Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στα χνάρια της έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού

Προτομή του Ηρώδη του Αττικού Αποτελούν τμήμα της έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού τα αρχαία κατάλοιπα που βρέθηκαν σε οικόπεδο στην Κηφισ...

Προτομή του Ηρώδη του Αττικού


Αποτελούν τμήμα της έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού τα αρχαία κατάλοιπα που βρέθηκαν σε οικόπεδο στην Κηφισιά, επί της οδού Ραγκαβή και Tατοΐου 12; Το ερώτημα συνεχίζει να πλανιέται στους αρχαιολογικούς κύκλους και φορείς, καθώς τα ευρήματα, που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα, βρίσκονται σε μια περιοχή που πιθανότατα έχτισε τη βίλα του ο ζάμπλουτος Αθηναίος.



Πρόκειται για τμήμα κτιριακού συγκροτήματος ρωμαϊκών χρόνων, σε δωμάτιο του οποίου βρέθηκαν σπαράγματα τοιχογραφιών με φυτική διακόσμηση -πολύ ενδιαφέρουσες κατά ομολογία των αρχαιολόγων- αγωγοί σε καλή κατάσταση, καθώς και μια δεξαμενή, που ανήκουν σε διάφορες φάσεις από τον 2ο έως τον 5ο αιώνα μ. Χ.


Η σημασία τους, εξάλλου, είναι αυτή που οδήγησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει υπέρ της διατήρησης και ανάδειξής τους σε υπόγειο, ώστε να είναι ορατά και επισκέψιμα και με διαφορετική είσοδο από εκείνη των τριώροφων μονοκατοικιών που θα χτιστούν στο οικόπεδο.


Γενική άποψη της ανασκαφής
με τα κτιριακά κατάλοιπα

Σπάραγμα τοιχογραφίας από κτίριο
που εντοπίστηκε στην ανασκαφή
Ακριβώς από πάνω, θα κατασκευαστεί πάνω σε πασσάλους -κατά τα πρότυπα του μουσείου της Ακρόπολης- ένα από τα τρία κτίρια, ενώ τα αρχαία κατάλοιπα που βρίσκονται στα βόρεια και ανατολικά του οικοπέδου -και εκτός οικοδομών- θα στεγαστούν, σύμφωνα με μελέτη που θα εκπονηθεί και θα εγκριθεί σε μελλοντικό Συμβούλιο. Δύο μικρά τείχη στο νότιο μέρος του οικοπέδου αποφασίστηκε να αποδομηθούν.
Στην ευρύτερη περιοχή έχουν ανακαλυφθεί πολλά ευρήματα της ρωμαϊκής εποχής. Κοντά στον υστεροβυζαντινό ναΐσκο της Παναγίας Ξυδούς, που βρίσκεται στην οδό Τατοΐου, έχουν εντοπιστεί ένα ρωμαϊκό λουτρό και πολλά κινητά ευρήματα, με σημαντικότερα τις προτομές του Ηρώδη Αττικού και του μαθητή του Πολυδευκίωνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προτομή του Ηρώδη Αττικού εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.


Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, στην περιοχή βρισκόταν πιθανότατα η έπαυλη του «μεγιστάνα» Ηρώδη του Αττικού, που γεννήθηκε στον Μαραθώνα το 103 μ.Χ.
Βάση αγάλματος, ένα από τα κινητά ευρήματα
Ο Ηρώδης ήταν γιος του Αττικού Ιππάρχου, ενός πολύ πλούσιου Αθηναίου, ο οποίος λέγεται ότι απέκτησε την περιουσία όταν ανακάλυψε έναν αμύθητο θησαυρό στο σπίτι του.

Ο Ηρώδης υπήρξε ο πιο πλούσιος και ισχυρός άνθρωπος στην Ελλάδα στην εποχή του, τιμήθηκε με αξιώματα στην Αθήνα και στη Ρώμη, έγινε Ύπατος και επιμελητής των Παναθηναίων, αφήνοντας εποχή ως προς τη λαμπρή διεξαγωγή τους.

Έκανε πολλές δωρεές, ήταν ιδιαίτερα μορφωμένος -υπήρξε από τους πιο γνωστούς ρήτορες της εποχής του- και παντρεύτηκε τη ρωμαία Ρήγιλλα, την οποία πένθησε τρομερά μετά τον θάνατό της, αν και υποστηρίχθηκε ότι έφερε ευθύνη γι' αυτόν.

Σκοτεινά είναι επίσης τα σημεία της ζωής του που αφορούν τα τέσσερα παιδιά του, τα οποία πέθαναν σε νεαρή ηλικία.






Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή"
Πηγή εικόνων: Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια