Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιστορίες του Ερωτα και της Ψυχής στη Ρώμη

Τον μύθο του Ερωτα και της Ψυχής, που ενέπνευσε πλήθος καλλιτεχνών από την αρχαιότητα ως και τον 19ο αιώνα πρόκειται να παρουσιάσει έκθεση,...


Τον μύθο του Ερωτα και της Ψυχής, που ενέπνευσε πλήθος καλλιτεχνών από την αρχαιότητα ως και τον 19ο αιώνα πρόκειται να παρουσιάσει έκθεση, που θα γίνει στη Ρώμη, στο Εθνικό Μουσείο του Κάστρου Σαντ' Αντζελο και η Ελλάδα θα συμμετάσχει σ΄ αυτήν δανείζοντας 15 αρχαία έργα. 



Συμπλέγματα του Ερωτα και της Ψυχής, πήλινα σφραγίσματα, δακτυλιόλιθοι και πυξίδες με την παράσταση των δύο αιώνια ερωτευμένων περιλαμβάνονται στα έργα αυτά, σύμφωνα με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. 


Η έκθεση γενικότερα όμως, θα φιλοξενήσει πίνακες ζωγραφικής, έργα γλυπτικής, σχέδια και άλλα αντικείμενα εμπνευσμένα από το «Μύθο του Ερωτα και της Ψυχής», όπως είναι και ο τίτλος της. Συγκεκριμένα συμμετέχουν τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Δήλου, της Θεσσαλονίκης, της Πέλλας, της Κω και το Μουσεία Αλεξάνδρας και Παύλου Κανελλοπούλου ενώ στη Ρώμη θα φθάσουν έργα και από το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο, το Ασμόλεαν καθώς και από το Μουσείο της Αντιόχειας της Τουρκίας.


Η αφήγηση της έκθεσης, που εγκαινιάζεται στις 5 Μαρτίου αρχίζει από τη γέννηση του μύθου: «Ο Απουληίος και η γέννηση του μύθου της Ψυχής» είναι η πρώτη ενότητα στην οποία εντάσσονται και τα 15 αρχαία ελληνικά έργα. Στην δεύτερη ενότητα με τίτλο «Η ιστορία του Ερωτα και της Ψυχής στα σχέδια του Maestro del Dado» η ιστορία παρουσιάζεται μέσα από χαλκογραφίες του ιταλού χαράκτη (1525 - 1560). 


Ακολουθεί «Η τύχη του μύθου και της Ψυχής στην Αναγέννηση», που αναπτύσσεται μέσω των έργων μεγάλων καλλιτεχνών αυτής της περιόδου όπως o Raffaello, ο Dosso Dossi, ο Urbino, ο Giulio Romano, ο Perin del Vaga. Στην τέταρτη ενότητα «Ο μύθος κατά τον 16ο αιώνα και η ακαταμάχητη γοητεία του μυστηριώδους έρωτα» παρουσιάζεται μία διαφορετική προσέγγιση του μύθου και στην τελευταία «Νεοκλασικισμός: Η ρομαντική αναγέννηση του μύθου» εκτίθενται έργα σημαντικών καλλιτεχνών όπως ο Antonio Canova, ο Bertel Thorvaldsen κ, ά.




Πηγή: Μαρία Θερμού, Εφημερίδα "Το Βήμα" 

Δεν υπάρχουν σχόλια