Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Βίλα του Αδριανού κινδυνεύει από τα σκουπίδια

  Όταν ο αυτοκράτορας Αδριανός αποφάσισε να χτίσει το παλάτι του σε περιοχή έξω από την Ρώμη τον 2 ο αι. μ.Χ., ήθελε να δραπετεύσει από το...


 Όταν ο αυτοκράτορας Αδριανός αποφάσισε να χτίσει το παλάτι του σε περιοχή έξω από την Ρώμη τον 2ο αι. μ.Χ., ήθελε να δραπετεύσει από τον θόρυβο και τις μυρωδιές της πρωτεύουσας.

Δεν θα μπορούσε βέβαια να φανταστεί ότι 18 αιώνες μετά η δυσοσμία της πόλης θα τον ακολουθούσε ξανά, χάριν στα σχέδια εγκατάστασης χωματερής κοντά στην βίλα του, καθώς η Ρώμη παρουσιάζει σημαντική έλλειψη χώρων για το θάψιμο των σκουπιδιών.
Αλλά τώρα, ένας άλλος Ρωμαίος ευγενής ήρθε στο προσκήνιο για να υπερασπιστεί την Βίλα του Αδριανού, κοντά στο Tivolo, από τα σκουπίδια, που αναμένονται εκεί τον νέο χρόνο. Ο πρίγκηπας Urbano Barberini ηθοποιός, ελαιοπαραγωγός και απόγονος ενός Πάπα του 17ου αι., καλεί όλη την τοπική κοινωνία να εναντιωθεί ενάντια σε αυτούς που θα καταστρέψουν ένα από τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. «Είναι σαν να πετάς σκουπίδια δίπλα στις πυραμίδες της Αιγύπτου! Και μετά τι θα κάνουμε; Θα προγραμματίζουμε τις επισκέψεις των τουριστών στον αρχαιολογικό χώρο ανάλογα με την πνοή του ανέμου;» διερωτάται ο Barberini. «Και οι άνθρωποι που παρακολουθούν τις συναυλίες που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο θα πρέπει να εφοδιάζονται με μάσκες;».


Η Βίλλα του Αδριανού στο Tivoli  της Ιταλίας


Η επείγουσα απόφαση για την δημιουργία χωματερής σε ένα παλιό λατομείο κοντά στην βίλα του Αδριανού ήρθε μετά την προσπάθεια αποφυγής προστίμων λόγω μόλυνσης του περιβάλλοντος καθώς η βασική χωματερή της πρωτεούσας η Malagrotta έχει πλέον φτάσει στα όρια της.
«Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε αυτό, δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός» αναφέρει η Renata Polverini, κυβερνήτης της περιοχής του Lazio.
Πρόκειται για μια έκταση 250 στρεμμάτων που περιλαμβάνει 30 κτίρια όπως παλάτια, λουτρά, ένα θέατρο, ναούς και βιβλιοθήκες που ακολουθούν την αρχαία ελληνική και αιγυπτιακή αρχιτεκτονική. Η Βίλα του Αδριανού εκτείνεται κυκλικά γύρω από ένα μικρό σπίτι, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της μια πισίνας. Η πρόσβαση σε αυτό γινόταν μέσω κινητών γεφυρών, ώστε ο αυτοκράτορας να είχε το ιδανικό καταφύγιο.
«Δεν μπορείς να θάβεις 2000 χρόνια ιστορίας κάτω από τόνους σκουπιδιών» αναφέρει ο ηθοποιός και υπεύθυνος της εκστρατείας Franca Valeri, στην επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Giorgio Napolitano που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Corriere della Sera.
Ο Barberini προειδοποίησε ότι ο υδάτινος ορίζοντας περνάει ακριβώς κάτω από τον προτεινόμενο χώρο υλοποίησης της χωματερής, με ορατό τον κίνδυνο μόλυνσης του νερού.
«Ένας μικρός παραπόταμος που διατρέχει την Ρώμη βρίσκεται σε απόσταση 30 μ. από τον αρχαιολογικό χώρο» προσθέτει. «Πλημμυρίζει αρκετά συχνά, οπότε υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε πλημμύρες με σκουπίδια που θα επιστρέφουν στην Ρώμη.».
Απόγονος του Πάπα Urban VIII, ο Barberini είναι κάτοχος ενός κάστρου στο κοντινό χωριουδάκι του San Vittorino. Αρνείται κατηγορηματικά ότι εκπονεί την εκστρατεία λόγω γειτνίασης με τον χώρο του κάστρου του.
«Η ορατότητα του κάστρου μου είναι χρήσιμη αλλά πρόκειται στην ουσία για την επιβίωση της τοπικής αγροτικής παραγωγής. Είναι μια μάχη όπου παλεύουμε άρματα με τόξα αλλά αυτή η μάχη θα φτάσει μέχρι τέλους.»
Η εκστρατεία έχει ενισχυθεί από τον περιβαλλοντικό σύλλογο Legambiente. «Κατευθυνόμαστε με βεβαιότητα προς μια κρίση όπως έγινε στη Νάπολη» επισημαίνει ο Barberini. «Γιατί δεν ενισχύεται η ανακύκλωση; Η περιφέρεια είχε θέσει την Βίλα του Αδριανού στο επίκεντρο του τουρισμού, αναφέροντάς τον στις προτιμώμενες επισκέψεις με εναλλακτικές διαδρομές μέσα σε αυτόν. Οι μισές από αυτές τις διαδρομές θα περνάνε πλέον μέσα από τα σκουπίδια.» 


Πηγή: T. Kington, Εφημερίδα "The Guardian"
Πηγή εικόνων: Βικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια