Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αποκατάσταση στο θέατρο που έγινε... ασβέστης

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ  όταν τη θέση των υποκριτών στο κοίλο πήρε ένα καµίνι για ασβέστη. Και αφού έµειναν άδεια τα εδώλια για τους θεατές, µετατράπ...



ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ όταν τη θέση των υποκριτών στο κοίλο πήρε ένα καµίνι για ασβέστη. Και αφού έµειναν άδεια τα εδώλια για τους θεατές, µετατράπηκαν κι εκείνα σε πρώτη ύλη για την παραγωγή ασβέστη. 


Εικοσι τέσσερις αιώνες µετά τη γέννησή του όµως, το αρχαίο θέατρο της Απτέρας – κοντά στη Σούδα – αποκαλύφθηκε από την αρχαιολογική σκαπάνη και ήδη αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών. Το θέατρο της πόλης - εµπορικού κέντρου που ιδρύθηκε τον 8ο αι. π.Χ. αυτήν τη στιγµή διαθέτει 43 εδώλια στη θέση τους, κυρίως στο κεντρικό τµήµα του κοίλου και µέρος της κεντρικής του κλίµακας. 

Πρόκειται όµως να αποκτήσει την εικόνα που είχε στην αρχαιότητα καθώς εγκρίθηκε η αναστήλωσή του, αρχίζοντας από το κοίλο και τη σκηνή. Αν και λόγω του καµινιού έχουν χαθεί πολύτιµα κοµµάτια του κοίλου, η αποκατάστασή του θα επιτευχθεί όχι µόνο χάρη στη χρήση νέου υλικού αλλά και µε το πλούσιο οικοδοµικό υλικό που βρέθηκε ανέπαφο στη δυτική πάροδο του µνηµείου, στο στρώµα καταστροφής από τον σεισµό του 365 µ.Χ. που ισοπέδωσε την πόλη. 




Το θέατρο αποκαλύφθηκε μόλις πριν δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2008, έχει υποστεί όμως σημαντικές φθορές και τα εδώλια βρίσκονται διάσπαρτα στο αρχαίο μνημείο. Για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Απτέρας θα συνεχιστεί η ήδη υπάρχουσα διαδρομή ανάμεσα στα δέντρα περιμετρικά του μνημείου.
Επιπλέον, θα τοποθετηθούν πινακίδες κατεύθυνσης και ενημέρωσης για τους επισκέπτες και θα δημιουργηθούν χώροι στάσης και θέασης.
Τέλος, η τακτοποίηση του διάσπαρτου υλικού και η αποκατάσταση του κοίλου θα συμβάλουν καθοριστικά, ώστε το αρχαίο θέατρο να «πλησιάσει» την αρχική του μορφή.





Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νέα", "Newsbomb"

Δεν υπάρχουν σχόλια