Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στην Αίγυπτο εντοπίστηκε μέρος του κλεμμένου Θησαυρού της Βεγγάζης

Στην Αίγυπτο έχουν καταλήξει σύμφωνα με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης εκατοντάδες από τα χιλιάδες αρχαία νομίσματα τα οποία εκλ...


Στην Αίγυπτο έχουν καταλήξει σύμφωνα με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης εκατοντάδες από τα χιλιάδες αρχαία νομίσματα τα οποία εκλάπησαν από τράπεζα της Βεγγάζης όπου φυλάσσονταν κατά τη διάρκεια των αναταραχών στη Λιβύη.


Περισσότερα από 7.000 νομίσματα ανεκτίμητης αξίας, και άλλα πολύτιμα τεχνουργήματα έκαναν «φτερά» τον Μάιο, κατά τη διάρκεια ληστείας ενόσω η πόλη προσπαθούσε να αντισταθεί στις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. εκείνη την εποχή, η φωτιά που είχε σημειωθεί στην επίμαχη τράπεζα θεωρήθηκε ότι προερχόταν από τις μάχες μεταξύ καθεστωτικών και ανταρτών, όμως σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτελούσε μέρος του σχεδίου της τολμηρής ληστείας.


Οι κλέφτες είχαν βάλει στόχο μια συλλογή τεράστιας αξίας, γνωστή ως ο Θησαυρός της Βεγγάζης, που περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 αντικείμενα, με νομίσματα που χρονολογούνται από την ελληνική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και πρώιμη ισλαμική εποχή, καθώς και μικρά αγάλματα και κοσμήματα.
Τα περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα είχαν ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια της ιταλικής αποικιοκρατίας στη Λιβύη και είχαν εξαχθεί από τη χώρα, αλλά επέστρεψαν στη χώρα το 1961, με την ανεξαρτητοποίησή της. Έκτοτε, η συλλογή φυλάσσονταν σε θησαυροφυλάκιο της Εμπορικής Τράπεζας της Βεγγάζης, περιμένοντας να στεγαστεί σε ένα μουσείο που τελικά δεν κτίστηκε ποτέ.


Τα νομίσματα δεν είχαν φωτογραφηθεί ή καταλογογραφηθεί ποτέ και έμοιαζαν ξεχασμένα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του μουσείου της Τρίπολης, καθηγητή Σαλέχ Αλγκάμπ.


Όπως υποστηρίζει ο νυν υπουργός Αρχαιοτήτων της Λιβύης, Φαντέλ Αλ Χάσι, υπάρχουν υποψίες ότι η ληστεία έγινε με βοήθεια εκ των έσω. Οι υπάλληλοι της τράπεζας ανακρίθηκαν πολλές φορές, όπως δήλωσε, καθώς οι ληστές τρύπησαν το τσιμεντένιο ταβάνι του θησαυροφυλακίου για να φτάσουν τα νομίσματα, ενώ πήραν μόνο τα πιο πολύτιμα κομμάτια.
Ο Αλ Χάσι ενημέρωση την Ιντερπόλ για την κλοπή τον Ιούλιο, ενώ δήλωσε ότι οι διεθνείς αγορές αρχαιοτήτων παρακολουθούνται.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες όμως παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, αρκετές εκατοντάδες νομίσματα έχουν βρεθεί στην Αίγυπτο, όπου και θα μεταβεί σύντομα ο Αλ Χάσι για να διερευνήσει την υπόθεση. Υπάρχουν επίσης αναφορές, ότι πολύτιμα νομίσματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά χρυσού της Βεγγάζης.






Πηγή: Εφημερίδα "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια