Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του θησαυρού των αρχαίων νομισμάτων από τις θάλασσες της Σικελίας

Ιταλοί αρχαιολόγοι ανέλκυσαν ολόκληρο τον βυθισμένο θησαυρό 3,422 αρχαίων χάλκινων νομισμάτων στο μικρό νησί της Σικελίας, Παντελερία. (π...



Ιταλοί αρχαιολόγοι ανέλκυσαν ολόκληρο τον βυθισμένο θησαυρό 3,422 αρχαίων χάλκινων νομισμάτων στο μικρό νησί της Σικελίας, Παντελερία. (πρώτη παρουσίαση, Έρρωσο, 30/06/2011)


Ανακαλύφθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια μιας έρευνας για την δημιουργία μιας υποβρύχιας αρχαιολογικής διαδρομής και χρονολογούνται μεταξύ 264 -241 π.Χ.
 
Εκείνη την χρονική περίοδο η Παντελερία, που βρίσκεται περίπου 70 μίλια ΝΔ της Σικελίας, ακριβώς στο μέσο των σικελικών στενών, έγινε το μήλο της έριδος μεταξύ Ρωμαίων και Καρχηδονίων.Η Ρώμη κατέλαβε το νησί κατά την διάρκεια του Α’ Ρωμαίο-Καρχηδονιακού Πολέμου το 255 π.Χ. για να την χάσει έναν χρόνο μετά. Το 217 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Β’ Ρωμαίο-Καρχηδονιακού Πολέμου , η Ρώμη ανακατάλαβε το νησί γιορτάζοντας το γεγονός με την κοπή αναμνηστικών νομισμάτων και την καθιέρωση γιορτής.

Ευρισκόμενα σε βάθος 21 μέτρων τα νομίσματα φέρνουν στο φως ένα ακόμα επεισόδιο από την συμπλοκή Ρωμαίων και Καρχηδόνιων. Κατά πρωτοφανή τρόπο και τα 3,422 νομίσματα φέρουν την ίδια εικονογράφηση. Στην μία πλευρά απεικονίζουν τη Τανίτ, θεά της γονιμότητας των Καρχηδόνιων, που λατρευόταν στο νησί της Παντελερίας το 550 π.Χ. περίπου. Στην άλλη πλευρά, απεικονίζεται κεφαλή αλόγου, στραμμένη προς τα δεξιά, περιστοιχισμένη από σύμβολα όπως αστέρια, γράμματα και κηρύκεια (το κηρύκειο ήταν το σύμβολο του Ερμή, αγγελιοφόρου των θεών της ελληνικής μυθολογίας).

«Εφόσον όλα τα νομίσματα φέρουν την ίδια εικονογράφηση, πιστεύουμε ότι τα νομίσματα μεταφέρονταν για κάποια θεσμοθετημένη πληρωμή. Κι αυτό γιατί οι συνηθισμένες εμπορικές συναλλαγές πραγματοποιούταν με διαφορετικά είδη νομισμάτων» αναφέρει ο Leonardo Abelli, επικεφαλής της επιχείρησης.

Και τα 3,422 νομίσματα
φέρουν την ίδια εικονογράφηση
Σύμφωνα με τον Abelli τα χρήματα μεταφέρονταν από Καρχηδονιακό πλοίο που κατευθυνόταν στη Σικελία, με σκοπό την χρηματοδότηση στρατιωτικής επιχείρησης εναντίων των Ρωμαίων. Αλλά κάτι πρέπει να πήγε στραβά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

«Αποφάσισαν να κρύψουν τον θησαυρό στο βυθό της θάλασσας, σε σχετικά ρηχά νερά, με την ελπίδα να μπορέσουν να τα ανελκύσουν αργότερα. Πράγματι, κοντά στα νομίσματα βρέθηκε μια τεράστια πέτρινη άγκυρα» αναφέρει ο Abelli.

Η ανάλυση των νομισμάτων θα δείξει αν χρονολογούνται στον Α’ ή στον Β΄ Ρωμαίο-Καρχηδονιακό Πόλεμο και θα παρουσιαστεί σε συνέδριο στην Παντελερία.

Οι υποβρύχιες ανασκαφές θα συνεχιστούν και  κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια