Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μοναδική εμπειρία να βγάζεις με τα χέρια σου από το χώμα τα απομεινάρια της ιστορίας σου...

Βραβεύτηκαν αρχαιολόγος της ΙΘ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων και 20 εθελοντές για τις ανασκαφές τους καλοκαιρινούς μήνες ...




Βραβεύτηκαν αρχαιολόγος της ΙΘ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων και 20 εθελοντές για τις ανασκαφές τους καλοκαιρινούς μήνες στην αρχαία Στρύμη.


“Βιώσαμε με προσδοκίες αυτή τη μοναδική εμπειρία, δηλαδή, το να βγάζεις εσύ ο ίδιος με τα χέρια σου τα απομεινάρια του παρελθόντος και της ιστορίας σου μέσα από το χώμα που τα κάλυψε εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια”. Με τα λόγια αυτά η εκπρόσωπος των εθελοντών του προγράμματος “Εθελοντισμός και αρχαιότητες” στην αρχαία Στρύμη Ν. Ροδόπης περιέγραψε τα συναισθήματα που ένιωσαν όλοι από τη συμμετοχή τους στις ανασκαφές σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η λέσχη Lions “Ορφέας” Κομοτηνής με αφορμή τη λήξη του προγράμματος. Η λέσχη βράβευσε με τιμητικές πλακέτες τον Δημήτρη Σκιλάρντι, προϊστάμενο της Αρχαιολογίας και την Αν. Τσόκα, υπεύθυνη αρχαιολόγου της Ι.Θ. Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών αρχαιοτήτων για τις ανασκαφικές έρευνες στην αρχαία Στρύμη καθώς και το δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη και τον ταξίαρχο Κ. Πανά για τη βοήθεια τους. Επίσης έδωσε τιμητικούς επαίνους και αναμνηστικά δώρα στους 20 εθελοντές που συμμετείχαν στις ανασκαφές με πρωτοβουλία της λέσχης. 


Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι Στέλιος Βαχανελίδης και  Στέφανος Εξουσίδης που διάβασε τον χαιρετισμό της προέδρου της λέσχης Ζωής Κοσμίδου, η οποία απουσίαζε για οικογενιακούς λόγους. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο κυβερνήτης Θέματος 117Β Κρητικός Κωνσταντίνος. Οι αρχαιολόγοι κ. Σκιλάρντι και η κα. Τσόκα αναφέρθηκαν εκτενώς στις ανασκαφικές έρευνες. Παρών επίσης ήταν και ο αντικυβερνήτης του θέματος 117Β  Χριστοφόρου Μιχάλης και η πρόεδρος περιοχής Ευθυμιάδου Ελένη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η λέσχη Lions Δράμας. 


Πολύ συγκινητικός ήταν ο λόγος της αντιπροσώπου των εθελοντών Κάτιας Έλλη, η οποία ανέφερε τα εξής για την εμπειρία συμμετοχής στις ανασκαφές στην αρχαία Στρύμη, “σταθήκαμε και αντισταθήκαμε στις αρχικές δυσκολίες. Βιώσαμε με προσδοκίες αυτή τη μοναδική εμπειρία, δηλαδή, το να βγάζεις εσύ ο ίδιος με τα χέρια σου τα απομεινάρια του παρελθόντος και της ιστορίας σου μέσα από το χώμα που τα κάλυψε εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια. Η έκσταση και η ικανοποίηση της ανακάλυψης δεν άφηναν χώρο στη φυγοπονία και απομάκρυναν οποιαδήποτε σημάδια κούρασης. Προσκαλώ ,λοιπόν, και συστήνω σε όσους είτε δεν ήξεραν είτε τώρα αποφάσισαν να ζήσουν αυτή την εμπειρία να το κάνουν ανεπιφύλακτα την επόμενη φορά. 

Όπως καταλαβαίνετε βρεθήκαμε και συνεργαστήκαμε άνθρωποι ίδιου ύφους, ήθους  και αξιακών αρχών και αυτοί παραμείναμε μέχρι το τέλος. Η ικανοποίηση όλων όσων συμμετείχαμε στις ανασκαφές είναι διακριτή και από τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που αναπτύξαμε μεταξύ μας. Χαιρόμαστε ,λοιπόν, πραγματικά, που γνωριστήκαμε με αφορμή μια τέτοια δράση και που γνωρίσαμε τόσο σημαντικούς ανθρώπους και μοναδικούς , θα έλεγα, που προσφέρονται χωρίς αμοιβές στην υπηρεσία του συνόλου”. 

Συνεχίζοντας την ομιλία της η κ. Έλλη απεύθυνε ένα μήνυμα προς το κοινωνικό σύνολο ως επιμύθιο της εθελοντικής δράσης. “Μην διστάζετε να προσφέρετε τη βοήθειά σας σε όποιον την έχει ανάγκη. Ένα παρά πάνω που ζούμε σε χαλεπούς καιρούς και που ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι διάρρηξης του κοινωνικού ιστού. Ανακινείστε την ανθρωπιστική σας διάθεση που σίγουρα βρίσκεται μέσα σε όλους. Απλά πρέπει να ενεργοποιηθεί και να διαφανούν τα «κίνητρα». Τα «κίνητρα», λοιπόν, είμαστε εμείς και μηνύματα βοήθειας εκπέμπονται από κάθε κατεύθυνση γύρω μας, αρκεί να ξέρουμε και να θέλουμε να τα αφουγκραστούμε. Ο εθελοντισμός είναι κάτι που αναδύεται από μέσα μας. 



Μη φοβάστε να γίνετε δοτικοί, ανεκτικοί και αρωγοί στο συνάνθρωπο με όποιο τρόπο μπορείτε και νιώθετε και εσείς οι ίδιοι ευτυχισμένοι. Εμείς αισθανόμασταν απόλυτα ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι αφιερώνοντας ένα διάστημα από τη ζωή μας στην εθελοντική μας δράση. Μη φοβάστε να χτυπήσετε την πόρτα του διπλανού σας και να αφουγκραστείτε τις ανάγκες του, γιατί είστε όλοι πολύτιμοι σ’ αυτή την προσωρινότητα της επιβίωσης. Μη φοβάστε να χτυπήσετε την πόρτα της τοπικής αυτοδιοίκησης γιατί σίγουρα θα βρείτε συμπαράσταση και ενίσχυση σε αυτό που ζητάτε. Μη φοβάστε, όπως αποδείχτηκε να χτυπήσετε και την πόρτα του στρατού που και εκεί θα δείτε ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Αν δε στηριχτούμε στις πραγματικές δυνάμεις αυτού του τόπου, δεν υπάρχει στερεό και ευεπίφορο μέλλον σ’ αυτή την κοινωνία. Μην ορθώνετε τείχη απροσπέλαστα γύρω σας, αλλά δημιουργείστε διόδους και διαύλους επικοινωνίας και προσέγγισης του «άλλου». Ακολουθείστε την ανθρώπινη φύση σας που σας δείχνει το δρόμο προς τον εθελοντισμό”. 


Η εκπρόσωπος των εθελοντών εξέφρασε την επιθυμία να συμμετέχουν ξανά σε τέτοιες δραστηριότητες και διαβεβαίωσε ότι “βγήκαμε πιο πλούσιοι από αυτή την εμπειρία που προσδοκούμε να την ξαναζήσουμε”.


Πηγή: Ο Χρόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια