχαιολογική υπηρεσία, παρέμεινε όμως στο σημείο στο οποίο βρέθηκε, από όπου και έκανε φτερά στις αρχές Ιανουαρίου. Την υπόθεση ερευνά η Ασφάλεια Αρτας, ενώ την ένορκη διοικητική εξέταση ανέλαβε η προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, που εδρεύει στην Πάτρα, Μαρία Γάτση.
«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και πριν ολοκληρωθεί δεν μπορούμε να τίποτε», δήλωσε στο «Εθνος», η προϊσταμένη της ΛΓ΄ ΕΠΚΑ, Χριστίνα Μερκούρη, η οποία επιβεβαίωσε την εξαφάνιση του τμήματος της στήλης, αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.
Η επιτύμβια στήλη ανακαλύφθηκε στο δυτικό νεκροταφείο της αρχαίας Αμβρακίας, όπου γίνεται μεγάλη ανασκαφή, στο πλαίσιο της ανάδειξης και ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Αμβρακίας, ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ.
Η στήλη ήταν σπασμένη και το τμήμα που -όπως όλα δείχνουν- κλάπηκε είναι το πάνω μέρος της, το οποίο φέρει ανάγλυφο φυτικό διάκοσμο σε παράλληλες ζώνες, ενώ σε δίστιχο αναγράφεται το όνομα του θανόντος ή της θανούσης.
Πληροφορίες από την αστυνομία αναφέρουν ότι δεν εντοπίστηκαν ίχνη παράνομης ανασκαφής ούτε αναφέρθηκε συνολικότερη αφαίρεση ευρημάτων, ωστόσο θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως το τμήμα της στήλης, που χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα, αφαιρέθηκε από την ανασκαφή και φυγαδεύτηκε από τον αρχαιολογικό χώρο.
Η αστυνομία πήρε καταθέσεις από αρχαιολόγους, αλλά και τους εργάτες της ανασκαφής, και όλοι δήλωσαν πως η στήλη βρέθηκε στις 6 Ιανουαρίου και, αφού φωτογραφήθηκε και καταγράφηκε, παρέμεινε στο σημείο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφοράς της στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρτας.
Οταν, ωστόσο, οι αρχαιολόγοι επέστρεψαν, δεν βρήκαν το πάνω μέρος της, το οποίο και έκανε φτερά, κάτω από άγνωστες συνθήκες. Οι ίδιοι επιχειρούν να υποβιβάσουν το θέμα υποστηρίζοντας πως η χρηματική αξίας του θραύσματος δεν είναι μεγάλη, ερωτηματικό πάντως παραμένει γιατί δεν πήραν όλα τα μέτρα ασφάλειας για να προστατεύσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα.
Η αρχαία Αμβρακία ήταν κράτος της δυτικής Ελλάδας, στα όρια της σημερινής πόλης της Αρτας και διέθετε δύο σημαντικά νεκροταφεία, τα οποία εκτείνονταν εκτός των τειχών. Είχαν οργανωθεί σε τέτοιο βαθμό που ήταν σε χρήση από τους αρχαϊκούς χρόνους, τότε δηλαδή που ιδρύθηκε η πόλη και σε όλη την ιστορική της διαδρομή.


Πηγή: ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ Εφημερίδα "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια