Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Βιβλίο για το ιερό σπήλαιο της Ειλειθυίας

Μια σημαντική επιστημονική έκδοση στην οποία προχώρησε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας παρουσιάζεται την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 7:00μ.μ. στην αίθ...


Μια σημαντική επιστημονική έκδοση στην οποία προχώρησε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας παρουσιάζεται την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 7:00μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου στο Αρκαλοχώρι.

 Πρόκειται για το βιβλίο «ΕΛΟΥΘΙΑ ΧΑΡΙΣΤΗΙΟΝ – Το ιερό σπήλαιο της Ειλειθυίας στον Τσούτσουρο» σε επιστημονική επιμέλεια της Προϊσταμένης ΚΓ Εφορίας Βυζαντινών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων κ. Αθανασίας Κάντα και του Καθηγητή κ. Κωστή Δαβάρα.

Το σπήλαιο της Ειλειθυίας στον Τσούτσουρο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιερά σπήλαια της Κρήτης. Στην Ειλειθυία, θεά του τοκετού και προστάτιδα των εγκύων γυναικών και των μικρών παιδιών, αφιερώθηκαν αντικείμενα όχι μόνο ντόπια αλλά και πολλά εισαγμένα από τη Συροπλαιστίνη και την Αίγυπτο.

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μοναδικά αντικείμενα από την Παλαιοανακτορική περίοδο έως και τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας με γνώμονα την ανάδειξη της πλούσιας  ιστορίας και πολιτιστικής παράδοσης του τόπου προχώρησε στη συγκεκριμένη έκδοση, στην οποία πραγματοποιείται μια σύντομη παρουσίαση των κύριων στοιχείων μέρους του υλικού που βρέθηκε στο σπήλαιο.

Οι διακεκριμένοι αρχαιολόγοι κ. Αθανασία Κάντα και κ. Κωστής Δαβάρας, επικεφαλείς της  επιστημονικής ομάδας που επιμελήθηκε την έκδοση, επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στις άγνωστες πλευρές του υλικού, στοχεύοντας στην ανάδειξη της σημασίας των ευρημάτων, τα οποία έδωσαν νέα διάσταση στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της αρχαίας Κρήτης.





Η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου διοργανώνεται από το Δήμο Μινώα Πεδιάδας με τη στήριξη του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αρκαλοχωρίου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Αρκαλοχωρίου κ. Μάρκος Κοκολάκης.


Το βιβλίο θα  παρουσιάσει ο ομότιμος καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας κ. Πέτρος Θέμελης, Διευθυντής της ανασκαφής και του προγράμματος αναστύλωσης των μνημείων της αρχαίας Μεσσήνης. Επιπλέον, στη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσει και ο κ. Νίκος Παπαδάκης, Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Ανάπτυξη και Ενσωμάτωση για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας».


Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος, κ. Μανώλης Κοκολάκης.

Πηγή: CretaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια